Η Θεοδώρα Τζάκρη υπέβαλε σήμερα Σάββατο 5/10/2024, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η υποψηφιότητα συνοδεύεται από 87 υπογραφές και το «πόθεν έσχες» του.
Πηγές από το περιβάλλον Κασσελάκη ανέφεραν ότι «πριν λίγο η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε για λογαριασμό του Στέφανου Κασσελάκη στη γραμματέα του κόμματος Ράνια Σβίγγου την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ με 87 υπογραφές, όσοι και εκείνοι που πρωτοστάτησαν στην πρόταση μομφής, καθώς και το πόθεν έσχες του».
Σύγκρουση στην ΚΕ και αποχώρηση προσκείμενων στον Κασσελάκη
Σε κλίμα έντασης διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο κορυφώθηκε όταν τα μέλη που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη αποχώρησαν ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη αποχώρησαν καθώς όπως υποστηρίζουν μεθοδεύτηκε η μετάθεση της ημερομηνίας του συνεδρίου με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει χώρος και προσκλήθηκαν να μιλήσουν υποψήφιοι πρόεδροι στην Κεντρική Επιτροπή που δεν έχουν καταθέσει επίσημα υποψηφιότητα.
Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή η κ. Τζάκρη αναφερόμενη στη μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου είπε: «Σήμερα ολοκληρώθηκε μια εκτροπή, μια συγκυριακή πλειοψηφία όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά προανήγγειλε ότι στο συνέδριο δεν θα χωρούν όλοι. Φτάσαμε στο συνέδριο με ZOOM, ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στη φωνή του λαού. Κατέθεσα λοιπόν σήμερα ενώπιον της επιτροπής τις 87 συμβολικές υπογραφές, 87 όσοι και αυτοί που τον ανέτρεψαν. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στην κάλπη με την πανηγυρική επανεπανεκλογή του Κασσελάκη».
Η αναφορά της κ. Τζακρή περί zoom σχετίζεται με πληροφορίες περί μειωμένης χωρητικότητας της αίθουσας που θα διεξαχθεί το συνέδριο στις 8 Νοεμβρίου με αποτέλεσμα κάποιοι σύνεδροι να χρειαστεί να συμμετάσχουν διαδικτυακά.
Αμέσως μετά την παρέμβαση της Θεοδώρας Τζάκρη, ανέβηκε στο βήμα η Όλγα Γεροβασίλη η οποία πως «δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δι' αντιπροσώπων».
«Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα. Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών» είπε η κ. Γεροβασίλη.
Νέος γύρος αντιπαραθέσεων
Στις 5.30 το απόγευμα της Πέμπτης (3/10), την ώρα ακριβώς που άρχιζε η συνεδρίαση της Π.Γ., ο Στέφανος Κασσελάκης σε μία βίντεο-ανάρτηση με ουκ ολίγες αιχμές, αναφέρθηκε στο όραμά του για το κόμμα και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ξαναγεννιέται τώρα ή περνάει στην Ιστορία ως ανάμνηση. Γραφτείτε άμεσα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου για να μπορείτε να ψηφίσετε για συνέδρους. Να ακουστεί η φωνή σας. Να μπορείτε να πείτε ένα ηχηρό: “Είμαι εδώ! «Είμαι εδώ”, για να μην αποκλειστεί καμία υποψηφιότητα».
Από το Ξυλόκαστρο όπου βρέθηκε ο Στ. Κασσελάκης εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει το κόμμα, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών. Όπως δήλωσε: «Εγώ κρατιέμαι, αν κρατιέστε εσείς».
Ο Στ. Κασσελάκης είχε επισκεφτεί νωρίτερα τα καμένα στην περιοχή, όπου παρουσίασε προτάσεις για μια σύγχρονη πυρόσβεση, ενώ τόνισε πως «Μετά δύο εβδομάδες ξεχνιέται η ζημιά».
Δυσαρέσκεια με ανάρτηση του στο facebook γιατί δεν υπήρξε καμία ενημέρωση στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των οργάνων του κόμματος στο Νομό εξέφρασε ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός: «Αφήνω αυτή την πρακτική του Στ. Κασσελάκη στην κρίση του κόσμου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας και της κορινθιακής κοινωνίας, που με γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια».
Όσα είπε στο βίντεο αλλά και όσα δεν είπε, σύμφωνα με την πλευρά άλλων υποψηφίων αλλά και των “87”, βρέθηκαν στο κάδρο σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, καθώς του καταλόγισαν ότι στην πραγματικότητα δεν ανακοίνωσε υποψηφιότητα.
Μιλώντας στο ΕΡΤnews ο Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε: «Δεν είναι δεδομένο ότι (ο Κασσελάκης) θα κατέβει. Δεν το δηλώνει τουλάχιστον αφήνει υπονοούμενα σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμό υποψηφίων από το συνέδριο κάτι το οποίο δεν έχει μπει ποτέ στη συζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μία ανησυχία που δημιουργείται χωρίς λόγο».
Ο Πέτρος Παππάς σε δηλώσεις του στο ΟPΕΝ, επισημαίνει: «Σαφώς και είναι εκεί, υποψηφιότητα καλεί τον κόσμο να γραφτεί… τους καλεί να γραφτούν για να ψηφίζουν για το συνέδριο καταρχήν για να είναι διαδικασίες όπως πρέπει να είναι στις εκλογές να μην υπάρχει κάποια σκιά να μην προσπαθούν να αποκλείσουν κάποιοι, κάποιον υποψήφιο. Να αποκλείσουν ενδεχομένως μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».
Αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη άφησε και ο Παύλος Πολάκης, καλώντας όμως και τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας, να καταθέσουν όπως εκείνος επισήμως πλέον υποψηφιότητα. Σε δηλώσεις του έξω από την Κουμουνδούρου, είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να καλέσω όλους τους συνυποψηφίους μου (τον Απόστολο Γκλέτσο, τον Νίκο Φαραντούρη, τον Σωκράτη Φάμμελο και τον Στέφανο Κασσελάκη) να καταθέσουν γρήγορα τις 30 υπογραφές και το πόθεν έσχες στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα debate».
«Δεν μπορώ να μείνω στο ίδιο κόμμα με τον Κασσελάκη αν εκλεγεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Απόστολος Γκλέτσος.
Το βίντεο που δημοσιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης είχε βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων και κατά τη συνεδρίαση της Π.Γ.
Το μέλος της Π.Γ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είπε: «Δεν άκουσα ανακοίνωση υποψηφιότητας από τον Κασσελάκη. Άκουσα κάλεσμα για το Συνέδριο. Οφείλει ο Κασσελάκης να το ξεκαθαρίσει. Για να ξέρουμε αν εκλαμβάνεται ή όχι από το κόμμα ως υποψήφιος».
Κώστας Ζαχαριάδης Μέλος Π.Γ. σε ανάρτηση στο Facebook: «Σε ένα video 232 δευτερολέπτων δεν χώρεσε η φράση “θα είμαι υποψήφιος για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία”. Πως γίνεται να “είσαι εδώ” και να κρύβεσαι»;
Χαμηλούς τόνους έναντι των ανθυποψηφίων του, επιλέγει ο Νικόλας Φαραντούρης, που μίλησε στο Σκάι, κάνοντας αναφορά στο δικό του στόχο. «Η υποψηφιότητα μου …να είναι ενωτική. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι εννοεί το βίντεο Κασσελάκη, δεν θα ήθελα να σχολιάσω και να ερμηνεύσω λεγόμενα οποιουδήποτε, για μένα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία».
Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, ενόψει κεντρικής επιτροπής, δεν ήταν λίγες οι κόντρες. Αποχώρησε από αυτήν, η Θεοδώρα Τζάκρη μετά την αντιπαράθεση με τη Γιώτα Μπελώνη, η οποία είχε ως αφετηρία οδηγία από μέλος του οργανωτικού γραφείου προς τις κομματικές οργανώσεις για τις αναρτήσεις τους, στην οποία η πλευρά Κασσελάκη “βλέπει” προσπάθεια λογοκρισίας. Για το ίδιο ζήτημα παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη από το τριμελές οργανωτικό και την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η Ολυμπία Τελιγιορίδου.
Τροπολογία για την αποδέσμευση της εκλογής της ΚΕ από την εκλογή προέδρου
Κατατέθηκε η τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκράτη για την αποδέσμευση της εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής, από την εκλογή προέδρου του.
Στην τροπολογία αναφέρεται:
1 Στην παράγραφο 2 της εισήγησης της Π.Γραμματείας αφαιρούνται οι λέξεις: και νέας Κεντρικής Επιτροπής
2 . Δύο παραγράφους πριν από το τέλος προστίθεται η παράγραφος:
Η εκλογή για τη νέα Κ.Ε. θα γίνει στις 19 Ιανουαρίου 2025
Η αιτιολόγηση της πρότασης:
1. Το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γίνεται μετά την μομφή της Κ.Ε. προς τον πρώην, πλέον, πρόεδρο Στεφ. Κασσελάκη. Αυτό είναι υποχρεωτικό εκ του καταστατικού.
Δεν υπάρχει καμία μομφή προς την Κ.Ε. Άρα η Κ.Ε., που έχει εκλεγεί με 3ετή θητεία τον Μάϊο του 2022, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται μέχρι την εκπνοή της εντολής της. .
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η εκλογή προέδρου συνεπάγεται και την εκλογή Κ.Ε.
Άλλωστε εμείς, ως ΚΕ πριν από 15 μήνες αποφασίσαμε την εκλογή προέδρου ΧΩΡΙΣ την ταυτόχρονη εκλογή ΚΕ.
Γιατί; Γιατί θεωρήσαμε ότι το μείζον ήταν η εκλογή προέδρου !
Ναι αλλά ήταν αλλιώς τα πράγματα! Ήταν μετά από παραίτηση προέδρου! Ε! και; Τώρα είναι μετά από μομφή στον Πρόεδρο! Ναι αλλά ήταν Διαρκές το συνέδριο. Όχι έκτακτο! Ποιος το αποφάσισε αυτό; Η ΚΕ! Γιατί; Γιατί έτσι θεώρησε ότι εξυπηρετούνται οι ανάγκες του κόμματος στη δοσμένη στιγμή
2. Δεν θα ήταν πρόσφορο και σκόπιμο για την πορεία του κόμματος να εκλεγούν τα μέλη της Κ.Ε. μόνο με βάση ή υπερκαθοριζόμενα από τη στάση τους απέναντι στο κύριο θέμα που θα απασχολήσει το ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, την επιλογή Προέδρου.
Μας χρειάζονται, πέραν αυτού και στελέχη που θα έχουν επάρκεια, πολιτικό λόγο, εργατικότητα, σύνδεση με την κοινωνία και τα κινήματα κλπ. Κλπ. Γιατί, σε ένα κόμμα που επιδιώκει να είναι συμπεριληπτικό , να τους/τις στερηθούμε;
3. Από τώρα μπορούμε να προγραμματίσουμε την εκλογή για τη νέα Κ.Ε. στις 19 Ιανουαρίου του 2025!
Να έχουμε τον χρόνο να σκεφτούμε, με νηφαλιότητα, πώς ακριβώς θα εκλέξουμε τα μέλη της Κ.Ε. Θα προχωρήσουμε, όπως το 2022 ή με άλλους τρόπους , που έχουν ήδη προταθεί στο διάλογο την τελευταία περίοδο;