Επίσκεψη στο Κτηματολόγιο Αθηνών πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ο οποίος δήλωσε ότι από 28 Αυγούστου θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα με την οποία θα δίνεται ηλεκτρονικά αριθμός προτεραιότητας για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία σε μεγάλες ουρές αναμονής. Ακόμα ο κ. Κυρανάκης είπε ότι έχει αποφασιστεί η ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό σε στοχευμένες υπηρεσίες ενώ έκανε γνωστό ότι όσοι κάνουν αίτηση ψηφιακά θα έχουν προτεραιότητα ενώ όσοι έρχονται δια ζώσης θα μπαίνουν στη συνέχεια.
Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης αυτή τη στιγμή επτά στους δέκα πολίτες που είναι σε ουρές έχουν έρθει για κατάθεση συμβολαίων κι αυτό δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν καθώς μπορούν να το κάνουν ψηφιακά οποιαδήποτε στιγμή της μέρας.
«Για τις υπόλοιπες πράξεις κι όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης από 28/8 θα λειτουργεί μία πλατφόρμα που θα παίρνεις ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κυρανάκης.
«Άρα λοιπόν το χάος με τα χαρτάκια και τις χειρόγραφες λίστες καταργείται» υπογράμμισε. Λέμε στου πολίτες ότι αν δεν υπάρχει κάποιος επείγοντας λόγος να έρθουν να καταθέσουν την πράξη τους αυτές τις μέρες του Αυγούστου, εμείς μέσα στον Αύγουστο θα δουλέψουμε σκληρά ώστε στις 28/8 να είναι έτοιμη η πλατφόρμα ώστε να μη χρειάζεται κανείς να περιμένει στην ουρά».
Τι δήλωσε ο υφυπουργός:
«Είναι μια ευκαιρία για μας να πούμε ότι από 25 Ιουλίου λειτουργεί στο Κτηματολόγιο η πλατφόρμα ψηφιακής υποβολής των συμβολαίων. Από τους πολίτες που βλέπετε στις ουρές και εμείς τους βλέπουμε με τον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον υπουργό από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε και γι’ αυτό ήρθαμε στο πρόβλημα, το πρόβλημα δεν κρύβεται, ήρθαμε για να το λύσουμε. Ποιες είναι οι ενέργειες που κάναμε; Η πρώτη μας είναι ότι θέσαμε σε λειτουργία την πλατφόρμα υποβολής συμβολαίων ψηφιακά. Επτά στους δέκα πολίτες που βλέπετε στις ουρές έχουν έρθει για να κάνουν κατάθεση συμβολαίων. Αυτό δεν υπάρχει λόγος να το κάνουν περιμένοντας εδώ στη σειρά. Μπορούν να το κάνουν ψηφιακά από το σπίτι τους ή το γραφείο τους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Για τις υπόλοιπες πράξεις και όσους επιθυμούν να εξυπηρετηθούν διά ζώσης, από Δευτέρα 28 Αυγούστου, θα λειτουργεί μία πλατφόρμα όπου θα παίρνεις ψηφιακά αριθμό προτεραιότητας. Άρα λοιπόν το χάος με τα χαρτάκια και αυτές τις χειρόγραφες λίστες που αναρτώνται καταργείται και δεν θα είναι σε ισχύ. Το λέμε σε όλους τους πολίτες ότι αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος επείγοντος να έρθουν να καταθέσουν την πράξη τους αυτές τις μέρες του Αυγούστου, εμείς μέσα στον Αύγουστο θα δουλέψουμε σκληρά ώστε τη Δευτέρα 28 Αυγούστου να είναι έτοιμη πλατφόρμα και να μην χρειάζεται κανείς να περιμένει στην ουρά».
Σε ερώτηση για το τι απαντά στον κόσμο που ταλαιπωρείται κι αν αυτό είναι ψηφιακό κράτος απάντησε:
«Το 2019 ξεκινήσαμε ουσιαστικά από το μηδέν. Από το ’19 μέχρι σήμερα η ομάδα του Κυριάκου Πιερρακάκη και του Θοδωρή Λιβάνιο και οι προηγούμενοι υφυπουργοί έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε πάρα πολλούς τομείς. Εμείς εδώ στο Κτηματολόγιο, στα υποθηκοφυλακεία δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε βρει αρκετή δουλειά που είχε γίνει προετοιμασίας τους προηγούμενους μήνες και εμείς κινηθήκαμε ταχύτατα για να την ολοκληρώσουμε. Άρα λοιπόν, αυτά είναι τα δύο πρώτα βήματα τα οποία σας ανακοίνωσα σήμερα. Θα ακολουθήσουν και άλλα, ώστε μαζί με τη νέα διοίκηση του Κτηματολογίου, η οποία έχει ξεκινήσει εξαιρετικά και μαζί με τους εργαζόμενους εδώ που γνωρίζουν την κατάσταση καλύτερα από εμάς και από εσάς και από τους πολίτες οι οποίοι βλέπουν το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει να βιώνεις το πρόβλημα. Μαζί με τους εργαζόμενους θα δώσουμε λύσεις[…] η τρίτη ενέργεια που ανακοινώσαμε κατόπιν συνεννόησης με την με τους εργαζόμενους εδώ του Κτηματολογίου Αθηνών, αποφασίσαμε την ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό σε στοχευμένες υπηρεσίες ώστε να μπορέσει να εξυπηρετείται καλύτερα ο κόσμος. Και θέλω να δηλώσω κάτι για πρώτη φορά σήμερα όσοι κάνουν αίτηση ψηφιακά θα έχουν προτεραιότητα. Άρα λοιπόν αυτές οι αιτήσεις, οι οποίες θα υποβάλλονται από τις πλατφόρμες, θα έχουν προτεραιότητα. Όσοι έρχονται δια ζώσης θα μπαίνουν στη συνέχεια. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες».
Σε άλλο σημείο είπε ότι «κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονταν την ταλαιπωρία του κόσμου για να βγάλουν χρήματα και ουσιαστικά πουλάνε υπηρεσίες. Αυτό λοιπόν θα τελειώσει δυστυχώς γι’ αυτούς τη Δευτέρα 28 Αυγούστου, διότι η προτεραιότητα δεν θα δίνεται με χαρτάκια, δεν θα δίνεται με χειρόγραφη λίστα, θα δίνεται μόνο από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα».
«Όπως σας είπα και πριν, 7 στους 10 ή 70 στους 100, για να το πούμε πιο ρεαλιστικά από αυτούς που έρχονται εδώ στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, είναι και κατάθεση συμβολαίων. Αυτό μπορεί να γίνεται ψηφιακά. Για το υπόλοιπο 30% έχουμε έρθει ήδη σε επαφή με την Ένωση Δικαστικών Επιμελητών ώστε να διασυνδεθεί η δική τους ψηφιακή πλατφόρμα για ηλεκτρονική επίδοση με τη δική μας, το Κτηματολογίου. Αυτό είναι κάτι το οποίο εφόσον τα καταφέρουμε σε συνεννόηση μαζί τους, μπορεί να προχωρήσει μέσα στο Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτωβρίου. Πάντως για τέτοιο χρονοδιάγραμμα μιλάμε. Αυτό θα απελευθερώσει πολύ μεγάλο όγκο παρουσίας δικής τους που δεν θα χρειάζεται πλέον στα κτηματολογικά γραφεία και το επόμενο βήμα θα είναι η ψηφιακή υποβολή των λεγόμενων πρόδηλων σφαλμάτων, που είναι επίσης μια διαδικασία την οποία θα λύσουμε με δύο τρόπους. Θα έχετε ανακοινώσεις όταν είμαστε έτοιμοι» πρόσθεσε.