Τη γραμμή της κλιμάκωσης απέναντι στην πλειοψηφία επιλέγει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς με το μπαράζ των χθεσινών εμφανίσεών του διεύρυνε το χάσμα που τον χωρίζει από την νέα πλειοψηφία στο κόμμα.
Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 δηλώνοντας για την έκπτωσή του πως «καταστατικά είναι ξεκάθαρο ότι όταν υπάρχει άρση της εμπιστοσύνης από την κεντρική επιτροπή πάμε σε έκτακτο συνέδριο. Βεβαίως παραμένει πρόεδρος, παραμένει και de facto και de jure πρόεδρος», όπως είπε για την πρόταση μομφής, για να αποφανθεί τελικά ότι το Συνέδριο, ως ανώτατο όργανο, θα κρίνει αν εξακολουθεί να παραμένει πρόεδρος ή όχι.
Ο ίδιος αντέτεινε πως «το πιο έντιμο θα ήταν να κατέβει απέναντι μου» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ υποστήριξε ότι «ουδέποτε ειπώθηκε η λέξη κουκολουφόροι από μένα. Ουδέποτε ειπώθηκε η λέξη πραξικόπημα από μένα», χωρίς, ωστόσο, να την ανασκευάσει δημόσια. Αμετακίνητος εμφανίστηκε και ως προς το εξώδικο που απέστειλε προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, στα οποία απέδωσε μεγάλο μερίδιο της παρατεταμένης εσωστρέφειας στο κόμμα, ενώ απάντησε πως η Κεντρική Επιτροπή «φυσικά και μπορεί, αλλά το Συνέδριο μπορεί να ακυρώσει αυτήν την ακύρωση» στο ενδεχόμενο να τεθεί εκτός κούρσας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο, από την οποία, πάντως, θα απουσιάζει.
Έξοδος μέσω… προκριματικών
Στον αντίποδα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις καταστατικές αλλαγές που έχει προαναγγείλει σε περίπτωση εκλογής του, δείχνοντας την έξοδο σε σειρά από κορυφαία στελέχη. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την βάση να εκλέγει. Να λήξει η συζήτηση περί κόμματος Κασσελάκη. Η βάση θα δώσει τις λύσεις. Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνω νέο κόμμα» ξεκαθάρισε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας αναφορικά με το εάν θα έχουν θέση στο κόμμα οι αντίπαλοί του, όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης, πως «στον ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχει όποιος αποφασίζει η βάση. Θα μείνω τον ΣΥΡΙΖΑ όποιος κι αν εκλεγεί» με προκριματικές εκλογές, τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των οποίων δε δημοσιεύτηκαν ποτέ, για τις Ευρωεκλογές.
«Ουδέποτε ήταν σκοπός μου να κατέβω στην πολιτική και να γίνω Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ενώ χαρακτήρισε «τακτικό λάθος» το ότι δεν προσέφυγε σε κάλπες τον περασμένο Φεβρουάριο. «Ήταν ένα σχήμα λόγου» δήλωσε ακόμη για το εάν ήταν «φυτευτός του Τσίπρα», ενώ «από εκεί και πέρα βρισκόμαστε εδώ που βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο κενό πολιτικής ηγεσίας για το κόμμα», όπως σημείωσε.
Το «πιο έντιμο» να κατέβει ο Τσίπρας απέναντί μου
«Αρνούμαι να πιστέψω ότι πρώην Πρωθυπουργός ασχολείται με τέτοια πράγματα» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον προκάτοχό του, για να συμπληρώσει πως αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, «το πιο έντιμο θα ήταν να κατέβει απέναντι μου» για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά την αμφισβήτηση που δέχτηκα τον Φεβρουάριο στο Συνέδριο, έκανα τα πάντα για να μπορέσει αυτή η σχέση να εξομαλυνθεί» συνέχισε για την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφέρθηκε στην πρότασή του να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες, παρατηρώντας πως «δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αυτό» από τον κ. Τσίπρα.
Για τα «μαύρα ταμεία», «δεν έπρεπε να το είχαν ερμηνεύσει έτσι» τόνισε ο κ. Κασσελάκης για την αποστροφή του που ερμηνεύτηκε ως αιχμή στη διακυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας πως «σε αυτό το κόμμα όπως έχει αλλάξει από την οδυνηρή ήττα του δεν ταιριάζει οποιασδήποτε ιδέα για μαύρα ταμεία, για να μην εξορθολογίσουμε τις δαπάνες του». «Δεν είναι έντιμο να μου μείνει εμένα ο μουντζούρης στο χέρι, γιατί δεν πάρθηκαν σκληρές αποφάσεις», σημείωσε.
Αν δεν ήταν ικανοποιημένοι με το 15%, ας είχαν αμφισβητήσει την ηγεσία μου τον Ιούνιο» υποστήριξε για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. «Γιατί να ετεροπροσδιοριζόμαστε από το ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.
Υπάσχει σχέδιο για τον αποκλεισμό μου
«Όνομα και πράγμα συντροφικότητας» σχολίασε ακόμη για τις αιτιάσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, χαρακτηρίζοντας «άκρως αντιδημοκρατικό» το γεγονός ότι τον κατηγόρησαν ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαι πολύ Αριστερός και είμαι περήφανος για αυτό» αντέτεινε ο κ. Κασσελάκης, ενώ «ένα άρθρο έγραψα που σύγκρινε τον κ. Μητσοτάκη με τον Γεωργιάδη» υποστήριξε για την πολιτική του ταυτότητα στο παρελθόν, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης ερχόταν στην ομογένεια» και ότι «έπρεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε στήσει ρίζες εκεί πέρα».
«Θα πάμε» απάντησε για τις εκλογές προέδρου, για να παρατηρήσει πως «η βάση θα προστατέψει τον ΣΥΡΙΖΑ», για να δηλώσει πως «εάν ερευνήσετε χώρους, υπάρχουν διαθέσιμοι» αναφορικά με την αναβολή κατά μία εβδομάδα του Συνεδρίου, ενώ «κατά τη γνώμη μου είναι ανήθικο, είναι σαν να υπάρχουν σύνεδροι δύο ταχυτήτων» παρατήρησε για τον υβριδικό χαρακτήρα του.
«Πιστεύω ότι υπάρχει ένα σχέδιο εν κινήσει που θέλει να με αποκλείσει από το να είμαι υποψήφιος να αναβάλει το Συνέδριο και να δημιουργήσει μια επιτροπή σωτηρίας, αλλά «δεν θα το επιτρέψουμε. Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας». «Δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής Συνεδρίου ή εκλογής Προέδρου», όπως σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.
Το Συνέδριο μπορεί να ακυρώσει τον αποκλεισμό
«Φυσικά και μπορεί, αλλά το Συνέδριο μπορεί να ακυρώσει αυτήν την ακύρωση» απάντησε αναφορικά με την πιθανότητα να τεθεί εκτός κούρσας στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σάββατο. «Εκείνος που προσπάθησε να πνίξει σύντροφό του μέσα στο κόμμα μας, ουδέποτε πήγε στην Επιτροπή Δεοντολογίας» αντέτεινε για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, μετά το επεισόδιο με τον Πάνο Ρήγα ενώ είπε δεν θα πάει στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.
Με αφορμή τα διαδικαστικά προβλήματα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, είπε ότι μελλοντικά «την λύση θα την δώσει η βάση του κόμματος με νέο καταστατικό» και πρόσθεσε «έχω καταθέσει την πρόταση μου, που είναι είναι συμμετοχική αμεσοδημοκρατία. Πρέπει να φτιάξουμε το κόμμα μας για να φτιάξουμε τη χώρα, πρέπει να γίνουν βαθιές τομές. Έκανα τις προτάσεις μου, αλλά δυστυχώς τις έχουν εμποδίσει. Όποιος νομίζει ότι θα φύγω από την χώρα, πλανάται πλάνην οικτρά».
Για το εξώδικο, είπε: «Η διαρροή προσωπικών δεδομένων σήμερα μπορεί να συμβεί σε μένα, αύριο μπορεί να συμβεί στον καθένα. Ένα εξώδικο είναι μια επίσημη διαμαρτυρία. Κάποιος πρέπει να παίρνει μία ξεκάθαρη στάση. Υπάρχουν συνταγματικά δικαιώματα ισονομίας. Δεν πρόκειται να ταλαιπωρήσω το κόμμα νομικά. Στρέφομαι κατά του φυσικού προσώπου».
Για τους αντιπάλους του, είπε: «Δεν διαφωνούν μαζί μου ιδεολογικά και δεν υπάρχει αντιπρόταση από την πλευρά τους. Γίνεται λόγω μιας εμμονής στο πρόσωπο μου, το καινούργιο απέναντι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίζει την βάση να εκλέγει. Να λήξει η συζήτηση περί κόμματος Κασσελάκη. Η βάση θα δώσει τις λύσεις. Δεν πρόκειται να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα κάνω νέο κόμμα».
Για το πόθεν έσχες του, είπε: «Το πόθεν έσχες ήταν για την ημέρα ανάληψης της προεδρίας πριν από τον γάμο. Το πόθεν έσχες του Τάιλερ δεν θα έχει σκιές».
Για την προβολή της προσωπικής του ζωής και τον γάμο του, είπε: «Είναι δικαίωμά μας να περάσουμε μερικές ωραίες στιγμές με τους φίλους μας. Όχι, δεν απολογούμαι».
Για το σενάριο της ενιαίας Κεντροαριστεράς, είπε ότι τέτοιες πιέσεις προέρχονται από ατζέντες επιχειρηματικές και μιντιακές και πρόσθεσε ότι η βάση κάθε κόμματος πρέπει να νομιμοποιήσει τον αρχηγό της και να κατευθύνει το κόμμα σε συνεργασία ή όχι.
«Κοπιάροντας» τον Πολάκη
Πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάστηκε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 με νέο πολιτικό προφίλ, λέγοντας πως δεν ικανοποιείται βλέποντας τον εαυτό του «νευριασμένο», ενώ επιχείρησε να υιοθετήσει μια πιο ήπια επικοινωνιακή στρατηγική, μετά την ανάλογη στροφή που επιχείρησε πρώτος προεκλογικά ο συνυποψήφιός του, Παύλος Πολάκης. Για τον τελευταίο, ο Στέφανος Κασσελάκης απέφυγε προσεκτικά να κάνει οποιαδήποτε αρνητική αναφορά, ενώ ο Παύλος Πολάκης σχολίασε την συνέντευξη του κ. Κασσελάκη, εκτιμώντας πως πρόκειται για «βαρετά πραγματα,ανευρα,κομπιαζοντα, τρικυμιώδη,πισω μπρος,χωρις ειρμο χωρις γραμμη και χωρις προγραμμα». «Κουβεντα επι της διαδικασιας για 25 λεπτα για να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα!!Κριμας…..» συνέχισε ο κ. Πολάκης, καταλήγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αξιζει και χρειαζεται ΚΑΛΥΤΕΡΑ!! Καληνυχτα,κουραστηκα σημερα. Δειτε τη συνεντευξη μου στο ATTICA και βρειτε τις διαφορές…».
«Ναυάγιο» με τον Πολάκη
Εν τω μεταξύ, σε «ναυάγιο» κατέληξε χθες η πρωτοβουλία του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη να προσκαλέσει όλους τους συνυποψηφίους του στο ίδιο τραπέζι για διαδικαστικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς στην Κουμουνδούρου προσήλθε μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης.
Αιτία η άρνησή του πρώην προέδρου να αποσύρει το εξώδικο εναντίον των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, που ώθησε τους υποψήφιους για την ηγεσία, Σωκράτη Φάμελλο, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο να απέχουν από την σύσκεψη. Εντέλει, την ίδια στάση υιοθέτησε και ο Παύλος Πολάκης, καθώς μισή ώρα μετά την έναρξη της σύσκεψης που είχε με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή ολοκληρώθηκε με τον βουλευτή Χανίων να τονίζει σε δηλώσεις του πως «είπα και εγώ στον Κασσελάκη να το αποσύρει. Δήλωσε ότι δεν θα το κάνει. Είπε ότι δεν θα προχωρήσει σε δικαστικές διώξεις είναι και αυτό ένα προχώρημα». Παράλληλα, «εγώ θα εκτιμήσω την στάση μου σε σχέση με την παρουσία μου στην Κεντρική Επιτροπή. Εγώ όπως έχω πει δημόσια δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν. Θέλω να τους νικήσω», κατέληξε ο κ. Πολάκης, την ώρα που μάχη παρασκηνίου διεξάγεται από όλες τις πλευρές για την απαρτία στην Κεντρική Επιτροπή.
Ωστόσο, η επιστροφή του κ. Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου με όχημα την σύσκεψη υπό τον Παύλο Πολάκη αύξησε τα επίπεδα εσωκομματικής έντασης, με ορισμένα στελέχη να αναγιγνώσκουν την πρωτοβουλία του βουλευτή Χανίων ως «συγχωροχάρτι» στον κ. Κασσελάκη, που «του άνοιξε εκ νέου την πόρτα της Κουμουνδούρου, μετά την έκπτωση», όπως τόνιζαν.
Στο ενδιάμεσο, στο «στρατόπεδο» της πλειοψηφίας επιχειρούν εξασφαλίσουν τους συσχετισμούς, δηλαδή να εξασφαλίσουν τον αριθμό των 148 παρόντων, ώστε να υπάρξει απαρτία με την εκκίνηση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία διαθέτει τον απαιτούμενο συσχετισμό (με δεδομένο ότι οι «87» μετρούν περίπου 130 μέλη), τότε αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτημα αποπομπής του κ. Κασσελάκη από την κούρσα εκλογής νέας ηγεσίας, ενώ καταλυτικός αναδεικνύεται σε μια τέτοια συνθήκη ο ρόλος των «Πολακίστας», δηλαδή των υποστηρικτών του Παύλου Πολάκη, οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι.
«Έκρηξη» για το sms
Το κλίμα δυναμίτισε, ωστόσο, χθες η διακίνηση γραπτού μηνύματος, το οποίο «έδειχνε» τους «Κασσελίστας» να απεργάζονται σενάρια ματαίωσης της απαρτίας, με σκοπό να μπλοκάρουν την αποπομπή Κασσελάκη στην αυριανή Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του sms, υποστηρικτές του έκπτωτου Προέδρου καλούνταν έξω από ξενοδοχείο που θα συνεδριάσει το καθοδηγητικό όργανο αύριο, Σάββατο, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στους «Κασσελίστας», δεν θα παραλάμβαναν τις κάρτες τους, επιχειρώντας να μην υπάρξει απαρτία στο καθοδηγητικό όργανο και παραμένοντας εκτός της αίθουσας, όπου θα πραγματοποιείται η συνεδρίαση, με τον Στέφανο Κασσελάκη να παρεμβαίνει τελικά με ανάρτησή του, καταγγέλλοντας «προβοκάτσια».
«Κλασικές τραμπικές μέθοδοι»
«Οι υποστηρικτές του απειλούν και οργανώνονται, αλλά ο Κασσελάκης τάχα καταδικάζει και μιλάει για προβοκάτσιες. Οι υποστηρικτές του τρομοκρατούν τα μέλη της ΚΕ, αλλά ο Κασσελάκης κόπτεται δήθεν για την ελεύθερη βούληση των μελών της ΚΕ, αυτών που επίσης ο ίδιος είχε αποκαλέσει κουκουλοφόρους» σχολίαζαν, κατόπιν αυτών, στελέχη προσκείμενα στην πλειοψηφία, κάνοντας λόγο για «κλασικές τραμπικές μεθόδους που δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο».
«Δεν θέλουμε παρουσιαστή στο κόμμα μας»
Εν τω μεταξύ, «τα κομματικά ζητήματα δεν λύνονται με εξώδικα, γινόμαστε τσίρκο» παρατήρησε χθες ο πρώην Αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος, Γιώργος Βασιλειάδης, ενώ «ο Κασσελάκης θα χάσει. Όσοι είναι υποψήφιοι έχουν διατυπώσεις πολιτικές θέσεις, ο κ. Κασσελάκης δίνει τη μάχη της ψαροταβέρνας. Έχει κάνει μια ομάδα περιφερόμενων και θα μας πει για το πόσο ακριβή είναι η ταραμοσαλάτα και το τσίπουρο. Δηλαδή εικόνα» υποστήριξε χθες ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, παρατηρώντας ακόμη πως «εμείς θέλουμε πολιτική διαδικασία στο συνέδριο, να μπούμε σε πολιτικές ουσίας και στη συνέχεια να εκλέξουμε πρόεδρο που να τα εκφράζει αυτά. Δεν θέλουμε παρουσιαστή στο κόμμα μας».