«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου είναι ένα βήμα, αλλά παρότι μιλάμε για ευρωπαϊκούς κανονισμούς και εναρμόνιση του πλαισίου ασύλου, ακόμα μιλάμε για εθνική ευθύνη, η οποία σε δύσκολες εποχές για την χώρα μας δημιούργησε μεγάλη πίεση στα νησιά και αλλά και συνολικά στην Ελλάδα» σχολίασε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο Αλλιώς» με την Μαρία Γεωργίου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με αφορμή το νέο σύμφωνο της Ε.Ε., αλλά και τις ροές από το Αφγανιστάν.
Η Ευρώπη, σημείωσε, πρέπει να επιλύσει την απαίτηση των χωρών πρώτης υποδοχής να υπάρξει ένας αποτελεσματικός, αυτόματος και δίκαιος μηχανισμός, ισοκατανομής των βαρών σε ένα πλαίσιο μειωμένων ροών. Η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους να μειώσει τις ανεξέλεγκτες ροές προς την ήπειρό μας, καθώς οι δυνατότητες να αντιμετωπιστούν τα κύματα ροών δεν είναι απεριόριστες, τόνισε.
«Κανείς δεν μιλάει για μια κλειστή Ευρώπη, εμείς μιλάμε για μια ανοιχτή Ευρώπη. Το γεγονός ότι δεχόμαστε αρκετές πτήσεις από Αφγανούς που έρχονται στην χώρα μας ζητώντας διεθνή προστασία αλλά με έναν οργανωμένο τρόπο, είναι εντελώς διαφορετικό από μια Ευρώπη που στηρίζεται σε κυκλώματα λαθροδιακινητών που επιλέγουν ποιοι θα έρθουν στην Ευρώπη. Το οξύμωρο είναι ότι χώρες που στο παρελθόν είχαν παρουσιάσει αδιάλλακτη στάση στο θέμα παροχής αλληλεγγύης, είναι χώρες που ξαφνικά δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές οι ίδιες, από νέες γραμμές, όπως της Λευκορωσίας». Η Πολωνία που ήταν μια χώρα που ανέκαθεν δεν συμφωνούσε με την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ξαφνικά αλλάζει την πολιτική της.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως αυτό μας αφορά γενικά ως χώρα. «Όταν μιλάμε για έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, σε ένα ακραίο σενάριο, που τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει μηδενικές ροές όπως σήμερα και άλλες χώρες έχουν ροές, μπορεί να βρεθούμε εμείς στην θέση να παράσχουμε αλληλεγγύη σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.».
Οι ροές παραμένουν μειωμένες φέτος κατά 90% σε σχέση με το 2019, σε μια χρονιά που οι ροές συνολικά στην Ευρώπη είναι αυξημένες, προς Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρο και άλλες χώρες, όπως ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. «Η χώρα μας εφάρμοσε μια αυστηρή πολιτική που έχει αποδώσει καρπούς», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε κηρύξει την Τουρκία ως ασφαλή χώρα, αλλά εδώ και ενάμισι περίπου χρόνο δεν αποδέχεται τις επιστροφές. Ελπίζω η χθεσινή επίσκεψη της ευρωπαίας επιτρόπου κ. Γιόχανσον να φέρει αποτέλεσμα». Πάντως, ο Υπουργός, παρά τον εκνευρισμό της Τουρκίας που ακολούθησε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για αλλαγή στην πολιτική της γείτονος χώρας σε σχέση με το μεταναστευτικό, καθώς, σημείωσε, δεν είναι διμερές θέμα, αλλά αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ωστόσο όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση.