Κυβέρνηση

Μητσοτάκης-Σαμαράς: Το παρασκήνιο μίας παρ' ολίγον ρήξης στο εσωτερικό της ΝΔ

Η απουσία του πρώην πρωθυπουργού από την ψηφοφορία, στην οποία η κυβέρνηση είχε θέσει κομματική πειθαρχία, απειλώντας με συνέπειες όποιους κυβερνητικούς βουλευτές δεν ψήφιζαν την τροπολογία, αποκτούσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς αψήφησε τη σχετική προειδοποίηση.

Κομματικά στελέχη παραδέχθηκαν πως όλος ο σχεδιασμός και διαχείριση του θέματος από την αρχή μέχρι το τέλος δεν ήταν η πλέον σωστή. Από τη διαγραφή του κ. Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι την τροπολογία για το ποδόσφαιρο που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από τις ΠΑΕ, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή διαχείριση που θα μπορούσε να γίνει. Συνέπεια όλων αυτών, όπως ομολογούσαν στελέχη της ΝΔ, ήταν η κυβέρνηση να περάσει μια από τις πιο έντονες πολιτικές κρίσεις. Τέτοια, που θολώνει την εικόνα της στους πολίτες που έχουν άλλες προσδοκίες.

Η απουσία Σαμαρά 

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επικαλούμενος προσωπικό θέμα, δεν παρέστη στην ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία στη Βουλή, παρότι ως πρώην αρχηγός και πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει κομματική πειθαρχία όταν τίθεται σε ένα νομοσχέδιο ή τροπολογία.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σαμαράς αψήφησε την πρωθυπουργική προειδοποίηση και για δεύτερη φορά απουσίαζε σε μια τόσο συμβολική, αλλά και ουσιαστική για την κυβέρνηση ψηφοφορία στη Βουλή.

Η πρώτη ήταν στη εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Ο κ. Σαμαράς είχε τότε προγραμματισμένο ταξίδι στις ΗΠΑ και δεν ψήφισε τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η δεύτερη τώρα. Συμπτωματικά, και τα δύο αυτά θέματα έχουν την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και η επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού και η συνολική διαχείριση της κρίσης με την ΕΕΑ και τις ΠΑΕ είχε το «πράσινο φως» από τον ίδιον. Και στις δύο αυτές επιλογές ο κ. Σαμαράς ήταν απών.

Όλα δείχνουν ότι η εκεχειρία που επήλθε μεταξύ των δύο πλευρών είναι εύθραυστη και πρόσκαιρη.

Όταν ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γραμματέα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, ο οποίος εκ μέρους της ΝΔ φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τον πρώην πρωθυπουργό, επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για την απουσία του από την ψηφοφορία. Ο Αντώνης Σαμαράς, μέσω συνεργατών του και διαρροών επανήλθε και, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς το Μέγαρο Μαξίμου, άφησε να γίνει γνωστό ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί», όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεργάτες του.


Δεν έκλεισε το θέμα 

Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται καθαρά ότι η διελκυστίνδα Σαμαρά -Μητσοτάκη δεν έχει τελειώσει ακόμη. Παρ’ όλα αυτά και για να αποφευχθεί η ρήξη, οι δύο πλευρές προτίμησαν να ρίξουν τους τόνους και να μην λάβει περαιτέρω έκταση η αντιπαράθεση, η οποία -σημειωτέον- δεν είναι σημερινή. Για αυτό και κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη δήλωση συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, έλεγαν ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα με Σαμαρά».

Κυβερνητικά στελέχη δεν ήθελαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά και, αφού συνεκτιμήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις, αποφασίστηκε να μην δοθεί συνέχεια. Τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας…

Ωστόσο, το πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνηση έχει επέλθει. «Κυρίως στα μάτια των ψηφοφόρων μας», έλεγε κορυφαίο στέλεχος με νόημα, «που άλλα περίμεναν από εμάς και άλλα βλέπουν να γίνονται», θέλοντας να δείξει ότι η συνολική διαχείριση της κρίσης δεν ήταν η δέουσα.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ