Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως «Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της Εύας Καϊλή, αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου, η οποία θα περάσει τη νύχτα σε κελί».
Μάλιστα η εφημερίδα, επικαλούμενη δικαστικές πηγές, υποστηρίζει πως οι βελγικές Αρχές συνέλαβαν και συγγενικό πρόσωπο της Εύας Καϊλή, το οποίο είχε επίσης στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και κυκλοφορούσε, έχοντας ειδοποιηθεί από συνεργούς του.
Σύμφωνα πάντα με την L'Echo, ο μόνος δυνατός τρόπος για να αρθεί η ασυλία της κυρίας Καϊλή ήταν να συνελήφθη επ' αυτοφώρω και γι αυτό έγιναν άμεσα επιτόπιες έρευνες.
Το δημοσίευμα από την «L' Echo»
Η έρευνα των βελγικών Αρχών για τη διαφθορά με το Κατάρ
Η έρευνα αφορά, μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir η έρευνα έχει ανατεθεί στον εισαγγελέα Michel Claise, ειδικό σε θέματα οικονομικών υποθέσεων. Οι έρευνες για τα εν λόγω πρόσωπα έγιναν με μεγάλη διακριτικότητα και ξεκίνησαν πριν από 4 μήνες από την Κεντρική Υπηρεσία πάταξης της διαφθοράς του Βελγίου (OCRC).
Το χρονικό
Αρχικά η βελγική εφημερίδα Le Soir ανακοίνωσε ότι η Εύα Καϊλή προσήχθη και εξετάζεται. Ωστόσο, λίγο αργότερα πληροφορίες του VRT και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ανέφεραν ότι η κ. Καϊλή συνελήφθη.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) έγραψε: «Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση. Η σύλληψη, σε σχέση με μια έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει την διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κατάρ, έπεται της σύλληψης άλλων τεσσάρων υπόπτων νωρίτερα σήμερα, είπε η ίδια πηγή».
Σύμφωνα με τη Le Soir, συλληφθέντες είναι ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο τελευταίος, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.
Η χθεσινή ανακοίνωση της Εισαγγελίας/Αστυνομίας του Βελγίου αναφέρει ότι η δικαστική αστυνομία έχει σφραγίσει τα γραφεία τριών ευρωβουλευτών που προέρχονται από το χώρο των σοσιαλδημοκρατών: Της Ελληνίδας Εύας Καϊλή, της Βελγίδας Μαρί Αρένα (S&D) και του επίσης Βέλγου, Μάρκ Ταραμπέλα (PES).
Επίσης η βελγική αστυνομία κατέσχεσε 500.000 (κατ' άλλους 600.000 ευρώ) σε μετρητά, καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα», των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί».
Μιλώντας για τις εξελίξεις εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε στο Reuters ότι δεν θα σχολιάσει μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές εάν χρειαστεί.
Διαγραφή της Ευας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D)
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, η Καϊλή διεγράφη τόσο από το ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και από την ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S&D). Αντιδρώντας άμεσα, ο Νίκος Ανδρουλάκης διέγραψε την Εύα Καΐλή από το ΠΑΣΟΚ.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών Αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αντέδρασε ακαριαία.
Αργά το βράδυ η ευρωομάδα των Σοσιαλιστών S&D ανακοίνωσε ότι διέγραψε την Εύα Καϊλή από την ομάδα του.
Αναλυτικά σε ανάρτηση στο Twitter οι ευρωσοσιαλιστές ανέφεραν: «Η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έλαβε την απόφαση να αναστείλει τη συμμετοχή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή στην Ομάδα S&D με άμεση ισχύ, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες έρευνες».
Μάντζος για Καϊλή: Μείζον πολιτικό και νομικό ζήτημα - Την καλούμε να παραδώσει την έδρα
Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο
«Έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό πλέον ζήτημα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Καλημέρα» με τον Γιώργο Αυτιά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, με αφορμή τη σύλληψη της Εύας Καΐλή από τις αρχές του Βελγίου και κάλεσε την ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.
«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε αποφασίσει να μην συμπεριληφθεί η κα Καϊλή σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Από χθες το επίπεδο αλλάζει, έχουμε ένα μείζον πολιτικό, ηθικό και νομικό πλέον ζήτημα. Ένα ζήτημα αδιαφάνειας, ζήτημα φερόμενης διαφθοράς, ζήτημα πολιτικής ηθικής στο οποίο δεν χωράει ούτε σκιά ούτε καμία ανοχή. Είναι αυτονόητη και αυτόματη η διαγραφή της κας Καιλή , με απόφαση του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη.Καλούμε την κα Καιλή να παραδώσει την έδρα στην παράταξη, με την οποία εξελέγη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.
«Όταν μιλάμε για αξιακή ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Καμία ανοχή στη διαφθορά, καμία ανοχή στην αδιαφάνεια. Μόνο στο φως και στο προσκήνιο η πολιτική αντιπαράθεση με τα μεγάλα συμφέροντα. Θα είμαστε άτεγκτοι και ανεπιφύλακτοι σε κάθε ανάλογη υπόθεση», πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Μάντζος επισήμανε ότι «στην περίπτωση της κας Καϊλή δεν υπάρχει predator. Ουδέν κινητό βρέθηκε με απόπειρα ίχνους predator» και έκανε λόγο για «συγκεκριμένες, σημαντικές και αγεφύρωτες αποστάσεις και διαφοροποιήσεις της Εύας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τις θέσεις και τις αξίες που αυτό εκφράζει».
Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο.
Η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη για τη σύλληψη της ευρωβουλευτού
«Πήρα μια απόφαση περιφρούρησης της παράταξης», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΑΝΤ1) για την εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού που αποκαλύφθηκε την Παρασκευή το απόγευμα και την διαγραφή της από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Δεν μπορεί να εκτίθεται η παράταξη με κάποιους που κάνουν παιχνίδια Δούρειου Ιππου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν θα δεχτώ κανένα εμπόδιο στην προσπάθειά μας. Μηδενική ανοχή σε όλα αυτά τα φαινόμενα». Η τελευταία φορά που οι δυο τους συνομίλησαν, περιέγραψε ο Ανδρουλάκης, ήταν μια εβδομάδα πριν, όταν ενώπιον άλλων ευρωβουλευτών του είπε «κακώς με άδειασες» για το θέμα του Κατάρ.
Πέραν της ποινικής πλευράς της υπόθεσης, αυτό που βλέπουμε να ξετυλίγεται τις τελευταίες ώρες είναι το χρονικό της ψυχρότητας ανάμεσα στην Χαριλάου Τρικούπη και την Εύα Καϊλή, η οποία, εδώ και καιρό σύμφωνα με τον Ανδρουλάκη, που επέλεξε να προσεγγίσει το όλο ζήτημα πολιτικά, δρούσε ως «Δούρειος Ιππος της ΝΔ».
Κακές οι σχέσεις με Ανδρουλάκη
Είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις της Εύας Καϊλή με την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ούτε καλές ούτε ιδιαίτερα στενές. Παρότι το 2017 η Καϊλή είχε στηρίξει τον Ανδρουλάκη στην πρώτη προεκλογική του εκστρατεία για την ηγεσία του σχηματιζόμενου τότε Κινήματος Αλλαγής, σταδιακά οι δύο ευρωβουλευτές απομακρύνθηκαν. Πριν από ένα χρόνο, στις εσωκομματικές του 2021, η Καϊλή τάχθηκε στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου. Μια σειρά θέσεων που πήρε εντός Ευρωβουλής, πριν και μετά την εκλογή της ως αντιπροέδρου, είχαν συμβάλλει στο ψυχρό κλίμα, όπως και οι αρχικές δηλώσεις της τις πρώτες μέρες των αποκαλύψεων για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μέσω Predator.
Η απόφαση για την απομάκρυνσή της λήφθηκε «με πολιτικούς όρους» και σε δύο χρονικές φάσεις -η πρώτη τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη την Παρασκευή, μετά τις πληροφορίες για την εμπλοκή της Καϊλή με το θέμα του Κατάρ. «Αλλοι θα πουν ότι καθυστερήσαμε, άλλοι ότι βιαστήκαμε. Από το τέλος Σεπτεμβρίου έχω ενημερώσει την επικεφαλής της σοσιαλδημοκρατικής ευρωομάδας ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια», αποκάλυψε ο Ανδρουλάκης.
Ηδη από τις 26 Ιουλίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ζήτημα με την Καϊλή έγινε κρίσιμο. «Από την πρώτη ώρα που είχα πάει στον Αρειο Πάγο (…) η κ. Καϊλή είχε κάνει δηλώσεις πως αυτό δεν είναι κάτι σοβαρό. Γνώριζε και η ίδια ότι είχαν ελεγχθεί τα κινητά των άλλων ευρωβουλευτών και δεν βρήκαν τίποτα». Οπως είπε, οι συνάδελφοί του στην PEGA τον ενημέρωσαν ότι η Καϊλή επιχειρούσε να υποβαθμίσει το ζήτημα της παρακολούθησής του και πως δεν ήθελε να φτάσει στην Ολομέλεια.
Ενόχληση
Τον περασμένο Σεπτέμβριο άλλη μια απόφαση της αντιπροέδρου του ΕΚ προκάλεσε συζητήσεις και ενόχληση εντός του κόμματός της: η απόφαση της Καϊλή να υπερψηφίσει, παρά την «γραμμή» που δόθηκε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, τον υποψήφιο του ΕΛΚ (και Ιταλό Alessandro Chiocchetti), στην ψηφοφορία των αντιπροέδρων για την θέση του γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου προκάλεσε γενικό εκνευρισμό. Oι μόνες που «έσπασαν» την απόφαση της ευρωομάδας ήταν η Καϊλή και η ιταλίδα συνάδελφός της.
Υπενθυμίζεται ότι και μετά πολυσυζητημένες δηλώσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ από το βήμα του ΕΚ, ο Ανδρουλάκης είχε διαφοροποιήσει δημόσια την θέση του. «Δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Εχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση (Blue Sky), ενώ ο ίδιος είχε καταψηφίσει το ψήφισμα που προωθούσε η Καϊλή.
Υπό την σκιά της υπόθεσης Καϊλή, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την Κυριακή το πρωί παίρνει και συσπειρωτικά χαρακτηριστικά για το κόμμα. Οι πρώτες αντιδράσεις από τα κεντροαριστερά στελέχη επαινούσαν τα άμεσα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη, που έδειξε στην Καϊλή την πόρτα της εξόδου, με προεδρική απόφαση, αμέσως μόλις επιβεβαιώθηκε η προσαγωγή της από τις βελγικές αρχές. Παράλληλα, δια στόματος Δημήτρη Μάντζου, το ΠΑΣΟΚ κάλεσε και επισήμως την Καϊλή να παραδώσει την έδρα της -αν το κάνει, ο πρώτος επιλαχών που θα πάρει την θέση της είναι ο Νίκος Παπανδρέου.