Η Γερμανία ξεκίνησε διαδικασία εξοβελισμού του AFD από τις επερχόμενες εκλογές, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο.
Ο Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος της Γερμανίας, δήλωσε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι όλοι οφείλουν να κατανοήσουν πως η «ελευθερία του λόγου» στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν περιλαμβάνει την αποδοχή «ακροδεξιών θέσεων».
Η ουσία είναι ότι και η Γερμανική Βουλή ετοιμάζεται να απαγορεύσει το κόμμα AfD στις επερχόμενες εκλογές σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα.
Το θέμα της απαγόρευσης του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία μπορεί να τεθεί στην ημερήσια διάταξη στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα Zeit, επικαλούμενη τον εισηγητή του νομοσχεδίου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το AfD βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε δημοτικότητα μεταξύ των ψηφοφόρων την παραμονή των ομοσπονδιακών εκλογών.
Έτερη γερμανική εφημερίδα, γράφει ότι “ το επαναλαμβανόμενο θέμα της απαγόρευσης του AfD κάθε άλλο παρά ασήμαντο είναι.
Το σύνταγμα της Γερμανικής δημοκρατίας περιέχει το όργανο της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων, άσχετα το αν το AfD δεν δίνει αφορμή για να γίνει αυτή η κίνηση.
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Σαξονίας μόλις επιβεβαίωσε ότι το κρατικό Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος μπορεί να χαρακτηρίσει το κόμμα αυτό ως «σίγουρα δεξιό εξτρεμιστικό».
κίνδυνος απαγορευτικών διαδικασιών
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι μια διαδικασία απαγόρευσης θα ήταν επιτυχής.
Για να γίνει αυτό, ένα κόμμα πρέπει, σύμφωνα με τους στόχους του ή τη συμπεριφορά των υποστηρικτών του οφείλει να εμπεριέχει «επιδίωξη να βλάψει ή να εξαλείψει την ελεύθερη δημοκρατική βασική τάξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
Ωστόσο, μια αίτηση θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί από την Bundestag, την Bundesrat ή την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των γερμανικών συνταγματικών οργάνων αν θα κάνουν αυτό το βήμα, ή αν θεωρούν ότι μια διαδικασία απαγόρευσης αποτελεί ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο από το κόμμα”, καταλήγει το άρθρο μεταξύ άλλων.
Αυτό προβλέπεται σε προσχέδιο του προεκλογικού προγράμματος που έχει ήδη αποσταλεί στα μέλη του κόμματος. Θα τεθεί προς ψήφιση στο συνέδριο του Ιανουαρίου, ενώ οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή διεξάγονται στις 23 Φεβρουαρίου.
Στο κείμενο αυτό, το ξενοφοβικό κόμμα επαναλαμβάνει τα όσα είχε «υποσχεθεί» πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές: «Θεωρούμε απαραίτητο να αποχωρήσει η Γερμανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ιδρύσει μία νέα Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Θα πρόκειται για μία «Ευρώπη Ανεξάρτητων Πατρίδων» με ενιαία αγορά, αλλά και «κοινά συμφέροντα». Επιπλέον, η AfD θέλει την αποχώρηση από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, παραδέχεται όμως ότι θα ήταν δύσκολη μία μονομερής απόφαση, γι αυτό επιδιώκει μία «επαναδιαπραγμάτευση» ανάμεσα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Για το «Dexit», δηλαδή την αποχώρηση από την ΕΕ στα πρότυπα του «Brexit», η AfD προβλέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Γερμανία. Παρά ταύτα, η αποχώρηση δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η συμμετοχή στην ΕΕ κατοχυρώνεται στο Γερμανικό Σύνταγμα. Κατά συνέπεια, θα χρειαζόταν μία πλειοψηφία δύο τρίτων στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την απαραίτητη τροποποίηση του Συντάγματος.
Η απαγόρευση των εθνικιστικών κομμάτων είναι ένα σχέδιο που όπως όλα δείχνουν θα εφαρμοστεί στην ΕΕ, με στόχο τον πλήρη αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία κομμάτων, παρόμοιων με αυτό του Τραμπ στις ΗΠΑ, η νίκη του οποίου έχει προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στην Ευρώπη, που έχει τεράστιο μεταναστευτικό πρόβλημα χωρίς λύση.