Πολιτική
Ενημερώθηκε στις:

Οι 12 «περιπετειώδες» ώρες του Ν. Δένδια στην Ουκρανία

Συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας

Όπως αναφέρουν τα parapolitika.gr, το πρωί της Πέμπτης, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα ασυνήθιστο για τέτοιου επιπέδου επαφές μέρος: Ηταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου λίγα λεπτά πριν είχε προσγειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε από την Πολωνία τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος ενημέρωσε για είκοσι λεπτά περίπου σχετικά με τις επαφές του στην Ουκρανία τον πρωθυπουργό, λίγο πριν εκείνος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, κατά τις 9 το πρωί της Τετάρτης, το τρένο στο οποίο επέβαινε ο κ. Δένδιας έφτασε από τη Βαρσοβία στο Κίεβο έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι, που κράτησε όλη τη νύχτα. Εν μέσω επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό με drones και πυραύλους, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Μήνυμα»

Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ., ωστόσο, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα με την παρουσία του εκεί: ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την Ουκρανία, καθώς και η χώρα μας βρίσκεται δίπλα σε μια μεγάλη, πληθυσμιακά και στρατιωτικά, χώρα, την Τουρκία, που είναι αναθεωρητική δύναμη και απειλεί τη γείτονά της, αψηφώντας το Διεθνές Δίκαιο. Στην τρίτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την έναρξη του πολέμου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που βρέθηκε για περίπου 12 ώρες στην εμπόλεμη χώρα, συναντήθηκε στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας - Ουκρανίας του ουκρανικού Κοινοβουλίου, Τετιάνα Πλάσκοβα, τον πρύτανη του κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, Μίκολα Τροφιμένκο, και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.

Συνάντηση

Αμέσως μετά -και αφού πρώτα πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης (συνοδεία ανδρών των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας) και είδε τα σημάδια των βομβαρδισμών στα κτίρια- συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών των δύο υπουργών ήχησαν σειρήνες προειδοποίησης για πιθανό κίνδυνο και αμέσως μετέβησαν στο καταφύγιο, στο δεύτερο υπόγειο του κτιρίου, όπου σε μια ιστορικά ίσως πρώτη φορά για την ελληνική διπλωματία υπέγραψαν διμερή συμφωνία, εν προκειμένω μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η επίσκεψή μου εδώ έχει συμβολικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξη της κυβέρνησής μας και της κοινωνίας μας προς τον ουκρανικό λαό και την ουκρανική κοινωνία, που αγωνίζονται για την ελευθερία τους», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης -στην κοινή συνέντευξη Τύπου μέσα από το καταφύγιο με τον Ουκρανό ομόλογό του- ο Νίκος Δένδιας.

«Εγκλήματα πολέμου»

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις επιθέσεις της Ρωσίας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας και έστειλε ένα σαφές μήνυμα, με αποδέκτη και την Αγκυρα: «Μια νίκη της Ουκρανίας θα αντιπροσωπεύει μια νίκη του Διεθνούς Δικαίου κατά της βίας, κατά της ωμής βίας. Και αυτό ισχύει για όλους όσοι αντιγράφουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην προσπάθειά της να καθυποτάξει την Ουκρανία».

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, από την πλευρά του, εξέφρασε προς την Ελλάδα «ευγνωμοσύνη για την παροχή της βοήθειας στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και για την ανθρωπιστική βοήθεια», ενώ χρησιμοποίησε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, λέγοντας για την υπεράσπιση της πατρίδας του: «Ελευθερία ή θάνατος». Σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύθηκε προς τον κ. Δένδια ότι ένα από τα θραύσματα του πυραύλου που έπεσε στο Κί εβο την ώρα της συνάντησής τους θα του το στείλει ως αναμνηστικό της πολύ δύσκολης και ιδιαίτερης αυτής επίσκεψης.

Στο μνημείο

Οι δύο υπουργοί μετέβησαν επίσης στο μνημείο πεσόντων υπερασπιστών της Ουκρανίας στο Κίεβο, όπου ο κ. Δένδιας κατέθεσε λουλούδια, και ακολούθησε η συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην οποία εξετάσθηκε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, η δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την προσπάθεια της Ουκρανίας, αλλά και τα ευρύτερα ζητήματα του Διεθνούς Δικαίου, όπως τόνισε ο Ελληνας ΥΠ.ΕΞ.

Επόμενοι σταθμοί του κ. Δένδια, ο οποίος την Παρασκευή, μετέβη στη Γερμανία, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι η Αφρική και η Αργεντινή, μέσα στην εβδομάδα.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ