Πολιτική

Σκρέκας: "Η ΔΕΗ πρέπει να έχει λειτουργική κερδοφορία 900 εκατ. ευρώ"

Τη θέληση η ΔΕΗ να μετατραπεί σε εθνικό πρωταθλητή και σε βασικό πυλώνα ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Γιώργο Στάσση, σχετικά με την προμήθεια υγρών καυσίμων για τις ανάγκες της εταιρείας κατά το έτος 2021.

Συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας ανέφερε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «εμείς θέλουμε την ΔΕΗ να μετατραπεί σε εθνικό πρωταθλητή, να μετατραπεί σε βασικό πυλώνα ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας. Ως κυβέρνηση, θα την βοηθήσουμε με κάθε ρυθμιστικό τρόπο ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί».

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, κατά την γενίκευση της συζήτησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την ΔΕΗ και απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, τόνισε πως η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια να αυξήσει σημαντικά την χρηματιστηριακή αξίας της επιχείρησης και «αυτό σημαίνει ότι η περιουσία του δημοσίου και άρα των Ελλήνων πολιτών, έχει μεγιστοποιηθεί». Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 2018 ο όμιλος είχε ένα περιθώριο κέρδους προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 146 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές της ήταν της τάξης των 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, εάν συνέχιζε έτσι η ΔΕΗ τα επόμενα 4-5 χρόνια, θα συσσώρευε ζημιές των 3 έως 4 δισ. ευρώ. Την χρηματιστηριακή της αξία την παραλάβαμε ως κυβέρνηση να είναι στα 300 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι στα 2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στάσσης: Πετύχαμε μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της επιχείρησης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, από την δική του πλευρά ανέφερε ότι «οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ δεν θα βγουν εκτός συστήματος, αλλά θα βγουν εκτός αγοράς. Έτσι θα έχουν κάποια εξτρά αμοιβή λόγω στρατηγικής τους εφεδρείας και θα μπαίνουν στο σύστημα όποτε χρησιμοποιούνται. Και αυτό είναι κάτι που και η Ελληνική Δημοκρατία δια της κυβερνήσεως το έχει αιτηθεί στην Κομισιόν και το ζητάει και η ΓΕΝΟΠ και όλοι εργαζόμενοι και εμείς θέλουμε αυτό να καταφέρουμε. Οι λιγνιτικές μονάδες θα αποσυρθούν κανονικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του 2023».

Σχετικά με «το τι ΔΕΗ θέλουμε να έχουμε και τι ΔΕΗ έχουμε σήμερα», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανέφερε πως «η ΔΕΗ για πολλές δεκαετίες ήταν μια επιχείρηση ισχυρή με αρκετή κερδοφορία και μπορούσε να κάνει επενδύσεις. Εμείς, από την στιγμή που αναλάβαμε, πετύχαμε μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας της κερδοφορίας της επιχείρησης. Βρήκαμε ένα ταμειακό έλλειμμα της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ και άλλα 950 εκατ. ευρώ χρέη προς τρίτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Έκτοτε, εδώ και ενάμιση χρόνο δουλεύουμε για να πληρώσουμε αυτά τα χρέη και δεν έχουμε μπορέσει να κάνουμε μια μεγάλη επένδυση από αυτές που σχεδιάζουμε με τις ΑΠΕ. Έχουμε πληρώσει συσσωρευμένα χρέη 400 εκατ. ευρώ οφειλές προς την αγορά και 636 εκατ. ευρώ καθαρό χρέος Παράλληλα έχουμε ήδη πληρώσει 270 εκατ. ευρώ στον ΕΛΑΠΕ και αυτά τα χρήματα πάνε σε όλη την αγορά του κλάδου. Η ΔΕΗ είχε μπλοκάρει, και η κατάσταση ήταν ασφυκτική για όλο τον κλάδο».

Τόνισε πως «η ΔΕΗ πρέπει να έχει λειτουργική κερδοφορία γύρω στα 900 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ, αφενός γιατί τώρα πληρώνει τα χρέη της, αφετέρου γιατί στο μέλλον θα πρέπει να κάνει τις μεγάλες επενδύσεις της στις ΑΠΕ, που είναι ο δικός μας φυσικός πόρος. Και επενδύσεις γίνονται μόνο εάν έχουμε λειτουργική κερδοφορία. Άλλη μαγική συνταγή δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...