Πολιτική

Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ: Ψήφισμα υπέρ του αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη

Θεσμικό ανάχωμα για την προστασία της Βουλής και της Δημοκρατίας από εγκληματικές συμμορίες που φορούν την προβιά του πολιτικού κόμματος όρθωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας την κυβερνητική τροπολογία που αποτρέπει την είσοδο στην Βουλή κομμάτων όπως της Χρυσής Αυγής ή του γενόσημου μορφώματος του φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρύθμιση που ψήφισαν τα δύο κόμματα στοχεύει στο να μην επιτραπεί ξανά σε κοινούς τραμπούκους και εγκληματίες για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις να κρυφτούν πίσω από τις πρόνοιες της Δημοκρατίας και της βουλευτικής ασυλίας για να εγκληματήσουν και να αμφισβητήσουν το πολίτευμα.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα που αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας επέλεξε μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις να τοποθετηθεί με το ουδέτερο κοινοβουλευτικά και αμφίσημο πολιτικά «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί τρίμηνη άτυπη διαβούλευση η οποία ξεκίνησε με την κυβέρνηση να αποστέλλει στα κόμματα την αρχική μορφή της νομοθετικής πρότασης ώστε στη συνέχεια να κατατεθούν ενστάσεις και αντιπροτάσεις με στόχο να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ευρύτατη πλειοψηφία.

Η συγκεκριμένη επεξεργασία οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να καταθέσει στην Βουλή βελτιωμένη τροπολογία η οποία κρίθηκε από νομικούς κύκλους αλλά και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής ως συνταγματική. Την συνταγματική αρτιότητα αποδέχθηκε τελικά η ευρύτερη πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν την υπερψήφισε. Η συγκεκριμένη ευρύτατη αποδοχή θεωρείται κρίσιμη από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών καθώς εκπέμπει προς την δικαιοσύνη – η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις – την μίνιμουμ πολιτική συναίνεση.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο με αντιπρόταση. Τα δύο κείμενα- κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης - θα μπορούσαν να ενοποιηθούν αρκεί βέβαια τα δύο κόμματα να προχωρούσαν σε εκατέρωθεν υποχωρήσεις, μια εξέλιξη όχι απίθανη την στιγμή που πλειοψηφία και αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνούσαν ότι κοινός στόχος είναι ο αποκλεισμός από την εκλογική διαδικασία του κόμματος Κασιδιάρη.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε σε περαιτέρω βελτιώσεις ενσωματώνοντας παρατηρήσεις και προτάσεις που ακούστηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε απαντήσει στα πάντα και ενσωματώσαμε όλες τις παρατηρήσεις. Το ΚΚΕ έχει αντίρρηση αρχής για λόγους που ανάγονται στην δική του ιστορική εμπειρία. Δεν τις συμμερίζομαι τις θεωρώ υπερβολικές αλλά τις ακούω. Στην ίδια κατηγορία βάζω και τις παρατηρήσεις του ΜεΡΑ25. Για τους άλλους που δέχεστε τους στρατηγικό στόχο εδώ πια δεν μπορείτε να επιμείνετε στην άρνηση

Έχουμε την καθαρή θέση της επιστημονικής επιτροπής, έχουμε εξαντλήσει το διάλογο, λάβαμε όλες τις συνταγματικές πρόνοιες, ακούσαμε τις ευαισθησίες και τις ενσωματώσαμε σε παρα πολύ μεγάλο βαθμό. Μένει ένα ερώτημα: είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι καταδικασμένοι για εγκληματικές οργανώσεις δεν μπορούν να υποδύονται τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων; Αν συμφωνούμε η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί από την μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Αν μετά από όλα αυτά επιμείνετε σε άρνηση τότε θα είστε έκθετοι και έωλοι ως προς τον στρατηγικό στόχο» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Παρά ταύτα, ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία πως δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβερνητική ρύθμιση. «Η εμμονή της κυβέρνησης στο άρθρο 29 του Συντάγματος δεν μας επιτρέπει να ψηφίσουμε την συγκεκριμένη διάταξη και επιλέγουμε το «παρών»» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημοποιώντας μια ακόμα αλλαγή στάσης του κόμματός του. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι η κυβερνητική τροπολογία είναι αντισυνταγματική ενώ στο φινάλε της διαδικασίας, λίγο πριν την ψηφοφορία, δήλωσε ότι διαφωνεί με την επίκληση του άρθρου 29 του Συντάγματος.

Από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ με δήλωση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

«Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ανδρουλάκης.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε « Εχετε περιέλθει σε βαρύτατη αμηχανία. Σε ένα τέτοιο μείζον θέμα το «παρών» επισημαίνει την ένδειά σας. ‘Η αποδέχεστε μια βασική στρατηγική ή διαφωνείται κα λέτε όχι. Το ναι μεν αλλά δεν σας σώζει» και πρόσθεσε «θέλετε να ψαρεύετε από παντού. Εχετε υιοθετήσει τα επιχειρήματα του Κασιδιάρη και κλείνετε το μάτι στους ψηφοφόρους του. Τελικά μείνατε μόνοι σας με το επαμφοτερίζον παρών.

Τα πράγματα είναι καθαρά. Οι πολιτικές δυνάμεις διατύπωσαν την θέση τους. Ευτυχώς παρά τις όποιες επιφυλάξεις στη Βουλή δεν υπήρξε κόμμα που να ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας».

Ακολούθως και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε «αυτός που δεν λαμβάνει θέση στα πράγματα δεν τον θεωρούμε χρήσιμο αλλά άχρηστο. Σε μια κεντρική πολιτική συζήτηση επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ουδέτερος. Πονηράδα μπας και τσιμπήσει τις ψήφους απο την Χρυσή Αυγή».

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ο Γιάννης Οικονόμου είχε δηλώσει νωρίτερα: «Ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση.

Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν την Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο την Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση λειτουργώντας πάλι πονηρά. Η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, για αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ