«Στρατιωτικά η χώρα μας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Το 2015 η Ελλάδα στράφηκε σε μια ακατάστατη κυβέρνηση», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.
Ο κ. Λοβέρδος είπε επίσης πως το μεγάλο θέμα για την Ελλάδα και τους πολίτες είναι η Τουρκία. Μάλιστα προέβλεψε κάτι παραπάνω από ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ενώ τόνισε πως στρατιωτικά η χώρα μας βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Επιπλέον, εκτίμησε ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν θα είναι απολύτως απαραίτητο.
«Εστίες εγκληματικότητας»
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως οι φοιτητικές εστίες δεν μπορεί να είναι εστίες εγκληματικότητας.
Αναλυτικά η συνέντευξη
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:
Για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία: Στράφηκε η Ελλάδα σε λύσεις ακατάστατες και τυχοδιωκτικές το ’15, δεν νομίζω οτι θα ξαναγινεί αυτό.
Για τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens: Μη με καλείτε να σχολιάσω αποφάσεις που δεν γνωρίζω. Εκείνο που είδα από τον Τύπο είναι η παραγραφή. Αν καταλαβαινω καλά την παραγγελία Ντογιάκου είναι να ερευνηθεί πως φτάσαμε στην παραγραφή και ποιοι φταίνε, αυτο κατάλαβα. Να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πιστεύω ότι καλά έκανε.
Για τα ελληνοτουρκικά: Πιστεύω ότι το βασικό θέμα που έχει η χώρα και οι πολίτες της είναι η Τουρκία. Υπάρχει νέα ποιότητα στις σχέσεις. Μέχρι πριν από λίγο πιστεύαμε ότι θα περάσουμε ένα καλοκαίρι ήρεμο και οι δυο χώρες, έγινε. Πιστεύαμε ότι θα έχουμε μια μορφή υβριδικής επίθεσης, το είχαμε με τα fake news για τον Έβρο. Δυστυχώς και πολλοί συμπατριώτες μας γλίστρησαν σε αυτόν τον κατήφορο που είχε οργανώσει η Τουρκία. Η Τουρκία από το 2020 είναι επιθετική απέναντι μας δεν κλιμακώνει απλώς αλλά σε σχέση με το μεταναστευτικό ως μορφή υβριδικού πολέμου κλιμάκωσε ο Ερντογάν προσφάτως στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με τα evens εκεί που έκανε, και τώρα στο θέμα της αποστρατικοποίησης και στο μεταναστευτικό ξεπερνάει τα εσκαμμένα, ξεπερνάει τα μέχρι σήμερα όρια και μας βάζει να σκεφτόμαστε ότι δεν θα περιοριστεί σε μια επίθεση εναντίον της Ελλάδας με τη μορφή υβριδικού πολέμου.
Ερώτηση: Θα είναι κανονική επίθεση;
Απάντηση: Πηγαίνει προς τα εκεί. Επειδή όλοι ξέρουμε πια ότι αυτά όλα τα κάνει η άνοδος της έντασης, η μάχη των λέξεων στην οποία καθημερινά επιδίδεται και έχει ορόσημο τις εκλογές του ’23 που έχει αυτός δεν μπορεί στα τέλη Σεπτεμβρίου να ανεβάσει τόσο πολύ τους τόνους και να έχει άλλους 8 μήνες μπροστά του. Θα γίνει κάτι νωρίτερα
Ερώτηση: Άρα εσείς βλέπετε ένα θερμό επεισόδιο
Απάντηση: Όχι, κάτι παραπάνω, το οποίο θα δικαιολογήσει την αναβολή των εκλογών. Όπως μάθατε ότι στο τουρκικό σύνταγμα αυτό προβλέπεται και δεν είναι όπως υπάρχει στην Ελλάδα η πρόβλεψη για ένα μήνα, εκεί είναι για ένα χρόνο. Ή σκοπεύει ν παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία και ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει με την παράταση αυτή ή να κάνει τις εκλογές του με τέτοιο κλίμα.
Ερώτηση: Άρα κατ’ αυτή την έννοια σωστά ο Πρωθυπουργός χθες στο υπουργικό συμβούλιο μίλησε για επιφυλακή
Απάντηση: Όταν φτάνει η είδηση από την Τουρκία για νυχτερινή σύγκληση στο υπουργείο του Ακάρ με θέμα την Ελλάδα αντιλαμβάνεστε ότι όλα τα επιτελεία που διαθέτει η χώρα μας πρέπει να είναι, και είναι σε απόλυτη εγρήγορση για να δουν τι ακριβώς είναι αυτό που θα μπορούσαμε να περιμένουμε.
Για το αν είμαστε έτοιμοι για μια πολεμική σύγκρουση είπε: Νομίζω ότι είμαστε στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών στρατιωτικά. Συνηθίζουμε να εξαιρούμε το στρατιωτικό επίπεδο θεωρώντας του αυτονόητο κάνοντας μια εθνική προσέγγιση των γεγονότων, δεν είναι έτσι. Εγώ δεν μιλάω έτσι, εγώ μιλάω κατά κυριολεξία γιατί υποστηρίζω εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι οι μορφές με τις οποίες απαντήσαμε στις ενέργειες της Τουρκίας ήταν άρτιες δηλαδή ακέραιες. Έχουμε ορισμένους παράγοντες που μας δημιουργούν ασφάλεια, έχουμε την ενότητα του πολιτικού συστήματος που το απέδειξε όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Ψηφίσαμε 80% της Βουλής την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ψηφίσαμε με αυξημένες πλειοψηφίες ή και συντριπτικές τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ψηφίσαμε με ενισχυμένες πλειοψηφίες τις συμφωνίες άρα έχουμε μια ενότητα του πολιτικού συστήματος που αυτοί εκεί δεν έχουν και όπως είδατε η αξιωματική αντιπολίτευση που είναι υποτίθεται οι Κεμαλιστές και οι εκσυγχρονιστές είναι πολύ χειρότεροι από τον Ερντογάν. Του ζητούν να επιτεθεί στα νησιά και του λένε ότι θα τον στηρίξουν. Έτσι όπως εξελίσσεται γιατί δεν είναι όπως το ’20 που το Ορούτς Ρεις έκανε τις περιοδείες που έκανε, τώρα εδώ το επίπεδο ανεβαίνει. Αυτά που λεει δεν είναι απλά λόγια που θα αλλάξουν με μια κωλοτούμπα. Κινδυνεύει να εξευτελιστεί και έτσι όπως στοχεύει να πάει προς τις εκλογές θα πηγαίνει για βέβαιη ήττα άρα πρέπει κανείς να τον μετρήσει σωστά.
Για το αν πιστεύει ότι θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών: Αν παρακολουθήσουμε τις προτάσεις για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών μέχρι τώρα έπρεπε να έχει συγκληθεί τόσες φορές που να ξεπερνάει και τη σύγκληση της Βουλής. Είναι μια κωμωδία με αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί κάθε τόσο να ζητείται η σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών, θα γίνει αυτό πιστεύω όταν θα είναι απολύτως απαραίτητο ειδάλλως είναι μια συνάντηση που διευκολύνει τις μετά τη συνάντηση δηλώσεις. Δηλαδή είναι μια κωμωδία.
Για τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου για τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας στην φοιτητική εστία: Μένω έκπληκτος και άφωνος με την τραχύτητα αυτής της δήλωσης, όχι με το περιεχόμενο γιατί το περιεχόμενο το ξέρω. Πρέπει να βάλουμε ένα χέρι όλοι να τελειώνουμε με τη βία σε 2-3 πανεπιστήμια, δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας έτσι ούτε όλες οι εστίες έτσι αλλά υπάρχουν ορισμένες που είναι πραγματικά εστίες προβλήματος και εγκληματικότητας. Αλίμονο αν δεν επιτρέπουμε στην Αστυνομία και την υπονομεύουμε με την πολιτική μας στάση.
Ερώτηση: Άρα είστε απέναντι σε αυτή τη δήλωση;
Απάντηση: Προφανώς. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί οι εστίες να είναι εστίες εγκληματικότητας. Είναι για τους φοιτητές, δεν είναι για τον οποιοδήποτε καταζητούμενο ή οποιονδήποτε άλλο.
Για τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αν είναι λάθος η πολιτική που ακολουθούν: Υπάρχει το θέμα των υποκλοπών που θέτει θέμα δημοκρατίας που όσο και αν ο κόσμος μπορεί να μην το παρακολουθεί με την ένταση που το παρακολουθούμε εμείς στην πολιτική νομίζω ότι δεν πρέπει να το παραγνωρίσουμε, και καλά κανουμε ως πολιτικός οργανισμός που επιμένουμε σε αυτό και στην εξεταστική και με τις παρεμβάσεις μας.
Ερώτηση: Η στασιμότητα και η πτώση από πού προέρχονται;
Απάντηση: Εγώ δεν ανήκω στην κομματική αντιπολίτευση αλλά θέλω να πω ότι η πορεία από τις 12 Δεκεμβρίου που αναδείχτηκε ο νέος πρόεδρος του κόμματος και μετά είναι μια πορεία που χαρακτηρίστηκε από τη δημοσκοπική μας άνοδο και στη συνέχεια σιγά-σιγά από τη μείωση των δημοκοπικών προβλέψεων για αυτά που θα γίνουν στις εκλογές. Θεωρώ ότι πρέπει το στρατηγικό επιτελείο που διαθέτει ο κ. Ανδρουλάκης να κάτσει να δει τι ακριβώς είναι αυτό που δεν γίνεται ή που πρέπει να γίνει καλύτερα.
Για τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ λεηλατούν το ΠΑΣΟΚ:
Αυτό αν συνεχίσουμε έτσι θα το πάθουμε σε πολλαπλάσιο βαθμό στις εκλογές. Αυτό εγώ δεν το έχω ακούσει να το λένε, άλλο θέλουν άλλο το κάνουν. Όταν θα μπουν τα τεράστια διλήμματα των εκλογών πιστεύω ότι αν η δική μας πορεία συνεχιστεί έτσι όπως είναι σήμερα θα έχουμε πρόβλημα άρα πρέπει εγκαίρως, πρέπει από τώρα το στρατηγικό επιτελείο της παράταξης να δει τι είναι αυτό που γίνεται μέχρι στιγμής και δεν πάει καλά για να αλλάξει. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν δηλαδή πρέπει από τώρα, και όχι παραμονές των εκλογών να δει η παράταξη τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να αλλάξει για να πάει καλύτερα. Δεν στέλνω SOS αλλά πάντως τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα. Τότε που ήμουν υποψήφιος πολλές φορές είχα πει ότι οι προοπτικές αυτές της παράταξης είναι να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του 2019. Φάνηκε, παρότι με περιέπαιζαν τότε, φάνηκε ότι αυτό είναι πάρα πολύ εφικτό, το να το μπορείς να το πετύχεις και να το αφήσεις να φύγει σημαίνει ότι θα ξαναγυρίσεις στο 2019.