Με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη του παρατηρήσεις και προτάσεις που κατέθεσαν αρμόδιοι φορείς και κόμματα της αντιπολίτευσης, ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του για την «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις».
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματική εφαρμογή της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, τονίζοντας την ανάγκη περαιτέρω αποσαφηνίσεων ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις του Μητρώου Διαφάνειας ενώ ένα από τα κύρια αιτήματα τους, ήταν να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση όχι μόνο το επαγγελματικό λόμπινγκ αλλά και οι άμισθοι εκπρόσωποι συμφερόντων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας του «απολύτως μηδενιστική και αντιπαραγωγική αντιπολίτευση».
Έντονη ήταν η αντίδραση του στις αναφορές του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση της ΝΔ να μιλά για καταπολέμηση της διαφθοράς όταν αρνείται να απαντήσει στη βουλή για τα δάνεια των κομμάτων.
«Κάνατε μια Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και το αποτέλεσμα της διαβιβάστηκε στη δικαιοσύνη. Πέραν τούτου μηδέν. Θέλετε να ανακυκλώνετε πράγματα τα οποία έχετε εξετάσει. Εκτός και αν λέτε ότι υπάρχει κάτι νεώτερο. Δεν υπάρχει κάτι νεώτερο τουλάχιστον για τη ΝΔ. Το μόνο κόμμα που διέγραψε τις οφειλές του στη τράπεζα είναι το δικό σας κόμμα», ανέφερε ο κ. Βορίδης.
Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Βορίδης και στις αιχμές του κ. Ζαχαριάδη για το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ότι ο τρόπος που πολιτεύεται είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.
«Είναι νοσηρό να εκτοξεύετε κατηγορίες όταν αυτές δεν στοιχειοθετούνται με συγκεκριμένα πράγματα. Κάτι που λέτε να το λέτε ξεκάθαρα, με ονόματα και γεγονότα και να τα στέλνετε στον εισαγγελέα, όχι να αφήνετε αχλή. Όταν έχετε να προσάψετε ζητήματα που άπτονται ποινικών αδικημάτων οφείλετε να είναι προσωποποιημένα. Αλλιώς πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα», τόνισε ο κ. Βορίδης.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ζήτησε μεταξύ άλλων, να γίνει πιο ξεκάθαρος ο ορισμός λόμπινγκ, να μην αφορά μόνο τους επαγγελματίες λομπίστες και να γίνει πιο πυκνή καταγραφή του εύρους των συναντήσεων των εκπροσώπων συμφερόντων, στο Μητρώο Διαφάνειας.
Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, επεσήμανε ότι, «η κυβέρνηση βάζει πολύ χαμηλά τον πήχη για την αντιμετώπιση της διαφθοράς με τον εξοβελισμό τόσο των δημοσίων συμβάσεων από την ρύθμιση όσο και των υπόλοιπων ομάδων λομπιστών».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, υποστήριξε ότι πίσω από τη βιτρίνα του ρυθμιζόμενου λόμπι θα υπάρχει και θα καλύπτεται όλο το αδιαφανές σύστημα λομπιστών.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, ζήτησε το πεδίο εφαρμογής του νόμου να μην περιοριστεί μόνο στους εκπροσώπους συμφερόντων που λαμβάνουν αμοιβή αλλά να συμπεριληφθούν και αυτοί που είναι αμισθί και ασκούν επιρροή.
Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, υποστήριξε ότι «οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν συμβαδίζουν με τις προθέσεις για διαφάνεια και λογοδοσία για δραστηριότητες άσκησης επιρροής» σημειώνοντας ότι «αναγνωρίζεται μόνο το επαγγελματικό λόμπι και δεν περιλαμβάνεται ο κύριος όγκο του εγχώριου λόμπινγκ» και ζήτησε να συμπεριληφθεί και η έμμεση άσκηση επιρροής.