Σαφή μηνύματα για τα ελληνοτουρκικά, τις «Πρέσπες του Αιγαίου» και τον πόλεμο στην Ουκρανία έστειλε από το Ζάππειο ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.
«Κλειδί» ήταν το όχι σε λύση πακέτο, αποδομώντας το σχέδιο για συμφωνία στο Αιγαίο τύπου «Πρεσπών». Ανέφερε επίσης πως «αν νομίζει κάθε ένας ότι μπορεί στον πόλεμο της Ουκρανίας να νικήσει ολοκληρωτικά η μία ή άλλη πλευρά πλανάται οικτρά».
Συμπλήρωσε επίσης πως στην Τουρκία όποιος και να νικήσει στις εκλογές θα συνεχίσει να απειλεί λόγω της Γαλάζιας πατρίδας. Κατήγγειλε πως «εξωτερικοί παράγοντες απεργάζονται σενάρια διχοτόμησης του Αιγαίου». Είπε επίσης όχι στη Χάγη για ελληνικό έδαφος και θάλασσα.
Μήνυμα ενότητας της ΝΔ με στόχο τη συσπείρωση των «γαλάζιων» ψηφοφόρων εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, στέλνει η σημερινή κοινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους δυο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία θα μιλήσουν και οι τρεις, γίνεται σε μία συμβολική ημερομηνία με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης αλλά και την επέτειο ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ.
Δείτε live:
Η πορεία της εκδήλωσης
«Πρωτίστως η Ευρώπη βλάπτεται από την παράταση του πολέμου και τις συνέπειές του. Αντί όμως να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναζήτηση διεξόδου, άγεται και φέρεται αμήχανη και συρόμενη από επιλογές τρίτων»
«Πράγματι η ρωσική εισβολή ήταν πράξη απαράδεκτη και καταδικαστέα. Όμως τούτη την ώρα, με τους κινδύνους της κλιμάκωσης και διάχυσης της σύγκρουσης να ελλοχεύουν, προέχει η κατάπαυση του πυρός και η επάνοδος στο τραπέζι την διαπραγμάτευσεων».
«Εξίσου εμφανής είναι η υστέρηση της Ευρώπης στην μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα».
«Η στενόκαρδη αυτή θεώρηση έχει προκαλέσει τη διόγκωση ενός ακόμα ιδιαίτερα ανησυχητικού φαινομένου. Τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την περιθωριοποίηση ογκούμενων ομάδων του πληθυσμού, την έλλειψη προοπτικής για όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους»
«Η συνταγή που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, πέρα από συγκεκριμένα αυτονόητα και υπερήμερα μέτρα, ήταν εν πολλοίς εξοντωτική, τιμωρητική και προς παραδειγματισμό άλλων».
«Τα μειωμένα ανακλαστικά, η βραδεία αντίδραση στην αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η πανδημία και το μεταναστευτικό, έχουν οδηγήσει όχι απλώς σε στασιμότητα, αλλά ίσως και σε υποχώρηση της προοπτικής για ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
«Δυστυχώς σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των οραματιστών ηγετών αλλά και των λαών των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών».
«Ο Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι εμπνευστές της Ευρωπαϊκής ιδέας, είχε συλλάβει το όραμα της Ευρωπαϊκής ισχύος εν τη ενώσει. Της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δηλαδή, κατά την οποία η πολιτική ένωση θα οδηγούσε στην επικράτηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και τη διάδοσή τους στον υπόλοιπο κόσμο».
«Ο Καραμανλής πίστευε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Σήμερα σχεδόν όλοι δεχόμαστε ότι αυτός είναι ο χώρος μας»
Ο πρώην πρωθυπουργός επεσήμανε πως με την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια διασφαλίστηκε το δημοκρατικό πολίτευμα.
Οι προσκλήσεις εστάλησαν την περασμένη Τετάρτη, μεταξύ άλλων, σε όλους τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών και Επιτρόπους στην Ε.Ε. που ανήκουν στη Ν.Δ. Παράλληλα, προσκλήσεις εστάλησαν και στους 26 πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. Τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης επιμελούνται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού (Γ. Μπρατάκος, Π. Μαρινάκης, Κ. Κάπη, Γ. Σμυρλής, Α. Πελώνη).