Ο κ. Πλακιωτάκης είπε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι επίσης η Σχολή Δυτών Καλύμνου να αποτελέσει, στο άμεσο μέλλον, πρότυπο ειδικής επαγγελματικής σχολής και να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα και, μάλιστα, σε διεθνές επίπεδο.
Ο στόχος
«Στόχος και επιθυμία μας είναι μια σχολή αντάξια της ιστορίας, της σημασίας των επαγγελμάτων δυτών για μεγάλο μέρος του αλιευτικού μας στόλου», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας. Σε σχέση με την τροπολογία, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται το ζήτημα της εργασίας επιτηρητή επί των οστρακαλιευτικών και σπογγοαλιευτικών σκαφών και επιδιώκεται η δυνατότητα αντικατάστασης του επιτηρητή από κάτοχο βεβαίωσης επιτυχούς φοίτησης στη Σχολή Δυτών Καλύμνου και -αν δεν υπάρχει τέτοιος- από κάτοχο άδειας δύτη ή μαθητευόμενο δύτη.
Ο υπουργός εξήγησε ότι η τροπολογία κατατεθηκε επειδή η Σχολή Δυτών Καλύμνου δεν λειτούργησε λόγω της πανδημίας τις δύο προηγούμενες ακαδημαϊκές περιόδους και «δεν κατέστη δυνατό να έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό επιτηρητών, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των αλιευτικών σκαφών. Γι' αυτό, ουσιαστικά, προτείνεται η παράταση της κατ' εξαίρεση διάταξης μέχρι 31 Οκτωβρίου του 2023». Παράλληλα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είπε ότι η Σχολή Δυτών Καλύμνου θα επαναλειτουργήσει στις αρχές του έτους, και στην κατεύθυνση αυτή έχουν δρομολογηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία για τη Σχολή Δυτών Καλύμνου, από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν φοιτήσει επιτυχώς εκατόν εννέα άτομα στην ειδικότητα του επιτηρητή και από αυτούς οι 25 ήταν κάτοχοι άδειας ναύτη.
«Καθίσταται, επομένως, αντιληπτό, ότι η περίοδος παράτασης κρίνεται ικανή, προκειμένου να επιτρέψει τη λυσιτελή αντιμετώπιση του ζητήματος που έχει προκύψει με την επάρκεια των πτυχιούχων επιτηρητών, οι οποίοι αποφοιτούν από τη Σχολή Δυτών Καλύμνου, και να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη.