Πολιτική

Άρχισαν να συνειδητοποιούν πως πάει περίπατο η αυτοδυναμία και ρίχνουν στο παιχνίδι την ενισχυμένη αναλογική

Το γράφουμε εδώ και μεγάλο χρονικό διάσημα αναλύοντας τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πως η κυβέρνηση χάνει την αυτοδυναμία από πανδημία και ακρίβεια.. 

Τώρα άρχισαν σιγά σιγά να το ξεστομίζουν και οι ίδιοι! Ο Μ. Βορίδης μιλώντας στο Πρώτο είπε :  Στόχος της ΝΔ η αυτοδυναμία στις εκλογές – Εάν δεν προκύψει, θα πάμε ξανά στις κάλπες με ενισχυμένη αναλογική 

Αναλυτικότερα, 

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική. Η φιλοδοξία της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία, αυτό θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν λόγω του εκλογικού συστήματος, θα υπάρξουν επαναληπτικές εκλογές», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα 91,6  και στην εκπομπή «Καθρέφτης» .

«Χωρίς το πρώτο κόμμα και με δεδομένη τη στάση του ΚΚΕ είναι αδύνατον να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις άλλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις, έχουμε πει ότι η Βουλή που θα προκύψει από την απλή αναλογική θα οδηγηθεί σε διάλυση και θα έχουμε ξανά εκλογές με το ενισχυμένο αναλογικό σύστημα. Και εκεί βεβαίως πάλι θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία», υπογράμμισε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε ένα «πολύ ευνοϊκό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ», να πάρει δηλαδή «32% όπως και στις προηγούμενες εκλογές». «Ακόμα κι έτσι, χωρίς το ΚΚΕ είναι πρακτικά αδύνατον να υπάρξει κυβέρνηση. Όταν θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, οι επιλογές για τον λαό θα είναι από τη μια πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνησή του ο οποίος θα διεκδικεί την αυτοδυναμία του και από την άλλη πλευρά θα είναι η λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση η οποία θα έχει μέσα τον κ. Τσίπρα, τον κ. Βαρουφάκη και όποιον εκλεγεί από το ΚΙΝΑΛ. Η σύγκριση των δυο κυβερνητικών σχημάτων, κατά την άποψη μου, είναι συντριπτική και πάρα πολύ καθαρή και θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό θα το δει και ο ελληνικός λαός με αυτό τον τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Βορίδης.

Παραδέχθηκε ότι υπάρχει προβληματισμός για το εάν πρέπει να αλλάζει συνέχεια ο εκλογικός νόμος. «Υπήρξε μια συνταγματική αλλαγή, γιατί παλιά ο εκλογικός νόμος άλλαζε και ίσχυε αμέσως, δηλαδή τον άλλαζε η κυβέρνηση και είχε άμεση ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό, αλλάζοντας τα δεδομένα και τις μεταβλητές του εκλογικού συστήματος στην πραγματικότητα το κυβερνών κόμμα μπορούσε να διαμορφώσει πάντοτε ένα εκλογικό σύστημα που θεωρούσε ότι το συνέφερε. Για να απομακρυνθεί κανείς από την εγγύτητα αυτής της νομοθεσίας, προβλέφθηκε στο Σύνταγμα να ισχύει η αλλαγή του εκλογικού νόμου από την επόμενη φορά. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όσο δεν έχουμε συνταγματικά κατοχυρωμένο εκλογικό σύστημα. Όσο ο εκλογικός νόμος αποτελεί έναν νόμο, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Θα μπορεί η κυβέρνηση να αλλάξει το εκλογικό σύστημα», εξήγησε.

Ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρχει παγίως ένα εκλογικό σύστημα το οποίο να είναι τρόπον τινά αμετάβλητο, όπως σε κάποιες χώρες της ΕΕ, ο υπουργός σημείωσε ότι «εντέλει θέλει κανείς ένα εκλογικό σύστημα, το οποίο σε έναν ορισμένο βαθμό να απηχεί και τις πολιτικές αναγκαιότητες».

Έφερε το παράδειγμα της Αριστεράς, η οποία έχει μια πάγια θέση υπέρ της απλής αναλογικής, καθώς  θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας. «Δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι κάποια δεδομένη στιγμή σε μια κοινωνικο-πολιτική συγκυρία μπορεί να έχουν παίξει έναν θετικό ρόλο οι κυβερνήσεις συνεργασίας. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι σε αυτό, ούτε μπορούμε να είμαστε απόλυτοι στο ότι πάντα οι κυβερνήσεις συνεργασίας φέρνουν καλό αποτέλεσμα. Εξαρτάται από τη συγκυρία, από τη στιγμή, από τις ανάγκες της χώρας και από διάφορα πράγματα», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

 

Διαχείριση της πανδημίας και εμβόλια

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι  δεν θα έχει αποτέλεσμα η απόπειρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει μια «μετάθεση» στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας.

«Τώρα τελευταία, η αντιπολίτευση προσπαθεί να πει ότι πρέπει να πάρουμε καινούργια περιοριστικά μέτρα, τα οποία να αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, ενώ η θέση της κυβέρνησης είναι πολύ σαφής: “όχι, υπάρχει εμβόλιο, δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας”, δηλαδή να πειστούν οι ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν», διευκρίνισε.

«Όταν το 95% των θανάτων είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, και όταν το 85% στις ΜΕΘ είναι νοσηλείες ανεμβολίαστων, δεν μπορούμε να λέμε ότι πρέπει να μετακινήσουμε την πίεση από τους ανεμβολίαστους στο σύνολο της κοινωνίας. Δεν γίνεται αυτό, δεν είναι σωστό. Αυτή λοιπόν η κεντρική στρατηγική, όπως γινόταν το αντίστροφο την εποχή που δεν υπήρχε εμβόλιο και όντως έπρεπε να προστατευτεί το σύνολο της κοινωνίας και άρα ο περιορισμός ήταν στο σύνολο της κοινωνίας. Τώρα που υπάρχει το εμβόλιο πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό και υπάρχει ένα πάρα πολύ απλό επιχείρημα», εξήγησε ο ίδιος.

«Βεβαίως και κοιτάμε πόσοι είναι οι θάνατοι όπως μας ζητούν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά θα ανοίξουμε έναν σοβαρό και συγκροτημένο διάλογο με τους ανεμβολίαστους, για να τους πούμε ότι κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει μια ασθένεια, σας έχουμε βρει το εμβόλιο που σας προστατεύει και εσείς επιλέγετε να μην το κάνετε, δεν αναλαμβάνετε μια ευθύνη για τις ζωές σας; Δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της διακινδύνευσης της επιλογή που κάνατε;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, αυτή η καθαρή συζήτηση «γίνεται κατανοητή και αποδεκτή ως στρατηγική από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας» και οι κυβερνητικές επιλογές και σε αυτή τη φάση- παρά το ότι πολλές από αυτές είναι «σκληρές» – «είναι δικαιωμένες και κατανοητές από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Επίσης, κερδίζουν έδαφος και τους ανεμβολίαστους, διότι πριν ένα μήνα ήμασταν στο 67%, πήγαμε στο 73% και ανεβήκαμε στο 75% τώρα. Κερδίζει έδαφος η στρατηγική μας προς την κατεύθυνση να κερδίσουμε ανεμβολίαστους και να τους πείσουμε να εμβολιαστούν».

Ο ίδιος εκτιμά ότι δεν φαίνεται δημοσκοπικά πως οι σκληρές αποφάσεις έχουν επιπτώσεις στην εικόνα της ΝΔ, καθώς «σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις διατηρείται μια διψήφια διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά το ότι είναι μια δύσκολη στιγμή». Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι αποδεκτές από το συντριπτικά μεγάλο μέρος της κοινωνίας, τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας με τα πολλά περιοριστικά μέτρα και τα lockdown, όσο και στις επόμενες φάσεις μετά το εμβόλιο όπου κεντρική θέση είναι πως «πρέπει να επιμείνουμε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, στο να μεταφερθεί η πειθώ αλλά και η πίεση των μέτρων προς την πλευρά των ανεμβολίαστων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ