Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης μετά από την παταγώδη αποτυχία του δημοψηφίσματος στο κρατίδιο των Σκοπίων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η κυβέρνηση, δια στόματος του Ν.Κοτζιά, υπερασπίζεται μανιωδώς την επαίσχυντη συμφωνία, με αβάσιμους ισχυρισμούς περί ελαττωματικών λειτουργιών στο εκλογικό σύστημα του κρατιδίου. Η αγωνία των κυβερνητικών για τις εξελίξεις είναι εμφανέστατη, ενώ παράλληλα μαίνεται και η κόντρα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.
Το σίγουρο είναι πως οι Σκοπιανοί ξεφτίλισαν Τσίπρα και Κοτζιά, με τον Ζ.Ζάεφ να ψηφίζει υπό την σκιά του χάρτη της "Μεγάλης Μακεδονίας". Οι διεκδικήσεις των Σκοπιανών και η αλυτρωτική πλευρά της Συμφωνίας των Πρεσπών, πρωταγωνίστησαν στο "θέατρο" του δημοψηφίσματος που πλασάρουν προπαγανδιστικά ως επιτυχία.
Το σχέδιο διαμελισμού της Ελλάδας υλοποιείται βήμα-βήμα και είναι καιρός πια οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αφήσουν τις δικαιολογίες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αλυτρωτική συμφωνία εκχώρησης της πολύπαθης πραγματικής Μακεδονίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το δημοψήφισμα στα Σκόπια δεν αποτελεί όρο της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το «ναι» είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα της ΠΓΔΜ.
Ο Κοτζιάς ισχυρίστηκε πως το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, οφείλεται στο γεγονός ότι οι εκλογικοί κατάλογοι στη γείτονα, δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και 20 χρόνια.
«Ο Ιβάνοφ εξελέγη ως πρόεδρος με 520.000 ψήφους. Το «ναι» στο δημοψήφισμα είχε 620.000. Πώς μπορεί ο Ιβάνοφ, που βγήκε με 100.000 λιγότερες ψήφους, να βγάζει παράνομη τη συμφωνία. (…) Επίσης, εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει εκκαθάριση στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΓΔΜ, ενώ πάνω από 300.000 είναι απόδημοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε:
«Το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Η αντιπολίτευση λογικά αποφάσισε να προσθέσει το «όχι» της στην αποχή και δημιουργεί την αίσθηση ενός πραγματικά χαμηλού ποσοστού προσέλευσης. Το «ναι» πήρε το μέγιστο που μπορούσε να πάρει, είναι απόλυτη πλειοψηφία στο πραγματικό εκλογικό σώμα, αλλά εμφανίζεται μικρότερο στους εκλογικούς καταλόγους, που δεν έχουν εκκαθαριστεί».
«Δεν υπάρχει καλύτερη συνεργασία για το μέλλον της περιοχής από την συνεργασία Ελλάδας – ΠΓΔΜ, είναι ένας άξονας που σταθεροποιεί τα Βαλκάνια» είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για συμφωνία-πρότυπο.
Για το αν θα φτάσει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία τον Μάρτιο:
«Πρέπει να φτάσει το Μάρτιο. Γίνεται μια μάχη για να υλοποιηθεί η συμφωνία. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην ΠΓΔΜ θα γίνει άμεσα η κύρωση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή».
«Εμείς είμαστε σοβαρή κυβέρνηση. Κάναμε τη διαπραγμάτευση διότι είχαμε σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή στα Βαλκάνια τρίτων δυνάμεων που δεν είναι ιστορικά φίλα διακείμενες σε εμάς», είπε ακόμη.
Παράλληλα μαίνεται η κόντρα με τον ΥΠΕΘΑ καθώς ο Κοτζιάς έδωσε νέα απάντηση στον Πάνο Καμμένο για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας εμμέσως στο tweet του υπουργού Άμυνας ότι το δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρο, τόνισε:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών λέει πως η ΠΓΔΜ, εφόσον το αποφασίσει, θα διεξάγει δημοψήφισμα. Δεν είναι όρος νομικός στη συμφωνία. Η συμφωνία λέει πως το δημοψήφισμα είναι επιλογή της κυβέρνησης, αλλά ούτε όρος, ούτε νομική απαίτηση της συμφωνίας».
Απαντώντας σε ερώτηση ειδικά για την στάση του κ. Καμμένου, ο Νίκος Κοτζιάς σχολίασε ότι εξωτερική πολιτική ασκούν ο πρωθυπουργός και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στην δημόσια διαφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ τόνισε:
«Είμαστε μια δημοκρατική κυβέρνηση και υπάρχουν και διαφορετικές γνώμες. Ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική γνώμη για το θέμα των Σκοπίων. Υπήρξαν και στο παρελθόν αντίστοιχες διχογνωμίες» αναφερόμενος στη διαμάχη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Αντώνη Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Και πρόσθεσε: «Εξωτερική Πολιτική κάνει ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Οι άλλοι δεν είναι συναρμόδιοι. Ο κ. Καμμένος μιλάει ως αρχηγός ενός εκ των δύο κομμάτων όταν κρίνει ότι πρέπει να διαφοροποιηθεί με βάση τις αρχές του κόμματός του».
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να ρίξουν την κυβέρνηση, με αφορμή δηλώσεις στελεχών του κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε:
«Ακούω το σενάριο ότι οι ΑΝΕΛ θα πάνε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να πέσει η κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν έτσι, αλλά με ψηφοφορία. Οποιος θέλει ας φέρει πρόταση στη Βουλή και τότε θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της Βουλής και τους πραγματικούς συσχετισμούς».
https://www.youtube.com/watch?v=ogo0Th_iATM
https://www.youtube.com/watch?v=WkWlqECn7K0
https://www.youtube.com/watch?v=evJiA61blUs