Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Πώς «είδαν» στο εσωτερικό της ΝΔ τα λεγόμενα του Καραμανλή: Το «δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας» και η διαφωνία για τη διαγραφή Σαμαρά

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησαν χθες (22.11.2024) το βράδυ στη ΝΔ την ομιλία του Κώστα Καραμανλή από την Πάτρα, με το Μαξίμου και την Πειραιώς να αποφεύγουν να κάνουν το οποιοδήποτε σχόλιο.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν εξεπλάγησαν με την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά για τη διαγραφή του, δεδομένης της «σύμπλευσης» τους το τελευταίο διάστημα, ενώ αρκετά στελέχη, χαρακτήριζαν ακόμη και αναμενόμενη τη θέση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν τον ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ένα σενάριο που κάηκε με την πρώιμη δημόσια πρόταση του Α. Σαμαρά, όπως εκτιμούσαν, ενώ και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει από καιρό σε συνομιλητές του ότι δεν βρίσκει ελκυστική μια τέτοια προοπτική, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων του/της αρχηγού του Κράτους.

Τι είπε ο Κ. Καραμανλής για τη διαγραφή Σαμαρά

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ», στην Πάτρα, ο κ. Καραμανλής πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή Σαμαρά, μετά τους «κεραυνούς» που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης και του ίδιου.

«Η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής» δήλωσε ο Κ. Καραμανλής.

«Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας»

Όσο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως τον τιμά η σκέψη από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά… δεν την ενστερνίζεται. «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά, ούτε με ενδιαφέρει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά του… «άκρατου δικαιωματισμού»

Κατά τα άλλα, ο Κ. Καραμανλής, μίλησε για τους κινδύνους του «άκρατου δικαιωματισμού», επισημαίνοντας τον αντίκτυπο που είχε το θέμα στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ αλλά και σε Ευρωπαϊκές χώρες.

«Οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι επισημάνσεις για τα ελληνοτουρκικά

Αναφορικά με τα ελλληνοτουρκικά, ο Κώστας Καραμανλής δεν υιοθέτησε τη σκληρή κριτική Σαμαρά και κινήθηκε περίπου στη γραμμή που έχει ακολουθήσει έως σήμερα, «κρούωντας» παράλληλα, «τον κώδωνα του κινδύνου» για τις αναθεωρητικές τακτικές της Άγκυρας.

Μίλησε για ανάγκη η Ελλάδα να δώσει τις μάχες της και «να διεκδικήσει τα δίκαιά της»… «Να συμβάλλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας», όπως είπε.

Με αναφορά στην πάγια θέση της Ελλάδας ότι η μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι «τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα». «Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται» τόνισε.

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει «να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο», ενώ σημείωσε ότι επιβάλλεται να υπάρχουν… «ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση».

«Πυρά» στη Γερμανία για το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων

Στο στόχαστρο του Κ. Καραμανλή βρέθηκε ιδιαίτερα η Γερμανία.

Στον απόηχο και της πρόσφατης επίσκεψης του Γερμανού Προέδρου Στάινμάγερ στην Ελλάδα, επετέθη στο Βερολίνο για την άρνηση του να εξετάσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων προς τη χώρα μας.

«Η Γερμανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως. Είναι, πέρα απ΄ όλα τα άλλα, και ζήτημα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίσθηκαν ποτέ» δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι αντίθετα… μετατέθηκαν απλά για την εποχή που η Γερμανία θα διέθετε την πολιτειακή υπόσταση που θα της επέτρεπε την ανάληψη αυτών των υποχρεώσεών της.

«Η άρνησή της, όπως την ξανακούσαμε πρόσφατα, καθιστά τις συγγνώμες και την φραστική μεταμέλεια, υποκριτικές και υστερόβουλες» πρόσθεσε με έμφαση ο Κ. Καραμανλής.

«Η Γερμανία πολλές φορές ξεστράτισε την ΕΕ»

Η επίθεση στη Γερμανία ήταν… πολυμέτωπη.

Την κατηγόρησε ότι έκανε την οικονομία το όχημα της μεγάλης επιρροής της στα ευρωπαϊκά πράγματα «και συχνά της ηγεμονίας της σε αυτά», όπως είπε, και ότι «πολλές φορές ξεστράτισε την Ε.Ε από το πραγματικό νόημά της, με αποτέλεσμα να κλονιστεί και η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό όραμα».

Η αναφορά στα Μνημόνια

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στα Μνημόνια, αποφεύγοντας ωστόσο να αναδείξει σε βάθος του λόγους που η χώρα έφτασε σε αυτό το σημείο.

«Χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος» δήλωσε, σημειώνοντας ότι η πολιτική των Μνημονίων ήταν «εξόχως αποκαλυπτική» αφού «και σε επίπεδα αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού» δήλωσε.

«Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν» πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη ανησυχία του για τα Δυτικά Βαλκάνια, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την παράταση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με «πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές», ενώ έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ