Κυβέρνηση

Μέρκελ: ''Δεν μας απασχολεί η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης''

Το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αποκάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των «άκυρων μνημονίων» μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας.

Έθεσε επίσης τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε την κυρία Μέρκελ και τους εκπροσώπους της Ε.Ε. που συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται.

Η Καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δεν θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή η αστάθεια στη Λιβύη δεν ήρθε και από το σύμφωνο Άγκυρας-Τρίπολης; Μας δουλεύει κανονικά η Καγκελάριος, η οποία αποδεικνύει περίτρανα πως πάντα στήριζε και θα στηρίζει την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο.

 Άκυρο το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης

Τα μνημόνια που υπέγραψαν ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, είναι άκυρα, επεσήμαναν και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο στρατάρχης της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία καλύφθηκαν όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο Λίβυος στρατάρχης τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά του μνημονίου, το οποίο χαρακτήρισε άκυρο, και δεσμεύτηκε για την «οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα συμφωνηθέντα Ερντογάν – αλ Σάρατζ αντιβαίνουν το διεθνές δίκαιος, καθώς, όπως τόνισε, έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την νομιμοποίηση να το πράξει.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τη σειρά του, τόνισε την «ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση» και παρότρυνε τον συνομιλητή του «να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου».

Υπογράμμισε, δε, πως «η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης».

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χαφτάρ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στη χώρα του και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την προσέλευσή του στο κοινοβούλιο, ο Χαφτάρ σημειώσε: «Είμαστε φιλειρηνιστές. Ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε για την ειρήνη».

Το «ραντεβού» κράτησε λίγο παραπάνω από μισή ώρα, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεχνολογία 0

Σάλος με εφαρμογή που παρακολουθεί τους χρήστες μέσω της κάμερας στα τηλέφωνά τους - Διαγράψτε την κατευθείαν, προειδοποιούν οι ειδικοί

Το spyware μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών, συμπεριλαμβανομένων επαφών, μηνυμάτων,...