Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να απομακρύνει τον Ελπιδοφόρο από Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε για σοβαρούς “εθνικούς λόγους” την γενναία απόφαση να ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίο να απομακρύνει τον Ελπιδοφόρο από την νευραλγική θέση του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής.

Την αποκάλυψη κάνει ο Αντώνης Διαματάρης. εκδότης της ομογενειακής εφημερίδας “Εθνικός Κήρυκας” και προσωπικός ΄φίλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε άρθρο του αναφέρει ακόμα ότι οι σύμβουλοι του Ελπιδοφόρου νόμιζαν πως μέσω του συνεδρίου των Αρχόντων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, θα τον συναντούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Νόμιζαν, σημειώνει, ότι “θα του επέτρεπε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ακυρώθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης στον Πατριάρχη για την απομάκρυνσή του”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο κ. Διαματάρης έγραψε τα εξής:

Οταν, σχεδόν πριν 5 χρόνια, στις 22 Ιουνίου 2019, ο Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος ενθρονιζόταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Νέας Υόρκης μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενθουσιασμού και ελπίδας, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα προκαλούσε μια κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Κι όμως. Η -για αρκετό χρονικό διάστημα- υποβόσκουσα κρίση, ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή το συνέδριο των Αρχόντων στην Αθήνα και συγκεκριμένα από την απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από τις εκδηλώσεις τους.

Οχι ασφαλώς για να εκφράσει την δυσαρέσκειά της προς τους συνέδρους αλλά, πρώτον, για να καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στον κ. Ελπιδοφόρο και, δεύτερον, για να στείλει το μήνυμα της αποφασιστικότητάς της στο Φανάρι για την ανάγκη της απομάκρυνσής του.

  • Τι προηγήθηκε:

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις παρακολουθούσαν ως απλοί παρατηρητές τα τεκταινόμενα στην Ομογένεια, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον και έφτασε μέχρι του σημείου να πάρει την γενναία απόφαση να ζητήσει από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να απομακρύνει για «εθνικούς λόγους» τον κ. Ελπιδοφόρο από την νευραλγική θέση που κατέχει.

Ωστόσο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται να συνεχίζει να τον στηρίζει, αν και πέρασαν μήνες από τότε.

  • Τα γεγονότα της Αθήνας:

Ο Αρχιεπίσκοπος θεώρησε ότι το συνέδριο των Αρχόντων στην Αθήνα τού προσέφερε μια θεόπεμπτη ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεών του με τον κ. Μητσοτάκη.

Η στρατηγική που επινόησαν οι σύμβουλοί του για δημόσιες σχέσεις, ήταν ότι, αν «εισέβαλε» στην Αθήνα ως ηγέτης μιας σημαντικής οργανώσεως της Εκκλησίας θα εξανάγκαζε τον Πρωθυπουργό να παραμερίσει τον αποκλεισμό που του έχει επιβάλλει και να τον δεχτεί ως επικεφαλής αντιπροσωπείας των Αρχόντων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτό, υποστήριζαν οι σύμβουλοί του, θα του επέτρεπε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ακυρώθηκε η εισήγηση της κυβέρνησης στον Πατριάρχη για την απομάκρυνσή του.

Η στρατηγική όμως αυτή απέδωσε τα αντίθετα αποτελέσματα από ό,τι ανέμεναν, όταν ο κ. Μητσοτάκης και οι κορυφαίοι συνεργάτες του για τα θέματα αυτά αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί του. Και, επιπλέον, ανέδειξε δημόσια το ρήγμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Πατριάρχη εξαιτίας του κ. Ελπιδοφόρου.

Οσον αφορά την Εκκλησία της Ελλάδας, ναι μεν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας του έδωσε άδεια να τελέσει Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη, αφού το ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά δεν παρέστη ούτε ένας από τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Και, ακόμα, τα ΜΜΕ της Αθήνας, όχι τυχαία, δεν κάλυψαν επαρκώς την σύνοδο των Αρχόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει την υποστήριξή του στην Ομογένεια των ΗΠΑ και γενικά στον απόδημο Ελληνισμό.

Κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε περισσότερα για εμάς από εκείνον. Κι ίσως για τους λόγους αυτούς να εκλήφθηκε ως δεδομένο πως θα ήταν κατανοητό ότι η έλλειψη συμμετοχής του στις εκδηλώσεις τους δεν αφορούσε εκείνους αλλά αποκλειστικά και μόνο τον κ. Ελπιδοφόρο.

Ωστόσο, καλό θα ήταν να είχε βρεθεί τρόπος να γίνει η διάκριση αυτή προς αποφυγή παρεξηγήσεως, αλλά και εκμετάλλευσης, όπως επιχειρείται.

Είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό, ότι ανάμεσα στα τόσα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, προστέθηκε και το ρήγμα στις σχέσεις της Ελλάδας με το Πατριαρχείο εξαιτίας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Ενας ευαίσθητος ανώτατος κληρικός, με υψηλό το αίσθημα του χρέους και της ευθύνης, και με πραγματική και ειλικρινή αγάπη για το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη, θα αποχωρούσε οικειοθελώς για να διευκολύνει τον ευεργέτη του.

Ιδωμεν.

Δεν ισχύουν οι πληροφορίες που διαρρέει το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στην ιστοσελίδα Hellas Journal.

Ο κ. Πομπέο είχε επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα προσκεκλημένος του Αμερικανού πρέσβη Τζόρτζ Τσούνη και του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου, πνευματικού ηγέτη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και μίλησε στο συνέδριο τους .

Όπως μας είπε η πηγή, δεν υπήρχε περίπτωση να βρίσκεται στην Αθήνα ο κ. Πομπέο και να μην συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίο διατηρούν φιλική σχέση. Υπενθυμίζουμε ότι στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ο κ. Μητσοτάκης και η σύζυγος του Μαρέβα είχαν φιλοξενήσει στο σπίτι τους στα Χανιά, τον Αμερικανό τότε υπουργό Εξωτερικών και τη σύζυγό του, Σούζαν Πομπέο.

Οι άνθρωποι του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής, είχαν διαρρεύσει ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε αγνοήσει, εκτός από τον Ελπιδοφόρο, και τον κ. Πομπέο. Αυτό ΔΕΝ ισχύει τουλάχιστον για τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν, συνομίλησαν για τα πάντα, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στην Αμερική και τον κόσμο και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκε με τον Ελπιδοφόρο για σοβαρούς “εθνικούς λόγους”, τους οποίους ήδη γνωρίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Η Αθήνα προειδοποίησε τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας ότι ανησυχεί βαθύτατα με τη διχόνοια που έσπειρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικης στην Ομογένεια των ΗΠΑ.

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο κ. Πομπέο αναφέρθηκε και στην απαράδεκτη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας, την οποία αποδοκίμασε με έντονο τρόπο.

«Είναι τραγική τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών- για τους Τούρκους πολίτες και τους πιστούς όλων των δογμάτων» η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε Τέμενος.

Τπογράμμισε ότι η απόφαση δεν πλήττει απλώς τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά μειώνει την ελευθερία των Τούρκων πολιτών και ανέφερε πως η κυβέρνηση του Ντοναλντ Τραμπ είχε επισημάνει στην Τουρκία ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αντιτίθεται στη βασικές αρχές της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην οποία θέλει να ενταχθεί η Άγκυρα, αλλά και στην ιδέα της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

«Με λυπεί ιδιαίτερα. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπική θρησκευτική ελευθερία. Μας θυμίζει πόσο δύσκολο είναι να προστατεύσει κάποιος τα ανθρώπινα δικαιώματα», είχε τονίσει ο κ. Πομπέο σε Έλληνες δημοσιογράφους.

Σημειώνουμε ακόμα ότι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης συναντήθηκαν και με Άρχοντες, χωρίς την παρουσία του Ελπιδοφόρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...