Πολιτική

Ο Γ. Γεραπετρίτης στη Ν. Υόρκη για την 79η Σύνοδο της ΓΣ του Ηνωμένων Εθνών

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει μεθαύριο Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προκειμένου να συμμετάσχει, από τις 22 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της 79ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στο πρόγραμμα του κ. Γεραπετρίτη περιλαμβάνονται άνω των 40 συναντήσεων υψηλού επιπέδου και επαφές με υπουργούς Εξωτερικών από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική, την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ και περιφερειακών οργανισμών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα είναι οι παγκόσμιες προκλήσεις, καθώς και οι περιφερειακές κρίσεις, ιδίως στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Mirjana Spoljaric Egger, τον γενικό επίτροπο της UNRWA Philippe Lazzarini, καθώς και την ειδική εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συγκρούσεις, Virginia Gamba.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο Αμερικανός ομόλογος του ,Anthony Blinken, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει, επίσης, σε τριμερείς συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Θα παραστεί, επίσης, σε Δείπνο Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου για τη Μέση Ανατολή και σε Υπουργική Συνάντηση με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα και το Παλαιστινιακό Ζήτημα.

Στο πλαίσιο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Πρόγευμα Εργασίας Υπουργικού Επιπέδου της «Ομάδας Φίλων Δυτικών Βαλκανίων», παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην τετραμερή συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Κροατίας, Βουλγαρίας, καθώς και σε Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP).

Η συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών στις εργασίες της Συνόδου λαμβάνει χώρα τρεις μήνες μετά την πανηγυρική εκλογή της Ελλάδας, στις 6 Ιουνίου 2024, ως μη μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη διετία 2025-2026.

Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα υπερψήφισαν 182 από συνολικά 188 κράτη, ενώ οι προτεραιότητες της ελληνικής συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας αφορούν στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», την κλιματική αλλαγή και ασφάλεια, τα παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Η θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2025, ωστόσο από την 1η Οκτωβρίου 2024 η χώρα μας θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου με καθεστώς παρατηρητή. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε Συνεδρίαση Υψηλού Επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, σε Συνάντηση Υπουργικού Επιπέδου των νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ι5), καθώς και σε εκδήλωση Υπουργικού Επιπέδου εκλεγμένων και νεοεκλεγέντων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ε10 + Ι5).

Ο υπουργός Εξωτερικών, τέλος, θα συμμετάσχει σε συναντήσεις που ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει με ξένους ηγέτες στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...