Στην αγορά των γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών Ραφάλ προς ενίσχυση του αξιόμαχου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και υφυπουργός παιδείας Άγγελος Συρίγος, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984.
«Σε εξοπλιστικό επίπεδο σημαίνει ότι τελειώνει μια υπερδεκαετής περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα έβλεπε την Τουρκία να απομακρύνεται από πλευράς νέων οπλικών συστημάτων και διαφοράς ισχύος μεταξύ των δύο χωρών, όπως συνέβη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020 στην κρίση με την Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε στον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης των δυνατοτήτων του ελληνικού στρατού, είπε πως «Η τελευταία δεκαετία ήταν η χειρότερη περίοδος, μεταπολιτευτικά, από άποψη διαφοράς ισχύος με τη γείτονα. Είχαμε ένα κράτος που εξοπλιζόταν σαν αστακός δίπλα μας κι εμείς προσπαθούσαμε να συντηρήσουμε γερασμένα όπλα. Όσα έγιναν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020 ήταν ένας άθλος του Πολεμικού μας Ναυτικού. Τώρα με αυτά τα όπλα προσπαθούμε να καλύψουμε το κενό που μας χωρίζει, όμως απέχουμε πολύ». Και συνέχισε: «Όμως δεν είναι μόνον αυτά (δηλ. η προμήθεια των 6 Ραφάλ). Είναι και τα όπλα που αναμένεται να παραλάβουμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να βοηθήσουν να κρατήσουμε στοιχειωδώς την ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών. Βοηθάει και το γεγονός ότι η Τουρκία από το Δεκέμβριο του 2020 είναι σε καθεστώς εμπάργκο προμήθειας νέων όπλων από την Αμερική, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε τη διαφορά».
Σε διπλωματικό επίπεδο η αγορά των Ραφάλ , όπως εξήγησε ο κ Συρίγος, «συμβολίζει την παρουσία της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί οι στρατηγικές σχέσεις και οι συμμαχίες κινούνται πάντοτε γύρω από την άμυνα δύο χωρών, όπως τώρα. Σημαίνει ακόμα ότι το αξιόμαχο αυξάνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, ως κράτους. Δεν παίρνουμε αυτά τα όπλα για να πολεμήσουμε με την Τουρκία, αλλά για να καταδείξουμε την ισχύ μας και σταλεί το μήνυμα ότι σε περίπτωση που επιχειρηθεί κάτι σε βάρος μας, θα υπάρχει αιματηρό τίμημα. Η Τουρκία, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να εξοπλίζεται σε συνεργασία με τρείς χώρες της ΕΕ (Γερμανία,Ιταλία και Ισπανία), ενώ την βλέπουμε να δρα στην ευρύτερη περιοχή, με τις πρόσφατες επισκέψεις του κ Ερντογάν σε Αλβανία και Σερβία. Αυτά τα πράγματα είναι δυναμικά και εμείς συνεχίζουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε… Είμαστε σε μια περιοχή του πλανήτη, όπου για να διατηρήσεις την ελευθερία και την ανεξαρτησία σου, πρέπει να έχεις μεγάλους εξοπλισμούς και να δαπανάς πολλά χρήματα σε αυτή τη κατεύθυνση. Άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης όταν μιλούν για πόλεμο, εννοούν την εμπορική αντιπαράθεση. Με εμάς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο».
Σε ερώτηση για την Πανεπιστημιακή αστυνομία και τους λόγους καθυστέρησης της σύστασής της , ο υφυπουργός Παιδείας επικαλέστηκε «τον τρόπο λειτουργίας του κράτους, δηλαδή προσφυγές και ενστάσεις» ενώ σημείωσε πως «από τον Ιούλιο του 2019 η αστυνομία μπαίνει μέσα στα Πανεπιστήμια και σταδιακά άλλαξαν τα πράγματα».
Για τις καταλήψεις και τους καταληψίες είπε «Πρόκειται για απολειφάδια της μεταπολιτευτικής περιόδου, χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία… Έχουμε περάσει στη φάση που τελειώνουν αυτά τα φαινόμενα. Δεν έχουν πλέον κοινωνικό αποτύπωμα, ούτε την παραμικρή κοινωνική νομιμοποίηση. Από τον κατάλογο των καταλήψεων από τον Ιούνιο του 2019 έως σήμερα, τρείς με τέσσερις εξακολουθούν να υφίστανται αλλά είναι ανενεργές και μόνον μια παραμένει ενεργή…Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά θα έχουμε αποτελέσματα με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών και κυρίως με τη συνδρομή των πρυτανικών αρχών».