Ο Κωνσταντίνος Κουκάς δήμαρχος Μυκόνου ακούει και βλέπει και κυρίως δρα και μιλά χωρίς να κρύβει στο σκοτάδι τα όσα συμβαίνουν. Παραδέχεται πως στο νησί που διοικεί υπάρχουν φαινόμενα χαλάρωσης από τον κόσμο στα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας. Ξέρει πως αυτό θα καταστρέψει αν συνεχιστεί την διεθνή εικόνα της χώρας κυρίως εν όψει της επόμενης καλοκαιρινής σεζόν.
Μαζί του μιλήσαμε για όλα. Αυτό που επίσης έχει ιδιαίτερη αξία είναι το θέμα των χρηματοδοτήσεων του νησιού για έργα υποδομής. Ποιος μπορεί να τον μέμψη όταν ζητάει μια άλλη στρατηγική χρηματοδοτήσεων με βάση όχι μόνο τον μόνιμο πληθυσμό αλλά και των επισκεπτών. «Η Πολιτεία χρηματοδοτεί το νησί μας διαχρονικά με βάση τον αριθμό των 10.000 κατοίκων, ωστόσο οι υποδομές μας καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών μας» μας δήλωσε στο in.gr.
Διαβάστε την συνέντευξη
Η Μύκονος είναι παγκόσμιο σημείο τουριστικής αναφοράς . Εν μέσω παγκόσμιας πανδημικής ανησυχίας ποια προβλέπετε να είναι η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων; Συνολικά η τοπική επιχειρηματικότητα επλήγη σε αναστρέψιμο βαθμό δήμαρχε;
Είναι γεγονός πως αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιούργησε η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού λειτούργησε καταστροφικά για τον τουρισμό σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό, γιατί παρόλο που υπάρχουν περιπτώσεις χωρών, όπως η δική μας, που αντιμετώπισαν με επιτυχία σε υγειονομικό επίπεδο την πανδημία, οι αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν σε πολλές άλλες, λειτούργησαν αποτρεπτικά για τους επισκέπτες.
Στη Μύκονο συγκεκριμένα, έχει ανοίξει περίπου το 80% των ξενοδοχείων, κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρότερα ξενοδοχεία, ενώ η πληρότητα τον Ιούλιο, ανήλθε περίπου στο 25-30%. Ειδικότερα, οι πτήσεις που αφίχθησαν για το μήνα Ιούλιο στο νησί μας με βάση τα στοιχεία που έχουμε από την Fraport ήταν συνολικά 929 με 50.057 αφιχθέντες επιβάτες, ενώ τον ίδιο μήνα το 2019 οι πτήσεις που αφίχθησαν ήταν 2.405 με 173.314 αφιχθέντες επιβάτες !
Αξίζει να αναφέρουμε επιπλέον το πλήγμα στον τομέα της κρουαζιέρας όπου τη φετινή χρονιά οι κρουαζιέρες είναι μηδενικές σε αντίθεση με την περσινή, όπου υποδεχτήκαμε συνολικά 550 κρουαζιέρες και 787.490 επιβάτες.
Όσον αφορά τα έσοδα των τουριστικών επαγγελμάτων υπάρχει σημαντική μείωση, αλλά παρατηρείται σταθερά ανοδική τάση και η πληρότητα τον Αύγουστο εκτιμάται ότι μπορεί να αγγίξει το 40%, χωρίς να υπάρχουν σίγουρες προβλέψεις, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας κυρίως στο εξωτερικό.
Σχετικά τώρα με τις οικονομικές επιπτώσεις πέρα από τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, εμείς, από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με φορείς και επιχειρηματίες του κλάδου και έχουμε προχωρήσει στην αναστολή υποχρεώσεων για την πληρωμή ανταποδοτικών τελών και μείωση του τέλους κοινόχρηστων χώρων, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους άλλους Δήμους διεκδικούμε την επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, καθώς και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Για αυτό όμως που θέλω να επισημάνω και να συγχαρώ παράλληλα τους επαγγελματίες του νησιού, είναι ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία συνεχίζουν σταθερά να παρέχουν εξαιρετικού επιπέδου ποιοτικές υπηρεσίες. Κάτι που είναι διαχρονικά το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών και το οποίο κάνει τη διαφορά.
Έχετε το δυναμικό ώστε να ανταπεξέρχεστε επαρκώς στους απαιτούμενους ελέγχους αποτροπής διασποράς του ιού; Το φαινόμενο συνωστισμού σε χώρους ψυχαγωγίας και όχι μόνο στο νησί αντιμετωπίζεται;
Τα φαινόμενα χαλάρωσης σε χώρους ψυχαγωγίας και όχι μόνο που παρατηρήθηκαν σε όλη την Ελλάδα και, βεβαίως και στο νησί μας είναι επικίνδυνα και πρέπει άμεσα, να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του νόμου. Είναι πραγματικά άδικο για όλους μας αυτό που πετύχαμε και αναγνωρίστηκε από όλο τον κόσμο να το χαλάσουμε, είτε επειδή χαλαρώσαμε, είτε επειδή επιδιώκουμε το πρόσκαιρο κέρδος.
Όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι για να έχουμε μία καλύτερη σεζόν του χρόνου πρέπει να διατηρήσουμε τη διεθνή θετική μας εικόνα. Από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, ειδικά μετά το άνοιγμα των διεθνών πτήσεων και τις τελευταίες εξελίξεις έχει κατανοήσει ότι βασική προϋπόθεση απρόσκοπτης λειτουργίας τους είναι η εφαρμογή και τήρηση των μέτρων.
Και αυτό γιατί μετά την αύξηση του κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές της χώρας και την έλευση επιπλέον αστυνομικών στο νησί υπάρχει μία εντατικοποίηση των ελέγχων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες ισχύουν, αλλά το βασικότερο εφαρμόζονται για όλους.
Επιπλέον, όμως των ελέγχων σημαντική είναι η πρόληψη και η επαγρύπνηση. Στο πλαίσιο αυτό, στο αεροδρόμιο υπάρχει ιατρικό κλιμάκιο που διενεργεί μέχρι και 150 δειγματοληπτικούς ελέγχους την ημέρα.
Οι υποδομές υγείας στο νησί επαρκούν για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα;
Καταρχήν να ξέρετε ότι στην Μύκονο υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα από τα πλέον εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και σε στελέχωση, σε όλη την Ελλάδα.
Σχετικά τώρα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, κινηθήκαμε πάντα σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας, σε δύο επίπεδα:
Πρώτον, διαμορφώσαμε ένα ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, καθώς και το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων για την παροχή πληροφόρησης και την αξιολόγηση της κατάστασης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ποια είναι η διαδικασία και τί πρέπει να κάνουν.
Δεύτερον, με απώτερο στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα, ενεργοποιήσαμε τη λειτουργία του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου στο οποίο συμμετέχουν επικεφαλής και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική) και του Κέντρου Υγείας.
Επίσης δρομολογήσαμε ταχύτατα τις διαδικασίες για την προμήθεια του Κέντρου Υγείας με 2 isobox, ήδη από το Μάρτιο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας φορέων του ιού σε καθεστώς απομόνωσης και παράλληλα διαθέσαμε πάνω από 200.000 ευρώ από δημοτικούς πόρους για την αγορά επιπλέον ιατρικού και υγειονομικού εξοπλισμού (μεταξύ των οποίων και αυτόματου μοριακού αναλυτή, θαλάμου κάθετης νηματικής ροής, συλλεκτών δείγματος και αντιδραστηρίων, ενός Βιντεολαρυγκοσκόπιου με λάμες και μιας φυγόκεντρου μικροαιματοκρίτη για την εξέταση SARS-CoV2).
Παράλληλα, διπλασιάσαμε το καθιερωμένο ετήσιο βοήθημα σίτισης και στέγασης που δίνουμε αποκλειστικά από δημοτικούς πόρους στους νοσηλευτές και θα το καταβάλουμε αντί του Δεκεμβρίου μέσα στον Αύγουστο.
Ο δήμος σας έχει τις υποδομές που απαιτούνται σε όλα τα πεδία-δρόμους, ύδρευση, αποχετευτικό σύστημα κτλ- ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες;
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι κάποια στιγμή πρέπει να συμφωνήσουμε τα κριτήρια με τα οποία κάποιος σχεδιάζει, διεκδικεί και διασφαλίζει χρηματοδοτήσεις για τις βασικές υποδομές. Ποια δηλαδή είναι αυτά τα κριτήρια; Γιατί, παρά το γεγονός, ότι η Πολιτεία χρηματοδοτεί το νησί μας διαχρονικά με βάση τον αριθμό των 10.000 κατοίκων, ωστόσο οι υποδομές μας καλούνται να ανταποκριθούν στις ανάγκες των 2 εκατομμυρίων επισκεπτών μας.
Με βάση αυτή την πραγματικότητα και κόντρα στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, διεκδικούμε πόρους από εθνικά, περιφερειακά και κοινοτικά κονδύλια και αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι διαγωνισμοί που αφορούν την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή Αλογόμανδρα, την προμήθεια δυο επιπλέον μονάδων αφαλάτωσης και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης με τα «έξυπνα» ρολόγια ύδρευσης για τον περιορισμό των διαρροών και την εξοικονόμηση του νερού.
Όσον αφορά το οδικό μας δίκτυο, ο Δήμος Μυκόνου ολοκληρώνει την εργολαβία από δημοτικούς πόρους προϋπολογισμού μελέτης σχεδόν 5.000.000 ευρώ συν Φ.Π.Α. για την συντήρησή του, γεγονός που ήδη έχει αλλάξει την εικόνα των δρόμων στο νησί.
Επιπρόσθετα, μέχρι το τέλους του έτους πρόκειται να αντικατασταθεί με λάμπες led όλο το δίκτυο του οδοφωτισμού του νησιού.
Σε κάθε περίπτωση η Πολιτεία οφείλει να λειτουργήσει με βάση την πραγματικότητα και να στηρίξει έμπρακτα ένα νησί που φιλοξενεί εκατομμύρια επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Χρηματοδοτήσεις έργων, επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και σύμπραξη με την ίδια την Πολιτεία, αποτελούν τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία για να σχεδιάσουμε το μέλλον του νησιού.
Η Μύκονος έχει άλλα περιθώρια για κατασκευή σπιτιών και τουριστικών μονάδων;
Σε συνέχεια και της προηγούμενης ερώτησης αξίζει να σημειώσουμε πως εάν σήμερα διασφαλίζαμε ότι δεν θα κτιστεί ούτε ένα επιπλέον τετραγωνικό και πάλι οι υπάρχουσες υποδομές δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις πραγματικές μας ανάγκες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι το νησί έχει φτάσει σε ένα σημείο πληρότητας και αυτό που απαιτείται είναι άμεσα να αναβαθμιστούν οι υποδομές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την προώθηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού. Γιατί η ανάπτυξη έχει αξία και σημασία όταν εξυπηρετεί τον άνθρωπο, διασφαλίζει ποιοτικούς όρους διαβίωσης, προστατεύει το περιβάλλον και σέβεται τον πολιτισμό και την ιστορία του κάθε τόπου.
Παρατηρούνται φαινόμενα βίαιων συμπεριφορών και κλοπών στο νησί και τι έχετε κάνει ως δημοτική αρχή;
Είναι αυτονόητο ότι σε ένα διεθνή τουριστικό προορισμό είναι σημαντικό το αίσθημα της δημόσιας ασφάλειας, κάτι που μετά την επίσκεψη του Υπ. Προστασίας και τις σχετικές ανακοινώσεις είναι βέβαιο ότι θα ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό.
Συγκεκριμένα, η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπ Προστασίας ανταποκρίθηκε στο διαχρονικό μας αίτημα και για πρώτη φορά στην ιστορία της η Μύκονος θα αποκτήσει αστυνομική Υποδιεύθυνση με 120 αστυνομικούς.
Επίσης, ανακοινώθηκαν ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση των κλοπών, των ναρκωτικών και την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας, ενώ, τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης της τουριστικής αστυνομίας.
Από την πλευρά μας προσφέραμε και επισκευάσαμε ένα δημοτικό κτίριο για τη μετεγκατάσταση του πρώην αστυνομικού τμήματος και έχουμε διασφαλίσει τη δωρεάν στέγαση των αστυνομικών.
Εκτός του τουρισμού η Μύκονος σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσε να αναπτυχθεί και ποιες οι δικές σας σχετικές δράσεις;
Η Μύκονος προσφέρει στους επισκέπτες πολλαπλές επιλογές και μοναδικές εμπειρίες. Σας υπενθυμίζω ότι δίπλα από τη Μύκονο βρίσκεται ένα νησάκι παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας, που είναι η Δήλος, όπως και η ξεχωριστή Ρήνεια. Επιπλέον, η Μύκονος έχει ιδιαίτερα, μοναδικά χωριά, όπως η Άνω Μερά, καθώς και άλλες όμορφες περιοχές.
Έχουμε μία πλούσια ιστορία, εξαιρετικά έθιμα, παράγουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, με βάση το διαχρονικό μας στόχο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης έχουν ο γαστρονομικός, ο πολιτιστικός και ο συνεδριακός τουρισμός.
Από την πλευρά μας, σχεδιάζουμε σχετικές ενημερωτικές δράσεις, ενισχύουμε τις σχετικές υποδομές, αναδεικνύουμε σε όλα τα επίπεδα τις εναλλακτικές δυνατότητες του νησιού και προσπαθούμε να διατηρήσουμε το φυσικό περιβάλλον και τον ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού.
Τι ετοιμάζετε σε έργα και υπηρεσίες σε αυτή την θητεία σας κ. Κουκά;
Βασικός μας στόχος, η Μύκονος να παραμείνει ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ για πολλές δεκαετίες ακόμα! Στο πλαίσιο αυτό, βασική μας προτεραιότητα είναι η διατήρηση του διεθνούς brand Mykoνος πάντα με σεβασμό στην πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα, αλλά και το χαρακτήρα του νησιού, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, η ενίσχυση βασικών υποδομών (αποχετευτικό, οδικό δίκτυο), η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Χώρας (σταδιακή υπογειοποίηση δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, ανάπλαση της περιοχής των Μύλων και του Κάστρου, κατασκευή πάρκινγκ), η αναβάθμιση της Άνω Μεράς (κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, ενίσχυση αθλητικών και εκπαιδευτικών υποδομών, ειδικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής), η επένδυση στον Πολιτισμό (δημιουργία ετήσιου ΦΕΣΤΙΒΑΛ με επίκεντρο τη Δήλο, αναβάθμιση του MYKONOS ART FESTIVAL, κατασκευή Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, δημιουργία Νέου Πολιτιστικού Κέντρου, διοργάνωση Φεστιβάλ Νεολαίας), το περιβάλλον (αναβάθμιση της ανακύκλωσης), η αναβάθμιση των υποδομών της παιδείας και της εκπαίδευσης (κατασκευή νέων σχολικών συγκροτημάτων) η αναβάθμιση του λιμένα και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου (γαστρονομικός, συνεδριακός, θρησκευτικός, πολιτιστικός τουρισμός).