«Ποτισμένο» με όρους "αποστασίας" και "απόπειρα πραξικοπήματος" είναι το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον δρόμο προς τις κάλπες .Η συγκυβέρνηση μετά την αποχώρηση Λαζαρίδη είναι σε τόσο δύσκολη θέση που προτιμά να βάλει στην πολιτική ζωή όρους που δηλητηριάζουν την κοινωνία και μπορούν να αποβούν επικίνδυνοι, μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει την φυγή των στελεχών της και τον κίνδυνο μη δεδηλωμένης στην Βουλή.
H Κυβέρνηση σχεδίασε στρατηγική ακραίας πόλωσης, επενδύει στον διχασμό και την καταστρατήγιση της λαϊκής βούλησης και ετυμηγορίας. Διότι αποστασία δεν είναι μόνο όταν αποχωρούν βουλευτές από την Κυβέρνηση αλλά και όταν καλείς εφεδρείες από άλλα κόμματα...
Μετά τα όσα είπαν χθες περί αποστασίας και επηρεασμού των βουλευτών από επιχειρηματικά κέντρα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη από το Μαξίμου, σήμερα ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για το αδίκημα των προκαταρκτικών πράξεων για ανατροπή του πολιτεύματος.
Την συλλογιστική του Πάνου Καμμένου ακολουθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής Νικος Βούτσης ο οποίος έκανε λόγο για ομάδες βίας και εκφοβισμού που θέλουν να επιβάλλουν κλίμα φόβου στην ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση για αντιμετωπιστεί.
Χτες, στα κυβερνητικά επιτελεία σήμανε συναγερμός και ζητήθηκε από στελέχη, υπουργούς και βουλευτές να κάνουν «έφοδο» σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, προκειμένου να καταγγελθούν επιχειρηματίες και η ΝΔ για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και νέα «Ιουλιανά» με αποστασία.
Στο ίδιο κλίμα και το πρωινό μήνυμα του Πάνου Καμμένου ο οποίος συνέδεσε την απόπειρα εισβολής στο γραφείο του Κατσίκη με σχέδιο ανατροπής του πολιτεύματος ζητώντας παρέμβαση της Δικαιοσύνης!
«Σε λίγο θα έχουμε 160» - Ανοίγουν το συρτάρι για τις εφεδρείες
Στο Μαξίμου επιχειρείται να περάσει η εικόνα μιας ισχυρής κυβέρνησης που θα ξεπεράσει και αυτή την δοκιμασία που ετοιμάζουν «συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, εκτελώντας εντολές του Κυριάκου Μητσοτάκη», όπως λένε. Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι «όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι 152, αλλά δεν θα μας εκπλήξει σε λίγο διάστημα να έχουμε 160».
Διακινούνται ήδη ονόματα βουλευτών που υποτίθεται ότι θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα, από 3 έως 8, από άλλα κόμματα ή ανεξάρτητων.
Τρεις είναι τουλάχιστον, οι μεταγραφικοί στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Πρώτος και καλύτερος ο Σπύρος Δανέλλης. Άλλοτε στέλεχος του Συνασπισμού, που μεταπήδησε στην κεντροαριστερά. Επίσημα διαψεύδει.
Δεύτερη μεγάλη μεταγραφή είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Σημειωτέον ότι ο κ. Θεοχάρης πανηγύρισε και για τη συμφωνία με τα Σκόπια και για την απόφαση του eurogroup. Εδώ υπάρχει μάχη με τη ΝΔ.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία, σε μια συμβολική κίνηση να δείξει ότι δεν μπορούν να τον θεωρούν δεδομένο στο Μαξίμου.
Το όνομά του συζητείται και για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Εχει αρχίσει να βελτιώνεται και το κλίμα Πειραιώς-Σεβαστουπόλεως.
Τρίτη μεταγραφή που ψήνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Γιώργος Κατσιαντώνης της Ένωσης Κεντρώων. Και εδώ υπάρχει μάχη με ΝΔ
Λέγεται ότι στα μουλωχτά ετοιμάζει μετακόμιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαβεβαίωσε τον Λεβέντη ότι θα μείνει πιστός στο κόμμα με το οποίο εξελέγη. Όσοι παρακολουθούν πιο στενά τα πράγματα λένε ότι θα είναι το «προσωπικό δώρο» του αμερικανού πρέσβη στον κ. Τσίπρα – αφού δεν του πήρε γραβάτα, είπε να του πάει κάτι πιο χρήσιμο!
Στη Ν.Δ., όμως πως ενώ προσμετράται στους κυβερνητικούς υπολογισμούς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας, υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ., με την ένταξή του στη «γαλάζια» Κ.Ο. να θεωρείται από την Πειραιώς πολύ πιθανή.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις, οι μόνες δημόσιες δηλώσεις υπέρ της στήριξης της συμφωνίας είναι των Σταύρου Θεοδωράκη, Σπύρου Δανέλλη και Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι και του Θανάση Παπαχριστόπουλου από τους ΑΝ.ΕΛ.
Η Ελενα Κουντουρά δεν έχει μιλήσει δημόσια, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει αναφέρει πως εάν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, πρέπει να συνοδεύεται από τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι αμέσως μετά θα προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών.
Ανοιχτό παράθυρο να ψηφίσουν τη συμφωνία έχουν αφήσει οι Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός, οι οποίοι, όμως, δεν στήριξαν την κυβέρνηση στην πρόταση μομφής της Ν.Δ.
Πληθαίνουν οι φήμες ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού ετοιμάζεται την Κυριακή, 1η Ιουλίου, να αποχωρήσει οριστικά από το ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα διακινούνται σενάρια ότι ο ίδιος αλλά και κάποιοι βουλευτές του θα μετακινηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάζοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη να κάνει νέα πυροσβεστική παρέμβαση.
Πόλεμος Κυβέρνησης με Μαρινάκη-Σαββίδη
Το μέτωπο της Κυβέρνησης διευρύνεται και περιλαμβάνει δύο πανίσχυρους επιχειρηματίες, τον Ε.Μαρινάκη και τον Ι.Σαββίδη.
Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές του κυβερνητικού non paper, θα διαπιστώσει ότι πέρα από τα εντυπωσιακά λεκτικά περί αποστασίας και αποστατών το Μέγαρο Μαξίμου για πρώτη φορά δείχνει να παίρνει αποστάσεις και να βάζει απέναντι του τον Ιβάν Σαββίδη.
Η αποστροφή «Συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη, λειτουργώντας για λογαριασμό Μητσοτάκη απεργάζονται εδώ και καιρό σχέδιο νέας αποστασίας» από κυβερνητικές πηγές δείχνει ότι οι ένοικοι του Μαξίμου δεν θεωρούν σύμμαχο τους πλέον τον ομογενή επιχειρηματία αλλά τον τοποθετούν ξεκάθαρα στην λίστα των εχθρών τους.
Αυτό δεν μπορεί παρά να δείχνει ότι ένα νέο σκηνικό δημιουργείται στον πολιτικό και επιχειρηματικό χάρτη της χώρας με νέες συμμαχίες να διαμορφώνονται σε μια περίοδο που το Σκοπιανό προκαλεί μεγάλες αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και γενικότερα στο εσωτερικό της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση για την εκλογή προέδρου της super league ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ στήριξε τον εκπρόσωπο του Ολυμπιακού.
Φίλης κατά Σαββίδη -Συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση
Για σενάρια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, από επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος, μίλησε ο Νίκος Φίλης, εξαπολύοντας ταυτόχρονα «καρφιά» κατά του Ιβάν Σαββίδη.
«Δεν κάνω αστυνομικά σενάρια, αλλά υπάρχουν γεγονότα. Αν με ρωτήσουν αν υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την πτώση της κυβέρνησης, σας λέω ανενδοίαστα “ναι”. Υπάρχουν μετακινήσει στο χώρο αυτό που σχετίζονται με συμφέροντα και δυνάμεις εκτός Ελλάδας» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ . συμπληρώνοντας ότι θέλουν κάποιοι να ρίξουν την κυβέρνηση και να προκαλέσουν πολιτική αποσταθεροποίηση, αλλά δε θα τους περάσει.
«Ο οπαδικός στρατός από χρυσαυγίτες, ακροδεξιούς και φασίστες που επιτέθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη δεν αποδοκιμάστηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «αυτοί βεβαίως δεν εκπροσωπούν όλους του φιλάθλους του ΠΑΟΚ
Ν. Παππάς: Συγκεκριμένα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν
«Ο πρωθυπουργός ως πιο ψύχραιμος από όλους, είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Είναι σαφές το τι γίνεται εδώ πέρα, με μια αντιπολίτευση που άγεται και φέρεται από μια ακροδεξιά ομάδα που έχει κατισχύσει και χορεύει στον ρυθμό συγκεκριμένων συμφερόντων» σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκακιέρα, μετά και την απομάκρυνση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργο Λαζαρίδη.
Ο κ. Παππάς είπε ότι δεν θεωρεί ότι κομίζεται κάτι καινούργιο στον πολιτικό διάλογο και τη δημοσιογραφία, σημειώνοντας ότι όλοι έχουν δει «τον συγκεκριμένο επιχειρηματία να μιλάει για χούντα που πέφτει σε δυο μήνες». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ τόνισε ότι η συγκεκριμένη κυβερνητική πλειοψηφία έχει δει ξανά παρόμοιους μηχανισμούς και όσοι απεργάζονται τέτοια σενάρια γνωρίζουν λίγα από πολιτική. «Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό και να πω ότι ήδη προκαλεί κύματα συσπείρωσης σε αυτούς που παρακολουθούν αυτή την κυβέρνηση και θέλουν να τα καταφέρει» τόνισε ο Ν. Παππάς.
«Η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία. Να μη σκέφτεται κανείς τίποτα άλλο. Η Νέα Δημοκρατία για έξι μήνες (σσ: με την πρόταση μομφής) έχει εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά της όπλα. Η πορεία της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί και το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πάλι πρώτο κόμμα που θα ρίξει την ανεργία κάτω από το 19%» υπογράμμισε κλείνοντας ο Ν. Παππάς. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σκουρλέτης: «Δεν θα χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, υπάρχουν εφεδρείες…»
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να πέσει η κυβέρνηση. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο υπουργός, μιλώντας στον ΑΝΤ1 «τέτοια περιστατικά έχουμε δυστυχώς στην Ελλάδα, πριν και μετά τη μεταπολίτευση».
Κληθείς να συγκεκριμενοποιήσει, για την περίπτωση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιώργου Λαζαρίδη, διερωτήθηκε «γιατί ξαφνικά ο Λαζαρίδης έκανε αυτή την τοποθέτηση και δεν την έκανε πριν μέρες, όπως ο Δημήτρης Καμμένος. Ανακάλυψε ξαφνικά ότι έχει συνειδησιακό πρόβλημα;». Ενώ ερωτηθείς για το ζήτημα της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών, που ακούγεται ότι θα ζητηθεί για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε ότι «δεν είναι της παρούσης».
Αναφορικά με την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, παραδέχθηκε ότι «αυτή η κυβέρνηση έγινε κάτω από ακραίες συνθήκες. Δε θα μπορούσε να σχηματιστεί άλλη κυβέρνηση. Βασίστηκε σε δύο δεδομένα: την έξοδο από το πρόγραμμα και την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ποτέ δεν κρύψαμε τις διαφορές μας, αλλά πάντα λέγαμε ότι αυτός δεν είναι λόγος για να τραυματίσει την κυβέρνηση».
Διερωτήθηκε ωστόσο, «αν αυτή η κυβέρνηση είχε ως προτεραιότητα την καρέκλα, θα έφερνε το θέμα της Μακεδονίας;» και επέρριψε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, «ενθαρρύνει ομάδες ενθαρρύνοντας την ακροδεξιά» και διαχωρίζοντας την Νέα Δημοκρατία από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, είπε χαρακτηριστικά ότι «σεβόμαστε αυτόν που έχει άποψη, αλλά όχι αυτόν που λέει: αλήτες, προδότες, πολιτικοί, που ονειρεύεται χούντες».
Ο Πάνος Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δε θα χαθεί. Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξουν άλλες διαρροές, αλλά υπάρχουν και εφεδρείες», απαντώντας στο τι θα γίνει στην περίπτωση αποχώρησης και άλλων βουλευτών από την ΚΟ των ΑΝΕΛ. «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση, όταν επί 27 χρόνια το θέμα υπάρχει. Σπάσαμε τον ομφάλιο λώρο του αλυτρωτισμού της άλλης πλευράς. Επανακτήσαμε προνόμια από την άλλη πλευρά, όπως το όνομα και η εθνικότητα, αλλά εδώ χαϊδεύαμε την ακροδεξιά. Είμαστε εθνικά υπερήφανοι για την εμπλοκή μας σε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε σχολιάζοντας τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων.
Κ.Κατσίκης: Απειλούσαν τη ζωή μου αν δεν ψήφιζα να πέσει η κυβέρνηση
Την απόπειρα εισβολής στο γραφείο του το πρωί της Τετάρτης περιέγραψε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης.
«Δεν κατάφεραν την εισβολή χάρη στις ψύχραιμες αντιδράσεις των συνεργατών μου που αντιλήφθηκαν ότι ήταν κακοποιά στοιχεία από τα καλυμμένα στοιεία των δύο κυρίων αλλά και το καμουφλάζ της κοπέλας που χτύπησε το κουδούνι φορώντας γυαλιά και καπέλο. Όταν άνοιξε η πόρτα, η κυρία έκανε νεύμα στους δύο άλλους που είχαν ανέβει στον επάνω όροφο να μπουν στο γραφείο. Τότε ένας συνεργάτης μου έδρασε άμεσα και έκλεισε και κλείδωσε την πόρτα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «προσωπικά τέτοια συμπεριφορά παραπέμπει ίσως σε τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς αμέσως είχαμε παρουσία αστυνομικής δύναμης».
Ο κ. Κατσίκης συνέδεσε την απόπειρα αυτή «απόλυτα με τα σενάρια περί αποστασίας» αποκαλύπτοντας ότι «είχα δεχθεί απειλητικά τηλεφωνήματα κατά της ζωής μου για την ψήφο στην πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης, αν δεν ψηφίσω την πρότασση δυσπιστίας».
Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα συνεχίσω να στηρίζω την κυβέρνηση και θα υπηρετώ τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ» προσθέτοντας ότι «το ότι είμαι υποψήφιος να φύγω το ακούω από εσάς».
Ερωτηθείς για το τι ακούει από τους ψηφοφόρους του ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «οι πολίτες μου λένε ότι δεν έχει επιφέρει κανένα νομικό τετελεσμένο το προσύμφωνο που υπεγράφη στις Πρέσπες και ότι όταν και αν έρθει στο κοινοβούλιο για κύρωση η θέση μας η πατριωτική θα αποδειχθεί με καταψήφιση.
Σχολιάζοντας την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ζούμε σε μια εποχή που οι ανήθικοι μιλάνε για ήθος και οι ψεύτες για αλήθεια. Όπως φαίνεται ο σταυρός ήταν πολύ βαρύς για τις πλάτες του Καμμένου και του Λαζαρίδη, τους σταυρούς, όμως, δεν τους σηκώνουν οι μεγάλες πλάτες αλλά οι μεγάλες καρδιές αλλά εμείς τις έχουμε. Εγώ δεν είμαι ούτε λιπόψυχος».
Κατά τον ίδιο «είναι βάσιμα τα όσα λέει το Μαξίου περί αποστασίας γιατί τα γεγονότα το αποδεικνύουν. Δεν μπορείς να είσαι ο εισηγητής που στηρίζει ένθερμα την κυβέρνηση, να πηγαίνεις στο Ζάππειο και να χειροκροτάς και μετά να ανεξαρτητοποιείσαι» καταλήγοντας ότι «αν έχει λίγο πολιτικό ήθος πρέπει να την παραδώσει (σ.σ. τη βουλευτική έδρα ο Γιώργος Λαζαρίδης)».