Κυβέρνηση

Επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις: Εντός των επόμενων ημερών η αποχώρηση Καμμένου - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Σκάνε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες. Όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση. Η επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα σημάνει τον τερματισμό της κυβερνητικής συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αντίστροφη μέτρηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση είναι πια θέμα ημερών. Αυτό προκύπτει από συνομιλία που είχε το Newpost σήμερα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι ο κ. Καμμένος θα αποχωρήσει πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για ψήφιση στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το χτεσινό τουί του υπουργού Άμυνας: «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα.»

Οι 151 και οι εκλογές

Σε σχέση με το αν η συμφωνία συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία, ο αξιωματούχος είπε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε τους 151». Η φράση «αυτή τη στιγμή» δείχνει ότι οι εξελίξεις δεν μπορούν να προεξοφληθούν. Επιπλέον, το «151» σημαίνει με βεβαιότητα πια ότι ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα ακολουθήσουν στην έξοδο τον κ. Καμμένο. Ο Τάκης Χατζής στη σημερινό Ακραίως στον ΣΚΑΪ είπε ότι η Έλενα Κουντουρά δεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Η αποχώρηση Καμμένου δεν σημαίνει άμεσες πρόωρες εκλογές. Για να περάσει πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών, κάτι που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί. Πέραν του ότι το Μαξίμου επιδιώκει μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία μετά την αποχώρηση του κ. Καμμένου, έχει μεγάλη σημασία η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Βασίλη Σκουρή και τον News 247. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε γελοιότητα την πρόταση μομφής πριν τις εκλογές. Προσέθεσε δε ότι δεν έχει πολιτική σημασία ότι αν οι εκλογές γίνουν Απρίλιο, Μάιο ή Σεπτέμβριο.

Η επίσκεψη Μέρκελ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Ασχέτως αν θα πραγματοποιηθεί εν μέσω σοβούσας ή ανοιχτή κυβερνητικής κρίσης, εκ των πραγμάτων η επίσκεψη τη καγκελαρίου συνιστά πράξη ισχυρής πολιτικής στήριξης στον κ. Τσίπρα. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η στήριξη αυτή δεν σχετίζεται μόνο με τις Πρέσπες αλλά και με την έξοδο στις αγορές που πιθανόν να επιχειρηθεί μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Όπως αναφέραμε χθες, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προχωρά σε έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, στις 10:00.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Ιανουαρίου εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή των Σκοπίων και η συνταγματική αναθεώρηση, η ολοκλήρωση της οποίας θα δρομολογήσει, πιθανότατα άμεσα, και την ψήφιση της Συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η έκτακτη σύγκληση των οργάνων του κόμματος έρχονται μετά τα όσα συνέβησαν, με την αιχμηρή συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά για τον Πάνο Καμμένο και το αινιγματικό tweet του υπουργού Άμυνας.

Τι προηγήθηκε

Η έκρηξη Καμμένου ήρθε μετά τη συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ. Ο κ. Κοτζιάς είπε, ότι ο υπουργός Άμυνας ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση αλλά δεν θα τον ακολουθούσαν βουλευτές του.
«Για την ηγεσία των ΑΝΕΛ δε θα μιλήσω, είναι το άκρον άωτον. Έχω φίλους στους ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος σταμάτησε να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, όταν κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσουν πολλοί δικοί του», ανέφερε στον News 24/7 ο κ. Κοτζιάς.

Η δήλωση Καμμένου ήρθε σε μία περίοδο που κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού, εμφανίζονταν – δημοσίως τουλάχιστον – καθησυχαστικοί για τη στάση του υπουργού Άμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε σημειώσει προς τους δημοσιογράφους με μια δόση ειρωνίας και ξεκάθαρου «αδειάσματος»:

Παράλληλα, στην κυβέρνηση, δήλωναν ότι και η Συμφωνία θα περάσει και η κυβερνητική πορεία θα συνεχιστεί, ακόμη και με ψήφο ανοχής. Ο ίδιος ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην πρώτη «κωλοτούμπα» του 2019 «ξέχασε» προηγούμενη δήλωσή του περί ψήφου εμπιστοσύνης, σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ, και μίλησε για κ

.
Πλέον, και υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Καμμένος θα προχωρήσει σύμφωνα με όσα λέει στους στενούς του συνομιλητές, το πολιτικό σκηνικό καθίσταται εξαιρετικά απρόβλεπτο.
Αν φυσικά ο Πάνος Καμμένος υλοποιήσει την «απειλή» του, καθότι το τελευταίο 12μηνο αλλάζει μονίμως άποψη.

Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εξελίξεων

Αύριο πρωί στις 12:00 συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση ήταν μεν προγραμματισμένη, έχει ωστόσο ιδιαίτερη σημασία καθώς τα τελευταία 24ωρα πληθαίνουν οι απειλές από την πλευρά του Πάνου Καμμένου ότι θα αποχωρήσει το συντομότερο δυνατόν από την κυβέρνηση.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να γίνει η τελευταία ψηφοφορία στα Σκόπια και καθώς ο υπουργός Άμυνας έχει ζητήσει τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής του ομάδας για την ερχόμενη Τετάρτη, στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην κυβέρνηση επιθυμούν να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους.

Μήνυμα Τσίπρα σε Καμμένο από τη Σαμοθράκη

Μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο, αν και δεν τον κατονόμασε, έστειλε ο πρωθυπουργός , Α. Τσίπρας, από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε σήμερα, Κυριακή 6/1, για τον εορτασμό των Θεοφανείων.
Όπως ανέφερε "εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο.
Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα".

Θύελλα αντιδράσεων - ΝΔ και Ποτάμι ζητούν εκλογές εάν αποχωρήσει ο Καμμένος από την κυβέρνηση

Για εκλογές σε περίπτωση που ο Π. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσυρθούν από την κυβέρνηση, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δ. Τσιόδρας.
Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ την Κυριακή 6/1, ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση, ο Α. Τσίπρας θα χάσει την πολιτική νομιμοποίηση που χρειάζεται βάσει των πολιτικών ηθών της Ελλάδας και συνεπώς θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα πρόωρες εκλογές.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η τελευταία φορά όπου κυβερνήθηκε από κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν τον 19ο αιώνα και κατέληξε σε ειδικό δικαστήριο, αλλά και πως το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ούτε καν διανοήθηκε να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής όταν έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Κατά τον ίδιο, ο κ. Τσίπρας θα δικαιούται να συνεχίσει να κυβερνά μόνον σε περίπτωση που κερδίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ άφησε να εννοηθεί πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να επιτρέψει να συνεχιστεί μία κυβερνητική εντολή που θα έχει χάσει την αρχική πλειοψηφία της.

Από την πλευρά του, τη θέση του Ποταμιού ότι αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβερνητική πλειοψηφία, η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές, υπενθύμισε με ανάρτησή του στο twitter o Δ. Τσιόδρας.
Όπως σημείωσε «κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να υπάρξει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...