Πολιτική

Διπλωματική σύσφιξη Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας με πολιτικές διαβουλεύσεις- Πρέσβης Αρμενίας: «Στον τομέα της άμυνας πραγματοποιούμε ασκήσεις υψίστης σημασίας»

Στο Γερεβάν πραγματοποιήθηκαν πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπείας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Paruyr Hovhannisyan και της κυπριακής ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Κορνήλιος Κορνηλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι συνομιλητές συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της αρμενοκυπριακής διμερούς πολιτικής ατζέντας, τονίζοντας με ικανοποίηση το υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου. Οι πλευρές αντάλλαξαν σκέψεις για μια σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας εντός της ΕΕ. Τα μέρη εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να καταβάλουν προσπάθειες για την πλήρη αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού της διμερούς συνεργασίας.

Τονίστηκε ιδιαίτερα η σημασία της τριμερούς συνεργασίας που διαμορφώθηκε μεταξύ Αρμενίας, Κύπρου και Ελλάδας.

Ο Paruyr Hovhannisyan παρουσίασε λεπτομέρειες για τις συνέπειες της παρεμπόδισης της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων και αγαθών μέσω του Διαδρόμου Λατσίν από το Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας ότι το Αρτσάχ αντιμετωπίζει την απειλή μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Τόνισε επίσης ότι οι παράνομες ενέργειες, η πολεμική ρητορική και η μαξιμαλιστική προσέγγιση της ηγεσίας του Αζερμπαϊτζάν υπονομεύουν σοβαρά τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο.

Την ίδια μέρα, η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μουσείο-Ινστιτούτο και Μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων για να αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Πενταπόσταγμα, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, κ. Τιγκράν Μκρτσιαν, σχολίασε πως «η τριμερής συνεργασία μεταξύ Αρμενίας, Ελλάδας και Κύπρου αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Η κύρια κατεύθυνση είναι πολιτικής φύσεως με τα Υπουργεία Εξωτερικών να αποτελούν τους βασικούς κινητήριους θεσμούς και τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μας να συναντώνται σε τακτική βάση στις πρωτεύουσές μας αλλά και στο περιθώριο διεθνών οργανισμών».

«Εκτός από τον πολιτικό διάλογο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η τριμερής μορφή έχει αναπτυχθεί στα ζητήματα της συνεργασίας της διασποράς. Και στον τομέα της άμυνας πραγματοποιούμε τριμερείς ασκήσεις που είναι υψίστης σημασίας. Πιστεύω ότι η τριμερής συνεργασία θα φτάσει σύντομα στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε την πρώτη τριμερή σύνοδο κορυφής», κατέληξε ο πρέσβης της Αρμενίας.

Για την Ελλάδα η Αρμενία αποτελεί ιστορικό σύμμαχο, γεγονός που τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Σεπτέμβριο, όταν είπε ότι οι ιστορικές τραγωδίες συνδέουν τις δύο χώρες.

Ο Δένδιας μιλούσε στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Γερεβάν, όπου συνάντησε τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είπε ότι η Ελλάδα έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών. «Έτσι, αυτό ισχύει και για τους αγαπημένους μας φίλους, τους Αρμένιους, την Αρμενία», τόνισε.

«Πιστεύουμε στο απαραβίαστο των συνόρων και αναφέρομαι στα επεισόδια που συνέβησαν μόλις πριν από λίγες ημέρες μετά τον βομβαρδισμό αρμενικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τις αζερικές στρατιωτικές δυνάμεις», είπε ο Δένδιας, αναφερόμενος στην απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν σε έδαφος της Αρμενίας τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF