Ο χρόνος των εκλογών για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά βέβαια και το κλίμα μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η διαδικασία, απασχόλησε έντονα την τρίτη ημέρα του συνεδρίου του κόμματος, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου.
Την ώρα που ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης επιμένει ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα (πρακτικά μέσα δύο εβδομάδες), η Όλγα Γεροβασίλη, που δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία, επιμένει ότι θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό, το οποίο ορίζει διάστημα 30 ημερών. Σημείο διαφωνίας ήταν και η πρόταση Κασσελάκη να διεξαχθεί και ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Στην παρέμβασή του το απόγευμα του Σαββάτου, μετά την ομιλία της Όλγα Γεροβασίλη, ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές και ότι θα πρέπει να γίνουν την Κυριακή 10 Μαρτίου.
Όπως τόνισε, «θα πάμε υβριδικά για να έχουμε την μέγιστη δυνατή συμμετοχή».
Αργότερα όμως, η Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε ότι «δεν θυμήθηκε κάτι ο πρόεδρος, υπάρχει καταστατικό». Πρόσθεσε ότι «το Συνέδριο είναι κυρίαρχο σώμα» και ότι «αυτό θα αποφασίσει αύριο [ενν. Κυριακή] να γίνουν ή όχι οι εκλογές».
Οι εκλογές πρέπει να γίνουν «τουλάχιστον ένα μήνα και με ανοιχτές διαδικασίες» δήλωσε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη, ενώ απάντησε «προφανώς όχι» σε ερώτημα περί ψηφιακής ψηφοφορίας, παραπέμποντας στη διαδικασία εκλογής τόσο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και του Στέφανου Κασσελάκη από τη βάση.
«Έκανε μια παράλειψη ο πρόεδρος και μίλησε για 10 μέρες» διαφωνώντας για την ημερομηνία, ενώ σχολίασε ως «δικαίωμα του Συνεδρίου» να κατατεθούν διάφορες προτάσεις.
«Υπάρχει καταστατικό. Πρέπει να γίνουν όλα όπως προβλέπονται» απάντησε η κυρία Γεροβασίλη.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο Χρήστος Σπίρτζης που είπε σε δημοσιογράφους ότι η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό, δηλαδή σε ένα μήνα τουλάχιστον, και με διασφάλιση της διαφάνειας, του απαραβίαστου και της ταυτοπροσωπίας, «αλλιώς θα γίνει Κούγκι».
Τόνισε ότι δεν είναι ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, αλλά με απόλυτη διαφάνεια και με εξασφαλισμένο το αδιάβλητο των εκλογών, δηλαδή να εξασφαλιστεί το απαραβίαστο και η ταυτοπροσωπία.
«Να βάζει τους δικούς του να μαζεύουν υπογραφές για αναβολή και ο ίδιος να προκαλεί το μισό κόμμα τουλάχιστον, να το σχολιάσετε εσείς», κατέληξε ο κ. Σπίρτζης για τον Στέφανο Κασσελάκη, υπονοώντας ότι το στρατόπεδο Κασσελάκη κινείται παράλληλα σε δυο γραμμές.
Στη δική του ομιλία ο Κώστας Ζαχαριάδης τάχθηκε και αυτός είπε υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στα πλαίσια που ορίζει το καταστατικό,όπως αναφέρει το protothema.gr.
«Το σώμα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα απορρίψει την πρόταση του προέδρου για εκλογή νέου προέδρου», είπε και πρόσθεσε: «Εάν όμως πάρουμε την απόφαση να ακολουθήσουμε αυτό το οποίο εισηγείται -τις εκλογές- πρέπει να κάνουμε έναν ομαλό και δημοκρατικό συνεδριακό διάλογο και αυτό σημαίνει χρόνος όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας, στον ένα μήνα». Αυτό, είπε, προκειμένου να μπορέσουν όλοι να ακούσουν τους υποψήφιους, τι σκέφτεται και τι θέλει να κάνει ο καθένας, ποιες αλλαγές στο καταστατικό, ποια φυσιογνωμία του κόμματος, ποιος ρόλος των οργάνων».
«Άρα, εκλογές ανοιχτές με διάλογο και δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, συντροφικά και φυσικά με κάλπη, για να πάει ο κόσμος να ψηφίσει όπως πήγε και ψήφισε και τον Τσίπρα και τον Κασσελάκη και με μια διαδικασία ανοιχτή και διάφανη, για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο στην κοινωνία», ανέφερε ακόμη.