Κυβέρνηση

Tριγμοί στην Κυβέρνηση: Τσίπρας «φλερτάρει» Θεοδωράκη

«Ανοιγμα» στον Σταύρο Θεοδωράκη, στην προσπάθειά του να βρει στηρίγματα για τα εθνικά θέματα, αφού με τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο δεν υπάρχουν σημεία σύγκλισης, δείχνει να επιχειρεί, όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, και να του ζητήσει να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρότασή του να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Ας σημειωθεί, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι είχαν φέρει πρόταση νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, από τον Δεκέμβριο του 2016. Κανείς από την κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε ποτέ, και το θέμα έκλεισε εκεί. Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θυμήθηκε» την πρόταση νόμου τώρα, αφού έχει μπροστά του αδιέξοδα σε πολλά εθνικά θέματα, έχει προφανώς μια πολιτική εξήγηση.

Σε αναζήτηση συμμάχου στα εθνικά

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται όσο ποτέ έναν σύμμαχο στη βουλή για το Σκοπιανό. Η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο έφθασε σε αδιέξοδο, ο κυβερνητικός εταίρος διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ονομασία Σκοπίων που να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, ενώ διαφοροποιείται δημόσια πλέον από τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έχει τεθεί υπέρ της επίλυσης του Σκοπιανού, με ονομασία που να περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει στηρίξει σε τέτοιο βαθμό την επίλυση του Σκοπιανού που ορισμένοι τον επικρίνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-Ποταμιού στο Μακεδονικό

«Το Ποτάμι δεν είναι με την κυβέρνηση, δεν είναι με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι με την πατρίδα. Γι’αυτό πολεμάμε», είναι η άποψη του Σταύρου Θεοδωράκη για το Μακεδονικό. Το Ποτάμι ζητάει «ένα όνομα σε σλαβική διάλεκτο, μια λέξη», αλλά τονίζει πως «Σημασία έχει το σύνολο της λύσης, δεν είναι μόνο το όνομα. είναι και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν για όλα τα θέματα που εκκρεμούν, όπως για τα σχολικά βιβλία που δίνουμε μεγάλη σημασία και για το Σύνταγμα». Ο κ. Θεοδωράκης, αλλά και άλλα στελέχη του Ποταμιού, μάλιστα, έχουν δηλώσει ότι αν έρθει συμφωνία για την επίλυση της ονομασίας των Σκοπίων, στη βουλή, θα την υπερψηφίσουν.

Το χάσμα Τσίπρα-Καμμένου διευρύνεται

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι μοιράζονται, επομένως, κοινές ευαισθησίες στα εθνικά θέματα. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός βρίσκει σημεία συνεννόησης καλύτερα με τον Σταύρο Θεοδωράκη, παρά με τον Πάνο Καμμένο. Το τελευταίο κρούσμα που δείχνει να απομακρύνει ακόμη περισσότερο τους δύο κυβερνητικούς εταίρους είναι η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, από Τούρκους και η φυλάκισή τους σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη, ενόψει εκδίκασης της υπόθεσης.

Ο μεν πρωθυπουργός κρατάει χαμηλούς τόνους για το ζήτημα, αποκάλεσε «σύνηθες περιστατικό» την σύλληψη στρατιωτικών στα σύνορα και αρνήθηκε να τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, για να μην προσδώσει πολιτική και διπλωματική χροιά σε ένα ζήτημα που θεωρεί μικρής σημασίας.

Σε εντελώς αντίθετη γραμμή κινείται ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος, σε δηλώσεις του από την Βουλγαρία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, αποκάλεσε «ομήρους» τους δύο Ελληνες αξιωματικούς, προσδίδοντας στην υπόθεση χαρακτηριστικά διπλωματικού πολέμου με την Τουρκία.

Ανοιγμα και για συγκυβέρνηση;

Αγνωστο παραμένει αν στην συνάντηση Τσίπρα-Θεοδωράκη που θα γίνει τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα αρκεστεί σε ένα «φλερτ» προς το Ποτάμι για τα εθνικά θέματα ή θα κάνει «άνοιγμα» και για ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία. Αν δηλαδή οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση εξαιτίας διαφωνιών στα εθνικά θέματα, ενδεχομένως το Ποτάμι θα μπορούσε να πάρει τη θέση του κυβερνητικού εταίρου.

Ωστόσο, ο κ. Θεοδωράκης δείχνει να αποκλείει κάθε περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και βλέπει με καλό μάτι την συνεργασία στα εθνικά θέματα, κυρίως για την επίλυση του Σκοπιανού.

Οταν ρωτήθηκε από το περιβάλλον του μήπως η συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα πυροδοτήσει σενάρια μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας, στη θέση των ΑΝΕΛ, ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: «Συζητάμε μόνο για εθνικά θέματα. Εξάλλου ακόμη και ο Κιμ πρόκειται να συναντηθεί με τον Τραμπ!»

Τι είναι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή του στον Νίκο Βούτση, ο κ. Θεοδωράκης ζητούσε τη συζήτηση και ψήφιση πρότασης νόμου για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, την οποία έχει καταθέσει το Ποτάμι από τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε ότι «η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είναι αναγκαία, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις μεγάλες εξωτερικές προκλήσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση».

Το Ποτάμι προτείνει το Συμβούλιο να συσταθεί όπως τα αντίστοιχα σύγχρονων χωρών: να συγκαλείται από τον Πρωθυπουργό και να μετέχουν σε αυτό οι πολιτικοί αρχηγοί, οι πρώην Πρωθυπουργοί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο διοικητής της Ε.Υ.Π. και κατά περίπτωση αξιωματούχοι της κυβέρνησης και επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ