Την έναρξη μιας ακόμα κρίσιμης πολιτικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα κληθεί να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη υγειονομική κρίση αλλά και νέες αβεβαιότητες (μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή) σηματοδοτεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που θα διεξαχθεί στις 10:30 στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την Βορειοανατολική Αττική.
Η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί εντός του πλαισίου που διαμόρφωσε το προηγούμενο διάστημα η σχετικά ήπια σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους πυρόπληκτους για τις αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και δεσμεύτηκε για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων, την αντιμετώπιση των χρόνιων αστοχιών και την απόδοση ευθυνών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα μέτρα οικονομικής αρωγής και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που κατατέθηκαν την Δευτέρα στο κοινοβούλιο.
Σχέδιο για την επόμενη ημέρα και στήριξη των πληγέντων
Υπο αυτά τα δεδομένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να απευθυνθεί στους πολίτες προκειμένου να δείξει πως η «συγγνώμη» αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο όταν συνοδεύεται από συγκεκριμένες δράσεις για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει για την Εύβοια και το σχέδιο αποκατάστασης που ήδη υλοποιείται υπο την εποπτεία του κ. Σταύρου Μπένου.
Παράλληλα θα καλέσει την αντιπολίτευση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και να εγκαταλείψει την άδικη και ισοπεδωτική κριτική εξηγώντας πως η τακτική των εκκενώσεων ήταν αυτή που έσωσε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα θα καλέσει για μια ακόμα φορά τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την εθνική προσπάθεια εμβολιασμών και να απομονώσει τον Παύλο Πολάκη που με αναρτήσεις αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Δημιουργική αντιπολίτευση ή Πολάκης
Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας καλείται για μια ακόμα φορά να συγκεράσει τις ετερόκλιτες στρατηγικές που του προτείνουν οι εσωκομματικές του τάσεις. Υπο αυτά τα δεδομένα μένει να φανεί αν ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στο δίδυμο ήπιας κριτικής προς τον πρωθυπουργό και προτάσεις ή θα υιοθετήσει την στρατηγική που του προτείνουν στελέχη όπως οι Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Χρίστος Σπίρτζης κ.α. για «σκληρό ρόκ» και απαίτηση παραίτησης υπουργών.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ασκήσει κριτική και για τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τους ανεμβολίαστους.
Μετωπική με την κυβέρνηση για το θέμα των πυρκαγιών αναζητά η κυρία Φώφη Γεννηματά με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έδειξε το προηγούμενο διάστημα τις προθέσεις της, ζητώντας την παραίτηση των Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Νίκου Χαρδαλιά ενώ κατά την σημερινή συζήτηση αναμένεται να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους.
Κριτική για τις πυρκαγιές αλλά και για το σχέδιο της επόμενης ημέρας αναμένεται να ασκήσουν και οι επικεφαλείς του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜεΡΑ25.