Αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας - ΣΥΡΙΖΑ.
Διευρύνεται ακόμη περισσότερο η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στην δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse, η οποία δημοσιεύτηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, καθώς αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το άνοιγμα της κάλπης. Σε τροχιά… διεύρυνσης βρίσκονται, ταυτόχρονα, και τα δύο μεγάλα κόμματα, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εμφανίζουν άνοδο των ποσοστών τους κατά μισή μονάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.
Στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές της 21ης Μάϊου αυξάνονται, κατά την ίδια μέτρηση, και τα επίπεδα συσπείρωσης ιδίως των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και η απόσταση που χωρίζει την Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με την κυβερνώσα παράταξη να φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ένα προβάδισμα άνω των έξι μονάδων.
Συγκεκριμένα, στην καθαρή πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 31,5% από 31% στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καταγράφεται στο 25,5%, επίσης ενισχυμένος. Αντιθέτως, απώλειες μετρά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, που χάνει μισή μονάδα, αγγίζοντας το 8,5%. Απώλειες της τάξης της μισής μονάδας εμφανίζουν ακόμη η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ μισή μονάδα κερδίζει ο Περισσός, με το ποσοστό του ΚΚΕ να κυμαίνεται από το 5,5% στο 6%. Στην περίπτωση της Ελληνικής Λύσης, η εσωκομματική αναταραχή την θέλει ένα βήμα έξω από τη Βουλή, ενώ μέρος της απήχησής του μετά την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών φέρεται να χάνει και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν και τέσσερα κόμματα που μοιράζονται ποσοστό 1% στην ίδια δημοσκόπηση, δηλαδή: η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η Εθνική Δημιουργία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΝΙΚΗ, με τους υπόλοιπους σχηματισμούς να καταγράφουν ακόμα χαμηλότερα ποσοστά και να συγκεντρώνουν συνολικά 3% στην πρόθεση ψήφου. Με αυτά τα δεδομένα, σε έναν από τους ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος αναδεικνύεται το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής κρίνοντας την αυτοδυναμία, ποσοστό που είναι αυτή τη στιγμή στο 7%, με τους αναποφάσιστους στο 11,5% και την Ελληνική Λύση στα πρόθυρα κατάρρευσης.
Οι αναποφάσιστοι
Σημειωτέον ότι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παραμένει στις 6,5 μονάδες και μετά την αναγωγή επί των εγκύρων, ενώ η δεξαμενή των αναποφάσιστων ανέρχεται σε ποσοστό 11,5% του εκλογικού σώματος. Παρόλα αυτά, εμφανίζονται μοιρασμένοι, καθώς δηλώνουν ότι είναι πιο κοντά σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 11% για το κάθε κόμμα. Επιπλέον, το 6% των αναποφάσιστων δηλώνει ότι βρίσκεται πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ένας στους δύο παραμένει στην «γκρίζα ζώνη».
Οι έδρες
Σημειωτέον ότι η Pulse επιχειρεί την κατανομή των αναποφάσιστων με δύο τρόπους, ώστε να φτάσει στην εκτίμηση ψήφου.
Στην περίπτωση της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων, η εταιρία δίνει τη ΝΔ στο 36,5% και 120 έδρες, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 29,5% και 97 έδρες, το ΠΑΣΟΚ στο 10,5% και 34 έδρες. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση με 154 βουλευτές, ενώ δεν προκύπτει η δυνατότητα για άλλο σχήμα.
Στον αντίποδα, με την κατανομή με βάση τις απαντήσεις των αναποφάσιστων, η ΝΔ βγάζει 35% και 118 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,5% και 96 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 10,5% και 35 έδρες, το ΚΚΕ 7% και 24 έδρες, η ελληνική Λύση 3,5% και 12 έδρες και το ΜεΡΑ25 4,5% με 14 έδρες, ενώ το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής εκτοξεύεται στο 11%.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Pulse «βλέπει» τη ΝΔ να κυμαίνεται από το 32,1% ως 37,9%, τον ΣΥΡΙΖΑ από το 25,7% ως το 31,3%, το ΠΑΣΟΚ από το 8,6% ως το 12,4%, το ΚΚΕ από το 5,4% ως το 8,6%, την Ελληνική Λύση από το 2,3% ως το 4,7%, το ΜεΡΑ25 από το 3,2% ως το 5,8% και τα κόμματα εκτός Βουλής από το 9,1% ως το 12,9%.
Προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία και στην παράσταση νίκης που αυξήθηκε κατά μία μονάδα, φτάνοντας στο 58%. Αντίστοιχα, ευνοημένος εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία λαμβάνει ποσοστό 28%.
Συνεργασία, αντί για δεύτερες κάλπες
Στα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ακόμη πως το 41% των ερωτηθέντων θέλει τη ΝΔ είτε αυτοδύναμη, είτε ως «κορμό» σε κυβέρνηση συνεργασίας, στο 31% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και υπέρ του «μεγάλου συνασπισμού» τίθεται το 8%.
Κυριαρχία Μητσοτάκη και στους Κεντρώους
Εν τω μεταξύ, υπέρ της ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πρωθυπουργό τίθεται πάνω από το 70% όσων δηλώνουν δεξιοί ή κεντροδεξιοί, ενώ μεγάλο ρεύμα έχει ο πρωθυπουργός και στους ψηφοφόρους του Κέντρου, που ανέρχεται σε ποσοστό 51%. Σημαντικό προβάδισμα διατηρεί ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ των κεντροαριστερών και των αριστερών ψηφοφόρων, που κυμαίνεται στο 52% και στο 57% αντίστοιχα, στην ίδια έρευνα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, προβάδισμα ΝΔ αλλά με μικρή διαφορά, δίνει η ALCO μεταξύ των κεντρώων ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 26% των αυτοπροσδιοριζόμενων ως κεντρώων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 24% και το ΠΑΣΟΚ με 23%. Είναι ενδιαφέρον ότι ως «κεντρώοι» προσδιορίζονται και ένας στους πέντε αναποφάσιστους. Σημειώνεται ότι ως «δεξιός» και «κεντροδεξιός» αυτοχαρακτηρίζεται το 22% των αναποφάσιστων και ως «αριστερός» ή «κεντροαριστερός» το 14%, πράγμα που σημαίνει ότι η ΝΔ έχει μεγαλύτερες «δεξαμενές» σε αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Εξαγγελίες και πρόγραμμα
Επίπεδα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης καταδεικνύει και η έρευνα της «Alco» για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όπου η ΝΔ εμφανίζεται πειστική ως προς τις εξαγγελίες της με ποσοστό 31% έναντι 19% του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Την ίδια στιγμή, το 64% των ερωτηθέντων εκτιμά στην παράσταση νίκης ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη στις κάλπες, με το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 14%.
Φόβοι για το 2015
Δύο στους τρεις απαντούν στην ίδια έρευνα ότι αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με αυτή της περιόδου 2015 - 2019, ενώ μόνον το 26% αναφέρει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει αλλάξει».
Παράλληλα, μειώνεται συνεχώς το ποσοστό εκείνων που απαντούν «όχι» στην ερώτηση αν θεωρούν ότι οι εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι «μία ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας».