Πολιτική

Μητσοτάκης: Στη Βουλή για την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ - Σκληρό ροκ για τις off shore, καταλύτης η Τζάκρη

Δραματική τροπή έχει λάβει πλέον η σύγκρουση ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, καθώς η οριστική αποχώρηση των «Κασσελίστας» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η προαναγγελία ίδρυσης νέου πολιτικού φορέα κάθε άλλο παρά τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο.

Τουναντίον, αυτός κλιμακώνεται με διακύβευμα τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς το ντόμινο ανεξαρτητοποιήσεων μέχρι πρότινος βουλευτών του με προορισμό το «κίνημα» του Στέφανου Κασσελάκη απειλεί ευθέως την Κουμουνδούρου με πολιτική περιθωριοποίησή της. Και αυτό, γιατί αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει έναν ακόμη βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του μετά την τριπλή απώλεια των Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Κυριακής Μάλαμα και Ραλλίας Χρηστίδου χθες μέσω των επιστολών ανεξαρτητοποίησής τους, τότε περνά σε τρίτη θέση στη Βουλή και σε δεύτερη μοίρα πολιτικά και κοινωνικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προοπτική του, στο εξής. 

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός «υποβιβασμός» της Κουμουνδούρου θα επισφραγίσει την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης και επισήμως, αποστερώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την μοναδική ευκαιρία ανάταξής του το επόμενο χρονικό διάστημα.

Καταλύτης η Τζάκρη


Σε αυτήν την κατεύθυνση, σε κομβικό πρόσωπο για την Κουμουνδούρου και το μέλλον της αναδεικνύεται η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς αν αποχωρήσει από τους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω ανεξαρτητοποίησης, τότε θα έχει δώσει τη «χαριστική βολή» στην Κουμουνδούρου ως προς τη διατήρηση της δεύτερης θέσης στη Βουλή.
 

Για το λόγο αυτό, χθες εξελίχθηκε τόσο εμφανώς, όσο και παρασκηνιακά ένα πολιτικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους «Κασσελίστας», αλλά και την πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου οι πρώτοι να αυξήσουν τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις τους, για να συμπαρασύρουν στην συνέχεια και άλλους βουλευτέςτης αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πλευρά του «κινήματος Κασσελάκη», ενώ οι δεύτεροι για να φρενάρουν τυχόν νέες και οδυνηρές μετακινήσεις.

Η αριθμητική και οι εφεδρείες

Ήδη, στο στρατόπεδο του Στέφανου Κασσελάκη έχουν περάσει οι βουλευτές:
 

  • ·Πέτρος Παππάς
  • ·Ραλλία Χρηστίδου
  • ·Αλέξανδρος Αυλωνίτης
  • ·Κυριακή Μάλαμα


Ζητούμενο, ωστόσο, παραμένει το τι θα πράξουν τέσσερις ακόμη βουλευτές με διακριτούς κοινοβουλευτικούς ρόλους, δηλαδή οι:

  • ·Γιάννης Σαρακιώτης
  • ·Γιώργος Γαβρήλος
  • ·Γιώτα Πούλου
  • ·Θεοδώρα Τζάκρη


«Την Δευτέρα που θα ανοίξει η Βουλή θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας με έναν τρόπο συγκροτημένο. Πλέον δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε σχετικά προχθές η κυρία Τζάκρη, με την Κουμουνδούρου να ανεβάζει χθες στροφές, προσπαθώντας με σειρά επαφών την στεγανοποίηση του κόμματος από τυχόν νέες διαρροές.

Κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια διαδραματίζει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ενώ αρκετοί από τους βουλευτές που τάχθηκαν υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη το προηγούμενο διάστημα δεν φέρονται, κατά πληροφορίες, αποφασισμένοι να λειτουργήσουν «εν θερμώ» ούτε προς την μία, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Επιπλέον, ορισμένοι βουλευτές προσανατολίζονται στο να παραιτηθούν από τους κοινοβουλευτικούς τους ρόλους, αλλά όχι από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στάση που φαίνεται να επιλέγουν οι Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος.

Παράλληλα, ιδιαίτερη προσέγγιση επιχειρείται τις τελευταίες ώρες και με τους δύο βουλευτές Επικρατείας της Κουμουνδούρου, Έλενα Ακρίτα και Ευάγγελο Αποστολάκη, καθώς δεν έχουν εκλεγεί με σταυρό προτίμησης και ενώ πλανάται στην εσωκομματική ατμόσφαιρα η αίσθηση της «αποστασίας», εναντίον της οποίας έβαλλαν μετωπικά και επί μήνες οι «Κασσελίστας». 

Ταυτόχρονα, η Κουμουνδούρου μελετά και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης «αντίβαρων» σε περίπτωση νέων αποχωρήσεων βουλευτών, λοξοκοιτώντας προς την ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Σε μια τέτοια λογική, περιζήτητοι από τους «Κασσελίστας» και την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζουν:

  • · οι δύο βουλευτές που αποχώρησαν από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης,
  • ·αλλά και η Αθηνά Λινού.


Την ίδια ώρα, όσο και αν φαντάζει αγεφύρωτο το χάσμα που χωρίζει την Κουμουνδούρου από την Νέα Αριστερά, ο διψήφιος αριθμός βουλευτών της, αλλά και οι σχέσεις ζωής μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών των δύο κομμάτων δεν αποκλείεται να διαδραματίσουν στο επόμενο διάστημα νευραλγικό ρόλο αναφορικά με τη δυναμική της εκπροσώπησης της Αριστεράς στα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Επίσης, από τα ραντάρ της Κουμουνδούρου δεν ξέφυγε η απουσία του ονόματος της Νίνας Κασιμάτη από εκείνων που αναμένεται σήμερα να παραιτηθούν από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα αν και στήριζε από τους πρώτους τον κ. Κασσελάκη, καθώς η κυρία Κασιμάτη είχε τοποθετηθεί πρόσφατα Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.

Σκληρό ροκ για τις off shore

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η επιχείρηση στεγανοποίησης των διαρροών περνά και από την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με φόντο τις καταγγελίες του βουλευτή Χανίων και υποψήφιου Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλου Πολάκη, αναφορικά με το πλέγμα επιχειρηματικών δράσεων του Στέφανου Κασσελάκη, εγκαλώντας τον τελευταίο για συμμετοχή σε off shore εταιρίες στα νησιά Μάρσαλ.

«Για τα αμείλικτα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πόθεν έσχες και τις οφσορ είναι σαφές ότι πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές. Αυτό που αναζητά σε κάθε περίπτωση είναι πολιτικό σωσίβιο στον μη αυτοδύναμο κ. Μητσοτάκη και τη διαπλοκή», τόνισε χθες σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, έχοντας προϊδεάσει για τις προθέσεις της κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την περασμένη Πέμπτη, η οποία κατέληξε ως εξής: «η ΠΓ έλαβε σήμερα γνώση από τον τομέα διαφάνειας σοβαρότατων καταγγελιών βασισμένων σε σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία για ψευδή δήλωση Πόθεν Έσχες στην Βουλή και στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από τον πρώην Πρόεδρο Στ. Κασσελάκη.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα συνεχίσει αταλάντευτα να υπερασπίζεται τη διαφάνεια και το δημόσιο συμφέρον και δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή σε έκνομες ενέργειες από όπου κι εάν προέρχονται, χωρίς κομματικές διακρίσεις».

Άλλωστε, η αποστροφή του Παύλου Πολάκη κατά την ομιλία του την περασμένη Παρασκευή από το βήμα του Συνεδρίου, κάνοντας λόγο για 7 εταιρείες του Στέφανου Κασσελάκη στα νησιά Μάρσαλ (από 2 που είχε ισχυριστεί στην Πολιτική Γραμματεία), αλλά και ο προχθεσινός του υπαινιγμός από το ίδιο βήμα προς τους συντρόφους του βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σκέφτονται να αποχωρήσουν από το κόμμα «να το ξανασκεφτούν», μαζί με την εκτίμησή του ότι ο κ. Κασσελάκης είναι πιθανόν να μην είναι το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα, δεν θεωρούνται ασύνδετα με τις εξελίξεις που θέλουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προκαλεί τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του πρώην πρόεδρου του.

Μηνύσεις και αγωγές Κασσελάκη

Ακαριαία αντέδρασε, μετά την παραπάνω εξέλιξη, χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφέροντας σε μακροσκελή ανάρτησή του πως «προσφεύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη κατά των συκοφαντών και λασπολόγων, οι οποίοι παραποιούν και διαστρεβλώνουν- χειρότερα και από τη ΝΔ- την ΑΡΧΙΚΗ δήλωση πόθεν έσχες μου, η οποία (επαναλαμβάνω ότι) είναι ΑΛΗΘΗΣ και ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ».

Επιπρόσθετα, για μαζικές αποχωρήσεις μελών και Οργανώσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την οριστική έξοδο του πρώην προέδρου του από το κόμμα κάνουν λόγο στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη, οι οποίες αναμένεται να κλιμακωθούν τις επόμενες ώρες. Επιπλέον, κατά πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί δικαστικά και ποινικά και αστικά, καταθέτοντας αγωγές και μηνύσεις εναντίον φυσικών προσώπων (και όχι του κόμματος, για να μην έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι) αναφορικά με τα όσα λέγονται για το Πόθεν Έσχες του, το οποίο ήταν γνωστό στην Κουμουνδούρου τουλάχιστον εδώ και ένα μήνα, από τη στιγμή δηλαδή που το κατέθεσε, προκειμένου να εκδηλώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του κόμματος.

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό

Το «βιολογικό» τέλος του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας αναμένεται να επισφραγιστεί και τυπικά σήμερα ή σε κάθε περίπτωση εντός της εβδομάδας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται πλέον για μια αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αναλάβει τα ηνία της αντιπολιτευτικής ρητορικής. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει την απόφαση να εντείνει την κοινοβουλευτική του παρουσία, εκτιμώντας ότι κερδίζει πολιτικούς πόντους από τις αντιπαραθέσεις με τους άλλους αρχηγούς, καθώς θα αναδεικνύεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, η πολιτική αντίστιξη του κυβερνητικού σχεδίου εν σχέσει με τις αφηρημένες διατυπώσεις της αντιπολίτευσης. 

Πάντως, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει πλέον δεύτερη τη τάξει δύναμη στο Κοινοβούλιο είναι κρίσιμο για την ευταξία της αντιπαράθεσης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε αρνηθεί να καταστήσει συνομιλητή τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά, με το επιχείρημα της καταδίκης του 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. 

Αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις νέες διατάξεις για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στη Βουλή, πριν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για την πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη και εν συνεχεία αναχωρήσει για το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και τη Σύνοδο COP 29 για το κλίμα. Και, βεβαίως, ο πρωθυπουργόςαναμένεται να βρεθεί στη Βουλή και για το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και για τον προϋπολογισμό εντός του Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του, θα επιμείνει στη στόχευση για ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με έμφαση στη μείωση φορολογικών βαρών και «όπλο» την υπεραπόδοση δημοσίων εσόδων λόγω μείωσης της φοροδιαφυγής. Και παράλληλα ο πρωθυπουργός θα καλεί την αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αντιπροτάσεις, σε περίπτωση που επιμένει να διαφωνεί με κυβερνητικές πρωτοβουλίες, πολλές από τις οποίες θα μπορούσαν να περάσουν σε περιβάλλον ευρύτερης συναίνεσης. 

«Περισσότερο σημαντικό από τα όχι του ΠΑΣΟΚ είναι η έλλειψη αντιπρότασης. Το «όχι» είναι λογικό από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, πέραν των πολύ μεγάλων που σας περιέγραψα. Αλλά άλλο «όχι» με αντιπρόταση και άλλο σκέτο «όχι»», είπε με νόημα στο iefimerida.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. 

Ματιές στα δεξια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, πάντως, ότι σε ένα σκηνικό πολιτικού κατακερματισμού, όπως αυτό που διαμορφώνεται μετά και τη νέα διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις εξελίξεις στα δεξιά του. Και αυτό γιατί, εκτός του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με τη «Φωνή Λογικής» επιχειρεί να διεμβολίσει απευθείας την εκλογική βάση της ΝΔ, απευθυνόμενη σε ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο, με όχημα κυρίως το μεταναστευτικό, αλλά όχι μόνο. 

Η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει να δαιμονοποιήσει τα κόμματα εκ δεξιών, αλλά να αναδείξει το κενό προτάσεων. Φερ ειπείν, στο μεταναστευτικό, θα ζητά απαντήσεις ως προς το ποια επιδόματα πρέπει να καταργηθούν ή πώς θα μπορούσαν αυτά τα κόμματα να κάνουν πιο γρήγορα απελάσεις μεταναστών, από τον ρυθμό που ήδη γίνονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ