Πολιτική

Νέα μέτρα στην «φαρέτρα» της κυβέρνησης - Σε τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Τσίπρας- Ανδρουλάκης

Σε περίπου 10 ημέρες θα έχει η κυβέρνηση στα χέρια της τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί και θα ανοίξει το δρόμο για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο συρτάρι του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «κλειδωμένες» προτάσεις που έχουν επεξεργαστεί αναλυτικά και έχουν κοστολογηθεί.

Ο χρόνος της ανακοίνωσης των νέων μέτρων, έχει άμεση συνάρτηση με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών.

 

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εισηγήσεων είναι:

α) Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που δεν έλαβαν την αύξηση που δόθηκε στις αρχές του 2023 λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Εκτιμάται ότι η σύνταξη έμεινε «καθηλωμένη» για 910.000 άτομα, εκ των οποίων περίπου οι 140.000 δεν έλαβαν ούτε το επίδομα των 250 ευρώ (επιταγή ακρίβειας) που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

β) Το δεύτερο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι μια νέα ευκαιρία για ρύθμιση χρεών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και Δήμους.

Αφορά σε όσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχασαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται να εξετάζει ένα νέο πρόγραμμα με τόσο ευρύ περιθώριο δόσεων. Η πρόταση που συζητείται είναι η ρύθμιση να γίνει το πολύ με 72 δόσεις και το αν θα είναι άτοκες ή έντοκες θα εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

«Μη ρεαλιστικό και πραγματοποιήσιμο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»

Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι κάθε φορά που θα προκύπτει δημοσιονομικός χώρος το μέρισμα θα επιστρέφεται στους πολίτες, κι αυτό αναδεικνύει ο Πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, σημειώνοντας ότι κάθε παροχή είναι κοστολογημένη και δεν υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι υποσχέσεις του στους πολίτες «δεν είναι ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες».

Οι προτάσεις Τσίπρα αγγίζουν τα 46 δισ. για την επόμενη 4τία κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τη Βουλή σημείωσε ότι αν πραγματοποιούνταν «θα οδηγούσαν τη χώρα σε χρεοκοπία».

Σε τι συμφωνούν Μητσοτάκης – Τσίπρας και Ανδρουλάκης

Μητσοτάκης και Τσίπρας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, χθες από τις Βρυξέλλες, βρήκαν ωστόσο ένα… σημείο επαφής.

Ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής και οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από την Προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, ζήτησαν να μη μείνουν «έξω» από το τρένο της ανάπτυξης οι λιγότερο οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν την αμερικανική παραγωγή με φθηνή ρευστότητα, απειλεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα τους.

Απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση «αναγκάζεται» να πάρει άμεσα μέτρα, διατηρώντας και αυξάνοντας το μερίδιο της στην παγκόσμια οικονομία.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι προσωρινός και στοχευμένος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όχι σε Ευρώπη “δύο ταχυτήτων”», ήταν η θέση και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε η ενίσχυση να γίνει αναλογικά από όλα τα κράτη – μέλη και όχι από αυτούς που έχουν δυνατότητα. «Αλλιώς δεν θα έχουμε σε λίγο Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά μια Γαλλογερμανική Ένωση με πολλούς δορυφόρους. Απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη. Απαιτείται οι κρατικές ενισχύσεις να δοθούν με την μορφή εγγυήσεων για να μην εγγραφούν στο χρέος» πρόσθεσε.

Τη δημιουργία Ταμείου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κυριαρχίας πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «που θα στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες, και την παραγωγική τους βάση, για νέες θέσεις εργασίας και για ανταγωνιστική οικονομία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...