Για απόπειρα μετατροπής ενός τραγικού γεγονότος σε «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» κατηγορούν κυβερνητικές πηγές τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση «κατηγορητηρίου» που παρουσίασε η αξιωματική αντιπολίτευση για το δυστύχημα των Τεμπων.
Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία».
«Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» προσθέτουν
Νωρίτερα η Θεοδωρα Τζάκρη επισκέφτηκε τον γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη για να του επιδώσει το κατηγορητήριο που συνέταξε το κόμμα της κατά του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή.
Η ίδια δήλωσε σχετικά: «Παρέδωσα μόλις στον Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Σταύρο Καλαφάτη προς ενημέρωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ το κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι οποίες κατά την άποψή μας πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχομένο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεση κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ.
Ζητούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος για να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης.
Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της δικαιοσύνης».
Να σημειωθεί πάντως πως κατά το Συνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η άσκηση ποινικής δίωξης κατά πρώην ή νυν υπουργού ασκείται από τη Βουλή εντός συγκεκριμένου πλαισίου το οποίο δεν περιγράφεται στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό αυτά τα δεδομένα φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση της υπόθεσης. Δημοσιεύει απευθείας τις ποινές που θεωρεί ότι πρέπει να επιβληθούν παρακάμπτοντας την διαδικασία κατάθεσης πρότασης προανακριτικής με στοιχεία, αποδείξεις ή ένδειξεις τέλεσης συγκεκριμένων αδικημάτων την έγκριση της, την έρευνα και το τελικό της πόρισμα.