Πολιτική

Τελικά πόση επιρροή έχει η ακροδεξιά σε Ευρώπη και Ελλάδα;

Όταν η Ιταλίδα Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε τις εθνικές εκλογές, τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανακήρυξαν ότι πρόκειται για την πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει δει η χώρα από την εποχή του Μουσολίνι. Ο χαρακτηρισμός μάλιστα "ακροδεξιά" έδινε και έπαιρνε...

Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε γράψει πως η Δύση βρήκε πάλι την καραμέλα της ακροδεξιάς για να στοιχειοθετήσει νέο εχθρό ενόψει τους τεταμένου χειμώνα από πλευράς κινητοποιήσεων, που έρχονται. 

Η Μελόνι θα ηγηθεί ενός συνασπισμού που θα αποτελείται από το δικό της κόμμα, τους Αδελφούς της Ιταλίας, μαζί με την κεντροδεξιά Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι. 

Όπως αναλύει παρακάτω η Anna Fleck της Statista, η ακροδεξιά (γιατί έχουν τσουβαλιάσει κάθε κίνημα που εκφράζει την "δεξιά" με την "ακροδεξιά") συνεχίζει να ασκεί επιρροή σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, με την Ουγγαρία να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εδρών που κατέχει ένα μεγάλο ακροδεξιό κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Fidesz του Viktor Orbán κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του 2022 στη χώρα, εξασφαλίζοντας το 59% των εδρών στο κοινοβούλιο. Αλλού στην ΕΕ, λέει η έκθεση, η ακροδεξιά της Ισπανίας, που εκπροσωπείται από το Vox, κατέχει περίπου το 15% των εδρών στο κοινοβούλιο, ποσοστό παρόμοιο με αυτό του Εθνικού Συναγερμού (RN) στη Γαλλία.

Στο Βέλγιο, το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα, Vlaams Belang, οριοθετείται επί του παρόντος στο 12%, ενώ στη Γερμανία το AfD έχει πέσει στο 11% μετά την απώλεια 11 εδρών στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.

Τα κόμματα που αναφέρονται στο διάγραμμα έχουν ομαδοποιηθεί επειδή μοιράζονται παρόμοιες ιδεολογίες σχετικά με τον εθνικισμό, τον κοινωνικό συντηρητισμό και την αντιμετανάστευση και θεωρούνται ευρέως ότι ανήκουν στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη.

Το πιο ενδιαφέρον όμως από όλα αυτά είναι πως η χώρα μας δεν περιλαμβάνεται στον εν λόγω πίνακα. 

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο ια την κατάσταση στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι αναφέραμε πως τα ποσοστά των ελληνικών κομμάτων που θα μπορούσαν ιδεολογικά και από πλευράς γραμμής να συγκριθούν με τον σχηματισμό που ηγείται η Μελόνι, συγκεντρώνουν μεταξύ 1,5-4 ποσοστιαίες μονάδες. Βασικό τους πρόβλημα πως το ένα αντλεί ψήφους από το άλλο, αντί να ψαρεύουν σε μεγαλύτερη δεξαμενή. Στις προηγούμενες εκλογές έμεινε έξω από την ελληνική Βουλή η Χρυσή Αυγή, η οποία όσο κι αν αυτό δυσαρεστεί αρκετούς, είχε σε παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις συσπειρώσει γύρω της αρκετά μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου. Ωστόσο η συνέχεια είναι γνωστή. 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ