Πολιτική

Χαρδαλιάς: "Οι ρυθμοί της κλιματικής κρίσης είναι πιο γρήγοροι από το δικό μας βηματισμό"

«Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς στη διαχείριση των κρίσεων», είπε, μεταξύ άλλων, ενώ μίλησε για τον νόμο 4662 του 2021, «που έχει χαρακτηριστεί ως τομή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας». «Αντιμετώπισα δύσκολες καταστάσεις, απέκτησα μεγάλες εμπειρίες, νιώθω γεμάτος και είναι πολύ σημαντικό ότι η ζωή κάνει κύκλους και το ταξίδι μου στα κοινά θα κλείσει με την αυτοδιοίκηση», είπε ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με την ερτ

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι όσα έχουν γίνει αυτά τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει δεκαετίες πριν και το ξέρω πάρα πολύ καλά, διότι είχα την ευθύνη του να δρομολογήσουμε με εντολή του πρωθυπουργού μια σειρά πραγμάτων. Το 112, δεν είναι απλά και μόνο ότι στέλνεται ένα μήνυμα. Την ίδια ώρα πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί όροι εκκένωσης, δηλαδή να έχουν στεγανοποιηθεί δρόμοι κσι μια σειρά πραγμάτων. Η χώρα δεν έχει γενικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων. Σχέδιο σημαίνει ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης που ο καθένας ξέρει τι πρέπει να κάνει,

Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα επιχειρήσεων, το Φάρο μακριά από τον προηγούμενο ανήλιο χώρο στην Ευαγγελιστρίας, που όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς ήταν έτοιμος να πέσει. Η χώρα έχει πρόγραμμα 1,7 δισ. με 39 υποπρογράμματα όπου περιέχονται μέσα και έχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, όλα όσα χρειάζεται, από τα Καναντέρ, από τα Έρικσον, από τα μηχανήματα έργου για τους δήμους και τους μετεωρολογικούς σταθμούς» .

Η χώρα έχει νόμο που χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τομή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς, είπε ότι ο νόμος αυτός για ζητήματα της πολιτικής προστασίας, δίνει τη δυνατότητα να λύσουμε ζητήματα αρρυθμιών στο παρελθόν.

«Μέχρι τώρα το κράτος ερχόταν μετά την καταστροφή και ίσχυε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και προσπαθούσε να αποκαταστήσει τη ζημιά. Με το νόμο 46 62 του 2012, δίνεται η δυνατότητα επαπειλούμενου κινδύνου. Πρόληψη λοιπόν, είτε από τους δήμους είτε από τις περιφέρειες, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλα όσα έπρεπε να γίνουν και πολλές φορές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επέτρεπαν να γίνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Άρα όλα όσα χρειαζόμαστε τα έχουμε, ακόμα και για το ζήτημα της εκπαίδευσης, αφού έχουμε Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας που είναι πανέτοιμη αυτή τη στιγμή στα Βίλια, όπου μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα μπορεί η οικογένεια, η επιχείρηση, οι εργαζόμενοι να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν την ώρα που πρέπει να κάνουν.

Αυτά που έπρεπε να έχουμε κάνει, τα έχουμε κάνει

«Αλλά αποδεικνύεται ότι οι ρυθμοί της κλιματικής κρίσης είναι πιο γρήγοροι από το δικό μας βηματισμό. Αυτό λοιπόν πρέπει να τρέξουμε. Χτες είχαμε ένα φαινόμενο με 754 χιλιοστά, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ του ημερήσιου ύψους βροχής ήταν το Σεπτέμβριο του 2020 στην Κεφαλονιά με 650 χιλιοστά, και – προσέξτε – αυτό είχε γίνει σε μεσογειακό κυκλώνα», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς συμπληρώνοντας:

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα του βάναυσου τρόπου που έχουμε συμπεριφερθεί δεκαετίες τώρα, όχι στην Ελλάδα παγκοσμίως, απέναντι στη φύση. Εμείς απέναντι σε αυτό, χωρίς μεμψιμοιρίες, χωρίς δικαιολογίες πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε τα εργαλεία, έχουμε τα μέσα, έχουμε τους εξοπλισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. Και χαίρομαι διότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τη σημαντικότητα και για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Κοιτάζοντας στα μάτια τους συμπολίτες μου, να πω κ ότι όλλη αυτή η εμπειρία, που είχα να διαχειριστώ εξαιρετικά δύσκολες κρίσεις, με έχει κάνει πιο σοφό και νομίζω ότι ξέρω πάρα πολύ καλά τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε όρους ασφάλειας για τον πολίτη. Γιατί στο λεκανοπέδιο Αττικής,, έχουμε υποστεί δύο από τις χειρότερες τραγωδίες και σε πλημμύρα και σε φωτιά.

Για το το θεωρεί ότι πρέπει να κάνει η Περιφέρεια συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε΅« Στην Αττική υπάρχουν έξι ρέματα που πρέπει να τα καθαρίσει το υπουργείο Υποδομών, κάποια ρέματα που πρέπει να καθαρίσουν οι δήμοι και όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να καθαρίσει η Περιφέρεια Αττικής. Αυτό το οποίο ίσως να λείπει είναι στο θέμα του συντονισμού, το λεγόμενο follow up. Δηλαδή κάποιος ένας να έχει τη συνολική ευθύνη του τι πρέπει να γίνει. Αυτό πιστέψτε με ότι όποτε μου δόθηκε η ευκαιρία και η ευθύνη και μου δείξατε την εμπιστοσύνη να το διαχειριστώ, νομίζω το διαχειρίστηκα με τον καλύτερο τρόπο. Άρα ξέρω τι πρέπει να γίνει. Το πρόγραμμα Δρυάδες πριν δύο χρόνια με αντιπυρικές ζώνες σε όλη την Αττική βοήθησε πάρα πολύ. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και τι χρηματοδοτικά εργαλεία μπορώ να εξασφαλίσω για την Αττική. Αυτή τη στιγμή δηλαδή έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, όμως θεωρώ ότι μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Πρέπει να πω ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί προγράμματα που αφορούν στην ανθεκτικότητα, την ενεργειακή αναβάθμιση σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Δεν τα έχουμε εκμεταλλευτεί. Ήρθε η ώρα. Μέσα σε ένα χρόνο, κάτω από συνθήκες πανδημίας, εξασφαλίσαμε 1,7 δις για το κράτος να εξασφαλίσουμε ανάλογα κονδύλια για την τοπική αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Η δουλειά που έχει γίνει στον Υμηττό είναι πρότυπη

Το γεγονός ότι ο Υμηττός είναι από τους ορεινούς όγκους που αντέχει ακόμα οφείλεται γιατί κάθε χρόνο γίνονται γίνεται πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Στο ζήτημα της πρόληψης, πρέπει να ξεφύγουμε από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Περιφέρεια Αττικής δεν έρχεται η ίδια να σχεδιάσει τους κόμβους και τα κυκλοφοριακά ζητήματα Προφανώς συνδράμει σε κυκλοφοριακές μελέτες. Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει αναλύσεις και αναλύσεις για το ζήτημα της κυκλοφορίας, το ζήτημα των σκουπιδιών Ο κόσμος θέλει αποτελέσματα, ποιο είναι το θέμα, ποιος είναι οδικός χάρτης, Και έχει αξία στο τέλος αυτού του χρονοδιαγράμματος να έχεις οριστικοποιήσει και να έχεις κάνει ντελίβερι όσα έχεις υποσχεθεί στον κόσμο. Είμαι έτοιμος να το κάνω για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Τις επόμενες μέρες καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις – Οι άξονες είναι συγκεκριμένοι

Το ζήτημα των σκουπιδιών, των μεγάλων έργων όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ζητήματα τα οποία θα αναβαθμίσουν συνολικά την Αττική, αλλά ταυτόχρονα θα δώσουν λύσεις στα πρόβλημα της καθημερινότητας, είναι η αποκλειστική μου προτεραιότητα , τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Το ζήτημα των σκουπιδιών είναι ένα ζήτημα το οποίο έχω δεσμευτεί ότι μέσα στην πρώτη τριετία θα έχει λυθεί. Δεν είναι μία πρωτοβουλία, δεν είναι μία δράση, είναι σειρά δράσεων. Χρειάζεται να υπάρχει ένα συνολικό συνεκτικό σχέδιο, 100 μέρες διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους. Από τη μέρα που θα ορκιστούμε και παρουσιάζουμε το σχέδιό μας, προχωρούμε.

Υπάρχουν ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές, οι οποίες κακώς δεν τις έχουμε εξηγήσει στον κόσμο. Κακώς δεν έχουμε κατέβει στις γειτονιές να μιλήσουμε. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανακύκλωση. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στη κυκλική οικονομία. Πρέπει να κάνουμε πράγματα τα οποία δεν θα είναι γενικά και απροσδιόριστα, αλλά είναι συγκεκριμένα και πρέπει να βοηθήσουμε τους Δήμους να μπορέσουν να συμμετέχουν ως σημαντικό γρανάζι στην προσπάθεια αυτή.

Το ζήτημα δεν είναι να εξάγουμε τα σκουπίδια μας

Το ζήτημα είναι να τα διαχειριζόμαστε γιατί τα σκουπίδια είναι δικά μας . Υπάρχουν πολύ καλές, εξαιρετικές πρακτικές στο εξωτερικό και θα έχουμε τη δυνατότητα όλο αυτό το σχέδιο να το αναπτύξουμε, να το συζητήσουμε σε επίπεδο των 66 δήμων και να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όποτε δεν αντιμετωπίσαμε άμεσα ζητήματα τα οποία μπορεί να είχαν το οποιοδήποτε μικρό η μεγάλο πολιτικό κόστος. αυτά πολλαπλασιάστηκαν και το κόστος ήταν χιονοστιβάδα. Άρα πάμε με όρους συνεργασίας, συνεννόησης και με ένα συνεκτικό σχέδιο να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και να συμφωνήσουμε για το τι πρέπει να γίνει.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει θα γίνει μέσα στην πρώτη τριετία της επόμενης πενταετίας, είπε ο Νίκος Χαδαλιάς, κλείνοντας με τα εξής λόγια:

«Τα πρώτα βήματα στις λαϊκές γειτονιές του Βύρωνα που γεννήθηκα, θυμάμαι ότι έβαζα δύσκολους στόχους. Οι πολίτες με αγκάλιασαν πέρα από μικροκομματικές και λογικές και πέρα από ψευτοδιλήμματα του παρελθόντος. Γιατί ήθελα να φέρνω αποτελέσματα και στη διαχείριση των κρίσεων, αντιμετώπισα δύσκολες καταστάσεις μέσα απ αυτές τις καταστάσεις, απέκτησα μεγάλες εμπειρίες, νιώθω γεμάτος και είναι πολύ σημαντικό ότι η ζωή κάνει κύκλους και το ταξίδι μου, στα κοινά θα κλείσει με την αυτοδιοίκηση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...