Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Η διαδικασία αναμένεται να εξελιχθεί σε σφοδρή πολιτική σύγκρουση για την οικονομία αλλά και για την επικαιρότητα που συνθέτουν το Qatargate, η εμπλοκή της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή και οι παρακολουθήσεις.

O κύκλος των τοποθετήσεων άνοιξε με την ομιλία του γγ του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, συνεχίζεται αυτήν ώρα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, και θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, περίπου στις 7 το απόγευμα.

Αμέσως μετά την λήξη της σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών θα ξεκινήσει η διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας επί του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία λαμβάνει παραδοσιακά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης. Από τις τοποθετήσεις όλων των κομμάτων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες υπέρ του προϋπολογισμού θα ψηφίσουν οι 156 βουλευτές της ΝΔ ενώ η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό των κυβερνητικών ενεργειών της τελευταίας τετραετίας αλλά και των επιτευγμάτων στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας και της εθνικής άμυνας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει και σε σύγκριση των πεπραγμένων της δικής του κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Σε αυτό το πλαίσιο θα υπενθυμίσει την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης κατά την περίοδο 2015-19 και θα παρουσιάσει τις μειώσεις φόρων που έγιναν την τελευταία τετραετία, τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και τις αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει ανακοίνωση και νέου πακέτου μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με τις πληροφορίες να βγαίνουν με το... σταγονόμετρο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει στα σκαριά ένα περισσότερο οριζόντιο μέτρο, όχι στη λογική της πρόσφατης έκτακτης ενίσχυσης των 600 ευρώ που εξαγγέλθηκε για τους αστυνομικούς και τους λιμενικούς. Κατά τις πληροφορίες του protothema.gr, μάλιστα, προς τούτο υπήρξαν συσκέψεις την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι θα επικεντρώσει την επίθεσή του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων καθώς θεωρεί ότι αποτελεί προνομιακό του πεδίο ενώ θα επαναλάβει τα επιχειρήματα περι ανάγκης σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης.

Η προετοιμασία για τη μεγάλη εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό

Σενάρια χειμερινών ανακοινώσεων, μιας μίνι ΔΕΘ, έχει καλλιεργήσει το προεκλογικό άρωμα που οσμίζεται το εγχώριο πολιτικό σύστημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το υπό σχεδίαση οικονομικό πακέτο χωρίζεται σε «1+3» άξονες, του οποίου μία πρόγευση πρόκειται να δώσει ο πρωθυπουργός κατά την αποψινή συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού.

Τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι χωρίζονται σε δύο επίπεδα: σε ημιμόνιμες παρεμβάσεις στήριξης για το 2023, ήτοι έως Μάρτιο – Απρίλιο, και στον προγραμματισμό της οικονομικής ατζέντας για την επόμενη τετραετία.

Ενόψει, δηλαδή, των εκλογών του 2023 η κυβέρνηση της ΝΔ οικοδομεί ένα νέο πρόγραμμα, όπου, πέραν των έκτακτων επιδομάτων κατά της ακρίβειας για το 2023, θα περιλαμβάνει τη νέα φορολογική-οικονομική ατζέντα. Μεταξύ άλλων οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και διευκολύνσεις για οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι πληροφορίες προμηνύουν, επίσης, εξαγγελίες σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους και την καταβολή αναδρομικών 2,5 δισ. σε συνταξιούχους.

Οι εναλλακτικές προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και έχει λάβει εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν κυρίως τη στήριξη των ευάλωτων-μεσαίων εισοδημάτων, την ενίσχυση της μεσαίας επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Κάποια από αυτά ενδέχεται να ανακοινωθούν απόψε, ενώ ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναμένεται να περιγράψει το βασικό πολιτικό-οικονομικό αφήγημα της επόμενης θητείας. Θα ξεδιπλώσει όλα τα επιτεύγματα που κατάφερε η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας κατά την τελευταία τετραετία.

Εν μέσω διαδοχικών κρίσεων, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θυμίσει τις μειώσεις των φόρων (ΕΝΦΙΑ, συντελεστές κ.λπ.), τα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μνημονική εποπτεία κ.λπ.

Σχεδόν βέβαια εκτιμάται η αναφορά στις προσπάθειες της κυβερνήσεις να πείσει τις τράπεζες να εφαρμοστούν εθελοντικά οι ρυθμίσεις δανείων για τους ευάλωτους. Οπως επίσης να ειπωθούν οι κυβερνητικές πιέσεις για τη μείωση των τραπεζικών προμηθειών και η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. 

Οι συσκέψεις έχουν πυκνώσει ενόψει της κύρωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Ενα προεκλογικό έτος, όπου η κυβέρνηση ποντάρει το πολιτικό της κεφάλαιο στην οικονομική και επενδυτική ατζέντα. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών κυριαρχεί το επιχείρημα ότι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών είναι η οικονομία και η σύγκριση των δεικτών με εκείνων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια για τη στήριξη της κοινωνίας, με έμφαση τα μεσαία στρώματα, αλλά και τις επιχειρήσεις, με το βλέμμα στην αγορά και τους επαγγελματίες. Στο επιτελείο μετρούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για την επιστροφή των περικοπών στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ και σχεδιάζεται να καταβληθεί σε δόσεις (από το 2023 σε ορίζοντα τετραετίας).

Το έξτρα μαξιλάρι

Με όπλο το έξτρα μαξιλάρι (ταμειακό και δημοσιονομικό) περί τα 2 δισ. ευρώ για το 2023, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο στοχευμένο πακέτο στήριξης σε ορίζοντα τριμήνου.

Εξετάζεται:

  • Μια νέα επιταγή ακρίβειας στα ευάλωτα νοικοκυριά για τους πρώτους μήνες του 2023. Το ποσό υπολογίζεται στα 150-300 ευρώ και θα ισχύει για 3 ή 4 μήνες, όπου υπάρχει το σενάριο να καταβληθεί το ποσό είτε εφάπαξ, είτε σε μηνιαίες δόσεις.
  • Επέκταση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου για ακόμα δύο ή τρεις μήνες (€0,25/λίτρο).
  • Επιδότηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης.
  • Food Pass, έξτρα βοήθημα για τρόφιμα (100-150 ευρώ).
  • Χρέη. Επαναφορά ρύθμισης σε έως 120 δόσεις (στοχευμένους δικαιούχους, ΕΦΚΑ, Εφορία), αλλά αντιδρούν οι Θεσμοί, και αλλαγές σε εξωδικαστικό μηχανισμό για 240 δόσεις.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...