Εξαιρετικά αποκαλυπτικός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, την οποία χαρακτήρισε ως αναγκαίο κακό, μιλώντας στο δελτίο του Open, με την Ελλη Στάη.
«Αν μπορούσα θα είχα τελειώσει νωρίτερα τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο», ανέφερε αποκαλύπτοντας πως για μια συγκεκριμένη περίοδο είχε δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
«Στς 8 Ιούλη με μια ψήφο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά θα σχηματίσει κυβέρνηση, προοδευτική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ των συνεργασιών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείοντας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ: «Στις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Ελλη Στάη στο Οpen .
«H συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο ήταν αναγκαίο κακό. Στα κρίσιμα θέματα με τους εταίρους ο Καμμένος δεν έλεγε "Βάστα γερά Γερούν". Οι Πρέσπες ήταν όμως μια τομή στην 4ετή κυβέρνηση και επανατοποθετούνταν οι διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό σύστημα. Αν μπορούσα να έχω λήξει τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα θα το είχα κάνει.
Είχα και έναν δίαυλο επικοινωνίας με τον Σταύρο Θεοδωράκη ένα χρόνο πριν. Το ένα πολιτικό τέκνο ήταν η έξοδος από το μνημόνιο και το άλλο η Συμφωνία των Πρεσπών και ήθελα να τα περισώσω και τα δύο. Όταν φόρεσα τη γραβάτα στο Ζάππειο και βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε να ασχοληθούμε με δύσκολα θέματα, με τη Χρυσή Αυγή και μια τεράστια φυσική καταστροφή που ήταν μια εξέλιξη που μας καταρράκωσε. Η πραγματικότητα μας εμπόδισε να λήξουμε τη συνεργασία με τον Καμμένο».
Οι σχετικές αποκαλύψεις προκάλεσαν αίσθηση στα στελέχη του Ποταμιού, τα οποία αγνοούσαν αυτές τις μυστικές διαπραγματεύσεις. Η καθηγήτρια Βάσω Κιντή, υποψήφια του Ποταμιού σχολίασε τα λεγόμενα Τσίπρα:
Πράγματι, τον Ιούλιο του 2018 αποφάσισε την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του κόμματος, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη.
Απάντησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στα δημοσιεύματα για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε μιλώντας στο δελτίο του Open ότι είχαν δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου το Ποτάμι να μπει στην κυβέρνηση στη θέση του Πάνου Καμμένου.
Σταύρος Θεοδωράκης: «Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία»:
Kαι να λοιπόν που βρέθηκα να πρωταγωνιστώ σε κάποια παραπολιτικά δημοσιεύματα, μετά την δήλωση του κ. Τσίπρα ότι είχαμε «δίαυλο επικοινωνίας» πριν ένα χρόνο – αν κατάλαβα καλά – τότε που περνούσε κρίση η σχέση του με τον κ.Καμμένο.
«Δίαυλος επικοινωνίας» προφανώς υπήρξε και τότε αλλά και το ’15 και το ’16 και το ’17 και το ’18 και το ‘19. Όπως υπήρξε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και με προέδρους άλλων κομμάτων, όποτε χρειάστηκε. Αυτό που δεν υπήρξε ποτέ είναι «μυστικές επαφές» και «μυστικές συμφωνίες». Στα χρόνια που ήμουν στην Βουλή δεν υπήρξε ούτε ένα ιδιωτικό και μυστικό ραντεβού με τον κ.Τσίπρα. Οι συναντήσεις μας ήταν πάντα δημόσιες και θεσμικές. Όπως δημόσιες ήταν και οι απαντήσεις μου στις προσκλήσεις πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνη ειδικά την εποχή, «να συνεργασθούμε τώρα που τέλειωσαν τα μνημόνια».
«Αν φύγει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές». Αυτή ήταν η κατηγορηματική μου απάντηση σε όλους, εκείνη την περίοδο, όπως άλλωστε καταγράφηκε με δήλωση μου στο «iefimerida» (18.6.18). «Και τα σενάρια για αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας με ενίσχυση από το Ποτάμι, πώς τα σχολιάζετε;» επέμεινε ο δημοσιογράφος. Και η απάντηση μου: «Πρέπει κανείς να έχει πολλή φαντασία για να συζητά τη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Ή έστω την στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Η θέση μας είναι και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση».
Τα ίδια είπα (20.6.18) και στον «Αντέννα»: «Δεν θα αντικαταστήσουμε τον κ. Καμμένο. Δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω τα ρεπό του κ. Καμμένου».
Τα ίδια και στην «Καθημερινή» (3.7.18): «Το Ποτάμι δεν θα αλλάξει έδρανα σε αυτή την Βουλή». Αλλά και στον «Alpha» την ίδια μέρα: «Δεν μπορεί να υπάρξει καινούργια κυβέρνηση σε αυτή τη Βουλή με τη συμμετοχή του Ποταμιού».
Ας μην προσπαθούν λοιπόν κάποιοι να ξαναγράψουν την πρόσφατη πολιτική ιστορία. Άλλοι για να δικαιολογήσουν τα πολιτικά τους εγκλήματα και άλλοι για να επιβεβαιώσουν τα μυθεύματα που τους κρατούν ζωντανούς στα socialmedia.
Δυστυχώς κάποιοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι υπάρχει και άλλη πολιτική πέραν αυτής των παζαριών, του παρασκηνίου, του «δώσε-πάρε». Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Ακούν «διαύλους επικοινωνίας» και σκέφτονται «καρέκλες εξουσίας». Και αυτή, η άλλη πολιτική, είναι η πολιτική του «Ποταμιού» και των στελεχών του που δεν βρήκαν και δεν θα βρουν καταφύγιο σε θώκους, θέσεις και λίστες, αριστερά και δεξιά.