Η Ρωσία πέρασε πλέον σε άλλο επίπεδο και σύμφωνα με πληροφορίες, 3.000 drones AI στάλθηκαν στον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, από τα εργοστάσια στην χώρα.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS αναφέρει ότι 3.000 drones καμικάζι Mikrob με τεχνητή τεχνητή νοημοσύνη παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, που συμμετέχουν στις μάχες στην Ουκρανία.
Αυτά τα drones είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη που τους επιτρέπει να παρακολουθούν αυτόνομα στόχους αφού κλειδωθούν από χειριστή.
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκρυάνζοφ, τον Ρώσο προγραμματιστή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Mikrob, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ικανή να διατηρεί την παρακολούθηση του στόχου ακόμη και όταν ο στόχος κάνει ελιγμούς.
Η σχεδίαση υψηλής ταχύτητας και ανοχής στην υπερφόρτωση του Mikrob, φέρεται να του επιτρέπει να λειτουργεί κάτω από έντονες συνθήκες, με μία μόνο ομάδα να διαχειρίζεται έως και 40 drones και φέρεται να επιτυγχάνει σημαντική καταστροφή στο πεδίο της μάχης, που υπερβαίνει κατά πολύ την αξία των 3.000 drones που έχουν αναπτυχθεί.
Ο ειδικός, υπογραμμίζει επίσης την αρθρωτή λειτουργία του drone, σημειώνοντας ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορες συνθήκες, με την εναλλαγή εξαρτημάτων όπως θερμικούς αισθητήρες για νυχτερινές λειτουργίες και προσαρμοσμένα συστήματα επικοινωνίας για διαφορετικές συχνότητες.
Ενώ η Ρωσία προβάλλει το Mikrob ως εργαλείο αιχμής στον σύγχρονο πόλεμο, ο πραγματικός αντίκτυπος του μένει να φανεί.
Η Λέσχη Λαϊκού Μετώπου Kuleb έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ενσωμάτωση τέτοιων συστημάτων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, αναπτύσσοντας χιλιάδες συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στα drone της χώρας.
Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τέτοιων αυτόνομων τεχνολογιών στο πολύπλοκο, ταχέως εξελισσόμενο πεδίο μάχης.
Καθώς η Ρωσία εστιάζει στην επέκταση της χρήσης αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Mikrob με τεχνητή νοημοσύνη στην Ουκρανία, η Δύση προχωρά επίσης σε παρόμοιες εξελίξεις, με στόχο να διατηρήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης.
Το αμερικανικό drone Switchblade 600, που παράγεται από την AeroVironment, είναι ένα από τα κορυφαία παραδείγματα αυτόνομου συστήματος που συνδυάζει το μικρό μέγεθος με τη μεγάλη ισχύ πυρός.
Με τις ικανότητές του ακριβείας χτυπήματος εναντίον τεθωρακισμένων στόχων, το Switchblade 600 δείχνει πώς οι δυτικοί στρατοί χρησιμοποιούν drones για να καταστρέψουν κρίσιμα στοιχεία με ελάχιστη υλικοτεχνική υποστήριξη.
Υπενθυμίζουμε σύμφωνα με άρθρο μας ότι "σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) το πρόγραμμα προμήθειας Περιπλανώμενων Πυρομαχικών (Loitering Munitions) Switchblade 300 και 600 του ΓΕΕΘΑ".
Ανάλογα με τον τύπου τους επιχειρούν σε ακτίνα 200χλμ, και έχουν αυτονομία έως και 9 ώρες πετώντας στο 15.000 πόδια.
Νέες τεχνικές, και νέες μέθοδοι αναδύονται από έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον “οργασμό” στην τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και τις ωμές απειλές που δεχόμαστε από την Άγκυρα, τουλάχιστον εδώ και Δύο χρόνια.
Ωστόσο, όπως όλα τα αυτόνομα όπλα, η αποτελεσματικότητα των drones σε ασταθείς ή δυναμικές συνθήκες μάχης παραμένει υπό αμφισβήτηση.
Το νέο δόγμα θέλει τους μελλοντικούς Έλληνες "πεζικάριους", να λειτουργούν σε μικρές ομάδες στα πρότυπα εξολοθρευτών αρμάτων μάχης, σταθμών διοικήσεως, φαλαγγών εφοδιασμού και συστοιχιών πυραύλων.
Εφοδιασμένοι με αιωρούμενα πυρομαχικά, οι άνδρες μας θα μπορούν να εξουδετερώνουν μια ολόκληρη γκάμα στόχων, από αρχηγεία και συγκεντρώσεις οπλικών συστημάτων, μέχρι αποθήκες πυρομαχικών και αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου μάλιστα βεληνεκούς σαν τους πυραύλους TAYFUN.
Έτερο αμερικανικής κατασκευής drones
Μια άλλη βασική προσθήκη στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ είναι το Phoenix Ghost, ένα drone με παρόμοια χαρακτηριστικά με το Switchblade 600, σχεδιασμένο για πιο συγκεκριμένες αποστολές σε ζώνες μάχης.
Ενώ οι ακριβείς προδιαγραφές του παραμένουν εν μέρει ταξινομημένες, είναι γνωστό ότι το Phoenix Ghost είναι ικανό για αυτόνομη στόχευση και μπορεί να εκτελέσει αποστολές με ελάχιστη ανθρώπινη επίβλεψη.
Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές εξελίξεις όπως το Schiebel Camcopter S-100 δείχνουν μια διαφορετική προσέγγιση.
Αυτά τα drones, αν και δεν είναι αυτόνομα μηχανήματα καμικάζι, προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία στη συλλογή πληροφοριών, ενώ παρέχουν επίσης δυνατότητες χτυπήματος όταν είναι απαραίτητο.
Αν και δεν έχουν σχεδιαστεί για τον ίδιο τύπο στόχου με το Mikrob ή το Switchblade, η συνεισφορά τους στον σύγχρονο πόλεμο είναι σημαντική.
Αυτές οι ρηξικέλευθες δυτικές εξελίξεις δεν καταδεικνύουν μόνο τις δυνατότητες των drones για πιο ακριβείς και αυτόνομες πολεμικές ενέργειες αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται η ευρεία εξάπλωσή τους, ειδικά στον αστικό πόλεμο.