Η κ. Ολγκίν αναμένεται την Τρίτη να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αργότερα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο Τούρκο απεσταλμένο θα συναντήσει αν και πρόκειται για μια πληροφορία βαρύνουσας σημασίας η οποία θα αποτελέσει και μια ένδειξη για το πόση σημασία δίνει αυτή την περίοδο η Άγκυρα στο κυπριακό. Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντώντας ο ίδιος ως Πρωθυπουργός της χώρας την απεσταλμένη, στέλνει μήνυμα στους Τούρκους ότι για την Αθήνα το κυπριακό έχει σημασία αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η κ. Ολγκίν ήθελε στον πρώτο γύρο επαφών της στην Κύπρο να αντιληφθεί τις δυναμικές, τα προβλήματα και τις ευαισθησίες που υπάρχουν γύρω από το πρόβλημα. Συνάντησε πέραν των δύο ηγετών, άλλους σημαντικούς παράγοντες καθώς και τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών. Όμως αντιλαμβανόμενη πως προκειμένου να έχει σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, σκοπεύει με την επιστροφή της στην Κύπρο περί τις αρχές Μαρτίου να συναντήσει και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων καθώς επίσης και πιο «ακραία» στοιχεία. Δηλαδή εκείνους που απορρίπτουν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τάσσονται υπέρ άλλων μορφών λύσης και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος.
Για την ώρα φέρεται να έχει σχηματίσει την εντύπωση πως η σταθερότητα που εν πολλοίς υπάρχει στο νησί, το γεγονός ότι έχει να κάνει με ένα μοντέρνο ευρωπαϊκό κράτος, δημιουργούν κάποια στοιχεία αισιοδοξίας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποια πρόοδος,αναφέρει ο alphanews.cy.
Στην εξίσωση του κυπριακού είναι εμφανές πως θα υπάρξει και ευρωπαϊκό χρώμα, αφού ο παράγοντας των ευρωτουρκικών σχέσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην όλη προσπάθεια. Αυτό διαφάνηκε και στη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη Λευκωσία να καταθέτει προτάσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να δώσουν κίνητρα στην Τουρκία για να συμβάλει θετικότερα στην όλη προσπάθεια.