Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή: Για την τροπολογία Κασιδιάρη η τελευταία μάχη πριν τις εκλογές- Πολιτικός "σεισμός"

Πολιτική μάχη στη Βουλή με την τροπολογία για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να είναι ο "εγκέλαδος" ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.

Προαναγγελία των όσων θα ακολουθήσουν κατά την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής η οποία πιθανότατα είναι και η τελευταία της τρέχουσας περιόδου πριν την διάλυσή του κοινοβουλίου για τις εθνικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά για την κυβερνητική τροπολογία που επιχειρεί να ενισχύσει το θεσμικό ανάχωμα προστασίας της Δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις που αναζητούν «κερκόπορτες» επανεισόδου στην Βουλή φορώντας δήθεν τον μανδύα πολιτικού κόμματος όπως το μόρφωμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη

Η ρύθμιση φαίνεται πως συγκεντρώνει την ευρύτερη πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει την αποχή αν και την ίδια ώρα δηλώνει στρατευμένος υπερ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, η επιλογή του διπλού ταμπλό που επιλέγει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να «βάλει χέρι» στην αντισυστημική ψήφο. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εμμένουν στην θεσμική αντιμετώπιση της υπόθεσης ασκώντας από την μια κριτική στην κυβέρνηση για «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» και από την άλλη εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στην Κουμουνδούρου ότι θυσιάζει τις βασικές δημοκρατικές αρχές για μικροπολιτικά και εκλογικά οφέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αν και οι συνεργάτες του επέμεναν έως αργά το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ότι στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει κοινοβουλευτική παρουσία. Πιθανότερη είναι η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εκτός από την ρύθμιση Κασιδιάρη αναμένεται να τοποθετηθεί και για την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το «Υπερταμείο» όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις είχε μεταβιβάσει το 2016.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

Να σημειωθεί ότι κατά την συζήτηση της τροπολογίας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που διεξήχθη την Μ. Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την «αποχή» του από το θεσμικό μέτωπο κατά του Ηλία Κασιδιάρη υποστηρίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να «κλείσει το μάτι» στην αντισυστημική ψήφο.

«Το ερώτημα είναι γιατί δεν ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ είχε διαφωνίες και τις κατέθεσε. Είδε όμως και το μείζον. Ειδε το στρατηγικό ζήτημα . Όταν το βλέπεις δεν κρύβεσαι πίσω από την λεπτομέρεια. Εσείς γιατί κρύβεστε;» είπε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Και συμπλήρωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται, γιατί βλέπει το ακροατήριο αυτών που πάμε να αποκλείσουμε. Βλέπει ή νομίζει ότι βλέπει ακροατήριο οργισμένο με το πολιτικό σύστημα και δεν θέλει να αποκοπεί από αυτό. Δεν είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλιεύσει ακροδεξιές ψήφους. Είπα ότι θέλετε να κλείσετε το ματάκι στο ακροατήριο που είναι οργισμένο και να τους πείτε ότι δεν είστε εσείς στο κάτω κάτω που τους τιμωρήσατε. Ακουσα μάλιστα να μας κατηγορείτε ότι «ηρωοποιούμε» (σ.σ. τον Κασιδιάρη). Αλήθεια; Είπαμε ότι αυτά τα άτομα δεν θέλουμε να έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η θέση μας είναι καθαρή. Δεν θέλουμε. Αλλοι λοιπόν είναι αυτοί που κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση. Αλλοι κρύβονται πίσω από λεπτομέρειες».

Ο κ. Βορίδης συνέχισε, λέγοντας πως η κυβέρνηση κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που υποστηρίζει το κοινό στρατηγικό στόχο για τον αποκλεισμό καταδικασμένων για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης από τη Βουλή, «ίσως να μην είναι η πρώτη καλύτερη. Ϊσως να είναι η δεύτερη καλύτερη. Γιατί δεν την ψηφίσατε; Δεν την ψηφίσατε γιατί κλείνετε το μάτι», ενώ απευθυνόμενος και πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Δεν θέλετε να ενταχθείτε στο σύστημα αλλά να έχετε μια θετική στάση προς το αντισύστημα. Ο Μιθριδάτης, ο Αντώναρος είναι αντισυστημα σκληρό; Ο Πολάκης και ο Παπαχριστόπουλο είναι αντισύστημα αγριεμένο; Αυτό λοιπόν σας χρεώνουμε». Πάντως, ο υπουργός άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις στην τροπολογία, μετά και τις παρατηρήσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Χάρη Καστανίδη.

Οικονόμου: Ακατανόητη και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες για τον αποκλεισμό εγκληματικών οργανώσεων με το μανδύα κόμματος στις εκλογές η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη, σε αντίθεση, δυστυχώς, με άλλα κόμματα που είτε από αντιπολιτευτικό μένος, είτε από μικροκομματικούς μαθηματικούς υπολογισμούς, είτε γιατί θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αντιδρούν, αδιαφορώντας όμως για τις συνέπειες των επιλογών τους αυτών τόσο σε πολιτικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου για να προσθέσει «Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα τέτοιο ζήτημα είναι ακατανόητη και επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να αφήσει τα μισόλογα και την ηθελημένη ασάφεια, καθώς το ζήτημα αυτό είναι εξόχως σοβαρό και αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της Δημοκρατίας μας. Κάθε εργαλειοποίηση της θεσμικότητας γύρω από το ζήτημα αυτό είναι και ανεπίτρεπτη και ασυγχώρητη».

Ακολούθως, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συγκεκριμένη τροπολογία Μίλτος Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του Α1 Τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος είχε κάθε λόγο να προσβληθεί «προσωπικά» από την προωθούμενη ρύθμιση ενώ ανέφερε ότι ο Κασιδιάρης «ηρωοποιείται».

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την προστασία της Δημοκρατίας για εκλογικά οφέλη. «Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη και δεν καθορίζεται ανάλογα από το αν μας βολεύει να κόψουμε ή να προσθέσουμε ποσοστό στην κυβέρνηση όπως κάνουν άλλοι» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει εγκληματική οργάνωση από τις εθνικές εκλογές γιατί αυτό προτάσσει η προστασία της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία οφείλει να προστατεύει της εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το λάβετε υπόψη σας; Δεν πρέπει όλοι να εκτιμήσουμε την ιστορική συγκυρία που δεν πρέπει να είναι λιγότερης αξίας από ότι οι εκλογές και τα αποτελέσματά της;».

«Οι κομματικές σημαίες υψώνονται σε κοινό ιστό, τον ιστό της Δημοκρατίας. Εμείς πιστοί στο χρέος μας έχουμε συνεπή στάση απέναντι σε κάθε παραφυάδα του ναζισμού» είπε σε άλλο σημείο. Απευθυνόμενη στην κυβέρνηση καταλόγισε προχειρότητα και ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να προχωρήσει σε ορισμένες τροποποιήσεις ώστε η τελική κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη να μην γίνει από την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος αλλά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. «Για να δοθεί διέξοδος πρέπει να ορίσετε στην διάταξή σας ότι η απόφαση θα ληφθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ή εάν υποβληθεί ένσταση αυτή να εξετάζεται από την Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου. Αυτό θα είναι λύση» είπε.

Από την πλευρά του ΚΚΕ η κυρία Μαρία Κομνηνάκα υποστήριξε ότι την απάντηση στο κόμμα Κασιδιάρη πρέπει να την δώσει ο λαός. Αρνητικοί στην τροπολογία είναι επίσης οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...