Σήμερα μεσημέρι Παρασκευής ξεκίνησε η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής που γίνεται υπό τη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για επόμενη κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ. Το «παρών» θα δώσει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσει Ε.Ε.-Ιορδανίας.
Είναι προφανές ότι η Σύνοδος γίνεται σε καίριο σημείο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί συντονισμό κινήσεων και στάσης στο Μεσανατολικό. Διότι μπορεί άπαντες οι ηγέτες να συμφωνούν στη στήριξη του Ισραήλ έναντι του Ιράν, δεν υπάρχει όμως ενιαία στάση στο μέτωπο του Λιβάνου και βεβαίως στο θέμα της Γάζας. Άλλωστε, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, και αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους τη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά πολλές φορές έχει επισημάνει-με τρόπο που ενδεχομένως δεν είναι πάντα ευχάριστος στους Ισραηλινούς-ότι απαιτείται σε αυτή τη φάση κατάπαυση του πυρός και για ανθρωπιστικούς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα, καθώς οι επιμέρους διαφορές αδυνατίζουν τη θεσμική τοποθέτηση της Ε.Ε., ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει διμερή συνάντηση και με τον Βασιλιά Αμπντάλα.
Συναγερμός για το μεταναστευτικό
Συζήτηση αναμένεται να γίνει βεβαίως και για το μεταναστευτικό που επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αλλά και τον φόβο μεταναστευτικών ροών λόγω των εξελίξεων στον Λίβανο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει τη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, τη σημασία των επιστροφών και της συνεργασίας με τρίτες χώρες, ενώ θα υπογραμμίσει τη σημασία εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Στην Ευρώπη, πάντως, υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή κλίματος και σκλήρυνση της στάσης αρκετών χωρών που ζητούν άμεσες λύσεις για απελάσεις μεταναστών, ενώ τον τόνο δίνει η Ουγγαρία που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών η Ολλανδία ζήτησε εξαίρεση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου-θεωρείται αδύνατον-ενώ μια σειρά χωρών ζητούν αυστηρότερες παρεμβάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έχει επαναφέρει στη συζήτηση το αίτημα για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ως προς τον φράχτη του Έβρου.