Πολιτική

Δυσαρέσκια Μητσοτάκη με την ανταρσία υπουργών για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους! Στη ΔΕΘ παραπέμπει το Μαξίμου

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ παραπέμπουν κυβερνητικές πηγές τις όποιες εξαγγελίες για αυξήσεις στις αποδοχές των σωμάτων ασφαλείας, μετά το «τσουνάμι» παρεμβάσεων και στην πραγματικότητα “ανταρσία” υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, που ακολούθησε τις εξαγγελίες για νέο μισθολόγιο (αυξήσεων δηλαδή) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η ενόχληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έντονη από την ώρα που εκδηλώθηκαν οι παρεμβάσεις των υπουργών και διαμόρφωσαν ένα βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση. Ιδίως με τις δηλώσεις και αναρτήσεις των δύο υπουργών – του Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δυσφορία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα δύο κυβερνητικά στελέχη δεν συνεννοήθηκαν καν με το Μέγαρο Μαξίμου και κινήθηκαν αυτόνομα για τους δικούς τους λόγους πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής.

Η εντύπωση είναι ότι πρόκειται και για έναν άτυπο “ανταγωνισμό” με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είχε “εξασφαλίσει” στο μεταξύ αυξήσεις για το υπουργείο Άμυνας. Ένας ανταγωνισμός που εντάσσεται πιθανόν στις εσωκομματικές διαμάχες των κορυφαίων στελεχών στο νέο πεδίο που διαμορφώθηκε μετά τον ανασχηματισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως προς τους σχεδιασμούς του Μαξίμου για τις αυξήσεις, οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι, πρώτον, όλοι οι ένστολοι, θα λάβουν την 1η Απριλίου την αύξηση των 30 ευρώ και την 1η Ιουλίου την αύξηση των 100 ευρώ από το επίδομα επικινδυνότητας και, δεύτερον, ότι το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από 1/1/2026, οπότε υπάρχει χρόνος για προσαρμογές στα μισθολόγια και των λοιπών ένστολων, για τις οποίες θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

Από εκεί και πέρα, επισημαίνεται ότι των όποιων αυξήσεων θα πρέπει να προηγηθούν περιστολές δαπανών στα αρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Ναυτιλίας, όπως έγινε και στο υπουργείο Άμυνας, ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια τα οποία θα διοχετευθούν στις αποδοχές των σωμάτων ασφαλείας.

Η ρήτρα διαφυγής και η δυσφορία

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πλέον οι δαπάνες για την άμυνα εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, μέσω ρήτρας διαφυγής, οπότε υπάρχει μια σχετική «ευελιξία» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ότι είχε υπάρξει μακρά διαβούλευση Μαξίμου και υπουργείου Άμυνας, πριν υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Από την άλλη, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι από το Μαξίμου εκπέμπεται δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο δύο υπουργοί, αλλά και κάμποσοι βουλευτές «άνοιξαν» τη συζήτηση για αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας, αλλά και προβληματισμός για το γεγονός ότι, παρά τις κινήσεις του πρωθυπουργού (ανασχηματισμός, κ.λπ.), στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχίζει να υπάρχει αναταραχή (αντιδράσεις για Τσάφο, ερώτηση 11 βουλευτών για αγορές ακινήτων σε μεθόριες περιοχές από τουρκικά κεφάλαια, κ.λπ.).

Ο χορός των δηλώσεων που άναψαν “φωτιές”

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αύξησης των αποδοχών στα σώματα ασφαλείας άνοιξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έγραψε στο Χ ότι «η αύξηση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων είναι απολύτως δίκαιη. Το ίδιο επιτάσσεται και για τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Οι υπηρεσίες τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της κοινωνίας, και οι υψηλές ευθύνες που αναλαμβάνουν οφείλουν να αντανακλώνται και στις αποδοχές τους».

Στη συνέχεια, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, είπε ότι «πολύ σωστά η Κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις στους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Ανάλογες αυξήσεις θα πρέπει να γίνουν και στους Αστυνομικούς, στους Πυροσβέστες και στους Λιμενικούς μας».

Ακολούθησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε στο Χ ότι «η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τιμή σε όσους τιμούν το Έθνος με τις υπηρεσίες τους».

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης έγραψε ότι «οι αυξήσεις των αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν αναγκαίες. Οι αυξήσεις όμως πρέπει να επεκταθούν σε όλους τους ένστολους. Στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού, της Πυροσβεστικης και της ΕΛ.ΑΣ. Είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός θα πράξει το σωστό και δίκαιο για όλα τα στελέχη που φορούν το εθνόσημο».

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρώην υπουργός, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι «οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν αναγκαίες και δίκαιες. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το εύλογο αίτημα των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντίστοιχη αντιμετώπιση, όπως ορθώς έχει πράξει μέχρι τώρα», ενώ και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος έγραψε ότι είναι «χρέος τιμής για εμάς η συμπερίληψη και των σωμάτων ασφαλείας στις αυξήσεις των ένστολων».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ