Πολιτική

Τα Σκόπια "μπαίνουν" στο σταθμό της Αλεξανδρούπολης: H κυβέρνηση ανακοίνωσε συνεργασία για το υγροποιημένο φ/α

Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία δέσμευσης δυναμικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.

Όπως γράφαμε στο Πενταπόσταγμα, το δρόμο της κατασκευής, με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του 2023, παίρνει ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης  (FSRU Αλεξανδρούπολης) μετά τη λήψη της επενδυτικής απόφασης χθες από τη γενική συνέλευση μετόχων της Gastrade, φορέα υλοποίησης του έργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ελληνική κυβέρνηση ανέθεσε στην κρατική εταιρεία «Σταθμοί Ηλεκτροπαραγωγής Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) να ξεκινήσει τη διαδικασία υπογραφής των συμφωνιών για την εφαρμογή του Μνημονίου Συνεργασίας που συνήφθη μεταξύ της ESM και της Gastrade σχετικά με το έργο.

Το Μαξίμου εντάσσει τα Σκόπια στο φαραωνικό έργο της Αλεξανδρούπολης, παραδίδοντας μερίδιο του τερματικού σταθμού στο σλαβικό κρατίδιο, το οποίο αναμένεται να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με ανακοινώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η επένδυση θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας δεύτερης διαδρομής για την προμήθεια LNG στη χώρα, ανέφερε η κυβέρνηση των Σκοπίων σε ανακοίνωση την Τρίτη. Επί του παρόντος, τα Σκόπια λαμβάνουν αέριο από τη Ρωσία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream μέσω της Βουλγαρίας.

Το 2021, η κρατική εταιρεία National Energy Resources (NER) της "Βόρειας Μακεδονίας" και η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ESM υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για να επενδύσουν στο έργο για την κατασκευή του τερματικού σταθμού LNG και ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με αέριο στην Αλεξανδρούπολη.

Το σλαβικό κρατίδιο σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από 380 εκατομμύρια ευρώ (432,2 εκατομμύρια δολάρια) σε μερίδιο 25% στον προγραμματισμένο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής 800 MW και 370 εκατομμύρια ευρώ σε μερίδιο 10% στον τερματικό σταθμό LNG, δήλωσε πέρυσι ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Οι κυβερνήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας υπέγραψαν επίσης τον Ιούλιο συμφωνία για την κατασκευή διασυνοριακής διασύνδεσης φυσικού αερίου αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, σχεδιάζεται να περιλαμβάνει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG, η οποία θα είναι μια νέα, ανεξάρτητη πύλη ενέργειας για τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Ο σταθμός θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης LNG 170.000 κυβικών μέτρων και δυναμικότητα παροχής φυσικού αερίου που θα ξεπερνά τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου περιλαμβάνει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), South Caucasus Pipeline (SCP) και τον Trans Anatolian Pipeline (TANAP). Συνδέοντας με τον TANAP στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, ο TAP εκτείνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα πριν φτάσει στις ακτές της νότιας Ιταλίας όπου συνδέεται με το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζουμε επίσης πως εναλλακτικό σενάριο ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης με LNG και ευνοημένη τη Θράκη και την Κύπρο, πρότεινε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και μέλος του Συμβουλίου κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Την ώρα πάντως που τα σενάρια αντιμετώπισης της πιθανής ενεργειακής κρίσης που θα επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο η περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεδομένης και της «διαρροής» της πιθανής ακύρωσης του αγωγού East Med, που ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο βουλευτής Ροδόπης προέκρινε μια εναλλακτική πρόταση που θα εξασφάλιζε όχι μόνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα αλλά θα μπορούσε να διασφαλίσει και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ειδικότερα ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω αναβάθμισης της πλωτής εξέδρας υγροποιημένου αερίου που δημιουργείται στην Αλεξανδρούπολη, ούτως ώστε να δέχεται μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, μεταφερόμενες ενδεχομένως και με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας τόσο εναλλακτικές πηγές, εναλλακτικούς δρόμους, όσο και εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εξασφαλίζοντας δηλαδή τις τρεις βασικές παραμέτρους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε λιμάνι αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου συμπληρωματικά με την Αίγυπτο, από όπου ο ελληνικός εφοπλισμός θα μεταφέρει προς την Αλεξανδρούπολη τα αποθέματα, προσδίδοντας ιδιαίτερα αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...