Πολιτική

Βερολίνο – Αθήνα – Κωνσταντινούπολη: Ταξίδι δύσκολων ισορροπιών για τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Όλο το τόξο της τουρκικής προκλητικότητας έθεσαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στην επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας που επισκέφθηκε την Αθήνα. Οι αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Νίκος Δένδιας, έθεσε το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων, λέγοντας ότι η παράδοση στην Τουρκία κινδυνεύει να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει» παρατήρησε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας έχει φτάσει στην Κωνσταντινούπολη όπου και παραχώρησε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος υποστήριξε ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε μεταξύ άλλων ότι θέλουμε από τη Γερμανία μια πιο ισορροπημένη στάση απέναντι στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο λέγοντας στην κ. Μπέρμποκ ότι δεν πρέπει να αποδέχεστε την προπαγάνδα της Ελλάδας και της Κύπρου. Μίλησε επίσης για τα ελληνικά νησιά λέγοντας ότι πρέπει να καταλάβετε ότι υπάρχει θέμα κι έχουμε στείλει επιτολή στον ΟΗΕ. Από την πλευρά της η κ. Μπέρμποκ είπε ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις, αλλά πρέπει να τα συζητάμε όλα, δεν είναι ότι θέλουμε να επιτεθούμε εναντίον σας, αλλά έχουμε ορισμένες πολιτικές αρχές και επιμένουμε σε αυτές. Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Αν. Μεσογείου αυξάνοντας την ένταση.

Ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας από τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Από την Αθήνα και λίγες ώρες πριν μεταβεί στην Άγκυρα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών εκπέμπει ηχηρό μήνυμα προς την ηγεσία της Τουρκίας, αποδοκιμάζοντας κάθε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Όπως είπε: «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό. Χρειαζόμαστε ενότητα, διάλογο και αυτές τις δύσκολες στιγμές χρειαζόμαστε να ενεργούμε με σύνεση όπως πράττετε εσείς ως κυβέρνηση. Η δική μου κυβέρνηση δε θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Οικογένειας».

 

Η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την Ελλάδα και την ΕΕ».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, μέσω της οποίας συνέστησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις.

«Ναι, είδαμε σοβαρές προκλήσεις τους περασμένους μήνες αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετήσει τους συμπολίτες του καλύτερα αν επικεντρωθεί στην αναγέννηση της οικονομίας του, αντί την αναγέννηση των νέο-οθωμανικών φαντασιώσεων… Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της. Και αυτό απλά δεν είναι διαπραγματεύσιμο» υπογράμμισε.

Όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ο αναθεωρητισμός της Άγκυρας τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών του υπουργού Εξωτερικών με την Γερμανίδα ομόλογό του.

«Το παράδειγμα του αναθεωρητισμού δε μπορεί να πετύχει… Και, όταν μιλάω στην ελληνική κοινωνία, λέω ότι, εάν το παράδειγμα του αναθεωρητισμού πετύχει, η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο θύμα» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά της η κ. Μπέρμποκ ανέφερε: «για εμένα είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης. Γιατί, η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έθεσε ξεκάθαρα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και των εξαγωγών των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία: «τα υποβρύχια αυτά κινδυνεύουν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και να αλλάξουν αυτή την ισορροπία υπέρ μίας χώρας που αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει εκδώσει απειλή πολέμου, casus belli, εναντίον της Ελλάδας, εναντίον της πατρίδας μου. Μίας χώρας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας… και όχι μόνο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος αλλά και άλλων κρατών, μιας χώρας, η οποία κατέχει παράνομα έδαφος κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Άγκυρα συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλητικών βερμπαλισμών. Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η χώρα μας μπλοκάρει την πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλώντας στο Κογκρέσο λέει κάτι αδιανόητο όπως μην δώσετε τα F-16. στην Τουρκία.

Οι ρητορικές εξάρσεις της γείτονος αποτυπώθηκαν και σε σειρά αναρτήσεων του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ. Με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στο CNN, τον κατηγόρησε για επεκτατική και επιθετική πολιτική και, τεντώνοντας περαιτέρω το σχοινί, έβαλε στο στόχαστρό του το Καστελόριζο. «Ο Μητσοτάκης είναι εκείνος που ακολουθεί επεκτατική και επιθετική πολιτική. Ο Μητσοτάκης απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής με τη μαξιμαλιστική πολιτική του για την Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ειδικό σύμβουλο των Ηνωμένων Πολιτειών για θέματα ενέργειας, Άμος Χόκσταϊν. Παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής ασφάλειας, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να καταστεί κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και οι προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν επιδεικνύει αμεροληψία στα ελληνοτουρκικά

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα ότι η Γερμανία έχασε πρόσφατα την αμεροληψία της στον μεσολαβητικό ρόλο που έχει μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία για «προπαγάνδα».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε πως το Βερολίνο οφείλει να ακούει τις δύο πλευρές χωρίς προκαταλήψεις.

Βερολίνο – Αθήνα – Κωνσταντινούπολη: Ταξίδι δύσκολων ισορροπιών για τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με τον διπλωματικό αναλυτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, με τη νέα γερμανική κυβέρνηση δεν έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με την Τουρκία, εκτός ίσως μιας μεγαλύτερης ευαισθησίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο αυτό είναι καλοδεχούμενες οι  καθαρές δηλώσεις της Αναλένα Μπέρμποκ που αποδοκίμασε την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. «Η αλληλεγγύη βεβαίως που προσφέρει η κ. Μπερμποκ θα πρέπει να πάρει και συγκεκριμένο περιεχόμενο που μέχρι τώρα τουλάχιστον στις συζητήσεις που έχουν γίνει και στο παρελθόν στο πλαίσιο της Ε.Ε. για αποφασιστική στάση έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού  δεν έχει φανεί» σχολίασε ακόμα μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ