«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ» τόνιζε σε άτυπη ενημέρωση στους Έλληνες δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Επιπρόσθετα, εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την τουρκική προκλητικότητα: «Τέθηκαν εμφατικά όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.
https://www.youtube.com/watch?v=jjKyw6uOzmg&feature=emb_title
https://www.youtube.com/watch?v=RQ4PEc47FF8&feature=emb_title
Οι δύο ηγέτες είχαν τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, και έπειτα αποσύρθηκαν για την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο κυβερνήσεων.
Κατά τον καθιερωμένο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε στην εξόντωση του Σουλεϊμανί, λέγοντας πως «το γεγονός ότι εξοντώθηκε είναι καλό για πολλές χώρες». Απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τραμπ επεσήμανε: «Είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Οι σχέσεις μας μπορούν να γίνουν ακόμα καλύτερες».
«Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος σε μια περίπλοκη περιοχή του κόσμου», είπε ακόμη ο κ. Τραμπ, ενώ για το ενδεχόμενο αγοράς των F-35, επεσήμανε: «Για Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα και θα κάνουμε πολλές συμφωνίες».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35 καθώς επίσης και σε άλλα προγράμματα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επαίνεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί. «Είναι προνόμιό μου να βρίσκομαι εδώ σε μία περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.
Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσαστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».
Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.
Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος. Όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Φλόριντα, χθες και προχθές, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ο πιο αξιόπιστος και πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, θα τονίσει στον αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας είναι βασικός παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα οικονομικά, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και προβάλλει ως ελκυστική επιλογή για επενδύσεις.
Ειδικά για τη «συμφωνία» Τουρκίας – Λιβύης, θα επαναλάβει ότι είναι άκυρη, απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα νομικό αποτέλεσμα. Επίσης αναμένεται να τονίσει ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων όπως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο.
Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Έλληνα πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.
Το ζεύγος Μητσοτάκη υποδέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη σύζυγό του στο κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και αποτελεί πηγή λύσεων
«Αυτή είναι μια συναρπαστική περίοδος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και αποτελεί πηγή λύσεων, έναν πυλώνα σταθερότητας και κρίσιμο εταίρο στην ευρύτερη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.» αυτό ανέφερε σε κείμενο του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα,Τζέφρι Πάιατ, για την συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη.
Αναλυτικά το κείμενο που αναρτήθηκε το βράδυ της Τρίτης στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας:
Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρωθυπουργός Μιτσοτάκης μόλις ολοκλήρωσαν μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο, η οποία λαμβάνει χώρα σε μια σημαντική στιγμή, όταν η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι σε υψηλό επίπεδο. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, οι Η.Π.Α. και η Ελλάδα είναι σταθεροί εταίροι και σύμμαχοι.
Αυτή είναι μια συναρπαστική περίοδος για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας. Μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα έχει μεταμορφωθεί και αποτελεί πηγή λύσεων, έναν πυλώνα σταθερότητας και κρίσιμο εταίρο στην ευρύτερη στρατηγική της Αμερικής στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Ο Πρωθυπουργός Μιτσοτάκης έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για να μειώσει τη γραφειοκρατία, να εξαλείψει τους ελέγχους κεφαλαίου, να διευρύνει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακό ενεργειακό κόμβο και να μειώσει τους φόρους. Ως αποτέλεσμα, το μήνυμά του είναι ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για τις επιχειρήσεις και είναι έτοιμη για αμερικανικές επενδύσεις.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αξιοποιεί την ορμή μετά την υπογραφή του νόμου της Ανατολικής Μεσογείου από τον Πρόεδρο Τραμπ, που αναγνωρίζει σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση του Γραμματέα του Πομπέο στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο για να υπογράψει την επικαιροποιημένη Αμοιβαία Άμυντική Συμφωνία συνεργασίας. Και η Ελλάδα, η Κύπρος και η υπογραφή του Ισραήλ για τη συμφωνία αγωγού Eastmed στις 2 Ιανουαρίου βασίζεται στο πλαίσιο 3 + 1 που ο υπουργός Πομπέο έθεσε σε λειτουργία τον περασμένο Μάρτιο στην Ιερουσαλήμ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία: η Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζεται τους στόχους και τις αξίες μας. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη στρατηγική μας εταιρική σχέση και θα ενισχύσουμε τη δυναμική για να επιτύχουμε το κοινό μας όραμα για το μέλλον.