Πολιτική

Πλεύρης: Ενισχύσαμε το ΕΣΥ σε ΜΕΘ και προσωπικό στο βέλτιστο βαθμό

Προηγουμένως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, τονίζοντας ότι «είμαστε χειρότεροι σε αναλογία πληθυσμού και έχουμε ξεπεράσει σε θανάτους χώρες που βίωσαν με ένταση την πανδημία όπως η Ιταλία που είχε την εκατόμβη στο Μπέργκαμο, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, χώρες δηλαδή που ήταν παράδειγμα προς αποφυγή». Επίσης, σχολίασε το γεγονός ότι η συζήτηση πραγματοποιείται έξι μήνες μετά την κατάθεσή της.

Ο υπουργός Υγείας, από την πλευρά του, συνέκρινε το σύστημα υγείας το 2019, με την κατάσταση σήμερα, τονίζοντας ότι το ΕΣΥ ενισχύθηκε με ανθρώπινο δυναμικό, στον απόλυτο βαθμό. Όσο για τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, είπε ότι «στην απλή γρίπη είχαμε πολλαπλάσιους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ και πολλαπλάσια θνητότητα».
«Μετράμε προσωπικό μόνιμο, επικουρικό ή συνολικά προσωπικό; Γιατί στο ΕΣΥ αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15.000 επικουρικοί. Αυτοί δεν προσμετρώνται επειδή είναι επικουρικοί;

Δεν πηγαίνουν στο νοσοκομείο επειδή δεν είναι μόνιμοι; Για αυτό αρέσκεστε πάντοτε να κάνετε συγκρίσεις χωρίς να υπολογίζετε το προσωπικό. Συνεπώς, μπήκε όποιος μπορούσε να μπει στο ΕΣΥ σε επίπεδο γιατρών, νοσηλευτών, λοιπού προσωπικού για να το ενισχύσει. Αλλά και όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις: από το 2015 μέχρι το 2019 προκηρύξατε 2.857 θέσεις γιατρών. Στα 2 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ- μέχρι το Σεπτέμβριο είναι τα στοιχεία- στα 2 χρόνια και 2 μήνες προκηρύξαμε 2.913 θέσεις και υπάρχουν 2.200 μόνιμοι γιατροί και επιπλέον 2.000 επικουρικοί γιατροί. Ενισχύσαμε σε ανθρώπινο δυναμικό, στο μέτρο το οποίο γινόταν, στον απόλυτο βαθμό, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα κενά που υπήρχαν» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι οι κλίνες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. «Ήταν 557 επί των ημερών σας και τώρα είμαστε στις 1.323 (…) Με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα έπρεπε να είχαμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ στις 557 που είχατε εσείς, το μισό δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ένα κομμάτι δεν λειτουργούσε γιατί κάποιος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε κρατήσει τους φακέλους για να στελεχωθούν και στελεχώθηκαν στο τέλος της θητείας σας, γιατί με 450 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούσατε πιο πριν.

Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πολίτες έχουν 1.300 και πλέον κλίνες ΜΕΘ. Και αυτές σε μια δύσκολη εξίσωση, είναι μοιρασμένες κλίνες ΜΕΘ Covid και ΜΕΘ non Covid. Όσοι είστε γιατροί μπορείτε να καταλάβετε τη δυσκολία να διαχειρίζεσαι δυο λίστες κλινών ΜΕΘ για non Covid και για Covid περιστατικά. Υπήρξε λοιπόν ενίσχυση και στις ΜΕΘ σε απόλυτο βαθμό».

Αναφερόμενος, τέλος, στον εμβολιασμό έναντι της covid-19, τόνισε ότι μετά την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη αυξήθηκε κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες. «Ένας βασικός παράγοντας για τη θνητότητα ήταν και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Όλες οι μελέτες δείχνουν την αναλογία των θανάτων και των σοβαρών λοιμώξεων που οδηγούν σε ΜΕΘ σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό. Και αυτή η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει δύσκολα μέτρα, που δεν στηρίξατε κανένα. Υποχρεωτικότητα σε διάφορες μορφές, είτε με περιορισμούς στην πρόσβαση στους ανεμβολίαστους, με διοικητικό πρόστιμο, με αναστολή στο υγειονομικό προσωπικό.

Το αποτέλεσμα ήταν, γιατί όλες οι υποχρεωτικότητες εφαρμόστηκαν από 1η Σεπτεμβρίου, ότι ανέβηκε 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη».
Αυτή τη στιγμή, η χώρα μας βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 84%, ενώ στις ηλικίες άνω των 60 ετών, ο εμβολιασμός έχει ξεπεράσει το 90%, σημείωσε, τέλος, ο Υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ