Τρέχουν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η αντίστροφη μέτρηση για την συγκυβέρνηση έχει ξεκινήσει, καθώς ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται έτοιμος να «πατήσει το κουμπί» εξόδου, μετά από 3,5 χρόνια παράλληλης κυβερνητικής πορείας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή, ο Πάνος Καμμένος, εμφανίζεται έτοιμος να άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση. Αυτήν τουλάχιστον την πληροφορία είχε γνωστός εκδότης όπως την μετέφερε μιλώντας σε πρωινή εκπομπή.
Σύμφωνα με τον εκδότη, αυτό του εκμυστηρεύτηκε σε ιδιωτική συνομιλία που είχε μαζί του, το βράδυ της Κυριακής, ο Πάνος Καμμένος.
Όπως ανέφερε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πριν, δρομολογείται συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις σχετικά με τις αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, εν’ όψει της συμφωνίας των Πρεσπών, που έρχεται για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής δεν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού, αλλά κ. Καμμένος έχει συγκαλέσει εκτάκτως συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για την Τετάρτη και ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη για την Τρίτη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Open «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων».
Σύμφωνα με κομματικές πηγές : «Τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν επικοινωνήσει. Κάποια στιγμή προφανώς θα συναντηθούν αλλά δεν είναι κλεισμένο κάτι. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για την κύρωση της συμφωνίας είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να αποφασίσει».
Για το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Όλα είναι ανοιχτά. Έχει τις διαδικασίες του την Τετάρτη θα περιμένουμε να πάρει τις αποφάσεις».
Το θέμα κυριάρχησε και στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, κομματικές πηγές χαρακτήρισαν ιδιαιτέρως κρίσιμη την επόμενη περίοδο σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο.
ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
“Σε κάθε περίπτωση ψηφοφορίας στη Βουλή, έχουμε 151 ψήφους”, διαμηνύουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας να εννοηθεί πως και σε περίπτωση που ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Όπως όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας φέρεται να είναι θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη.
Παράλληλα, οι επιτελείς του Μαξίμου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει όσους βουλευτές απαιτούνται για να περάσει τον... κάβο, δηλαδή στο να ξεπουλήσουν την Μακεδονία μας.
Αν οι ΑΝ.ΕΛ. δεν δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, τότε οι εκλογές είναι μονόδρομος.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα διευκρίνιζαν πως η περίπτωση της ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, αποσυνδέοντας την υπερψήφισή της από την ψήφο εμπιστοσύνης. Φέρνουν μάλιστα το παράδειγμα του Σταύρου Θεοδωράκη, λέγοντας πως μπορεί να υπερψηφίσει την συμφωνία, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι παρέχει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ειδικά για την συμφωνία των Πρεσπών οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι ιστορική ευθύνη των κομμάτων, αλλά και μεμονωμένα των βουλευτών να εγκριθεί από τη Βουλή.
Πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, το Μέγαρο Μαξίμου είχε προκαλέσει τη Νέα Δημοκρατία να καταθέσει πρόταση μομφής.
«Η ΝΔ και ο κύριος Μητσοτάκης, που ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές κάθε δεύτερη μέρα εδώ και τρία χρόνια, σήμερα δήθεν ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια… Η υποκρισία στο μεγαλείο της» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Αν όμως έχουν ειλικρινείς απορίες για τη στήριξη της Βουλής στην κυβέρνηση, δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση της ΝΔ
Νωρίτερα η ΝΔ είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να προκηρύξει εκλογές.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια.
Ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα»