Πολιτική

Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Η στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

Η Ρένα Δούρου στην τοποθέτησή της στην τρίτη μέρα της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «διαψεύσαμε τους συριζολόγους που προέβλεπαν ότι θα βγουν τα μαχαίρια».

Όντως, η συζήτηση κύλησε σε χαμηλούς τόνους χωρίς ιδιαίτερες αντεγκλήσεις -βεβαίως οριστική κρίση πρέπει να γίνει στο τέλος της διαδικασίας. Το σίγουρο είναι πάντως ότι διαμορφώθηκαν σχετικά εύκολα συναινέσεις για την Πολιτική Απόφαση και τα κείμενα του Προγράμματος. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ούτε στην ολομέλεια της Συνδιάσκεψης εκφράστηκαν σοβαρές αντιρρήσεις για τα κείμενα.

Η εσωστρέφεια και η εξωστρέφεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τόσο ο προεκλογικός συναγερμός που σήμανε την Παρασκευή στο Κατράκειο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το ότι η διαδικτυακή συζήτηση έγινε παρουσία δημοσιογράφων, οδήγησε σε «στρογγύλεμα» των «γωνιών» στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στη Συνδιάσκεψη. Πέρα από τις αναπόφευκτες εκκλήσεις στο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία οι οποίες επαναλαμβάνονται τελετουργικά σε όλες τις κομματικές διαδικασίες, οι όποιες αναφορές στα εσωκομματικά επίδικα έγιναν με προσεκτικό τρόπο.

Τις περισσότερες φορές η διάκριση μεταξύ «προεδρικών» και «ομπρέλας» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης εκτυλίχτηκε γύρω από το δίπολο εσωστρέφεια-εξωστρέφεια. Μια τυπική τοποθέτηση των προεδρικών ήταν αυτή του Κώστα Ζαχαριάδη που ζήτησε περισσότερη εξωστρέφεια. Από την άλλη πλευρά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε να μην ταυτίζονται με την εσωστρέφεια οι απαραίτητες εσωκομματικές διαδικασίες.

Η μόνη φορά που σηκώθηκαν οι τόνοι ήταν όταν ο Πάνος Λάμπρου της ομπρέλας άσκησε δριμεία κριτική στον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη ο οποίος είχε χαρακτηρίζει γκρουπούσκουλο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έπαιρνε 3%.

Η στρατηγική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το στοιχείο όμως που παρουσίασε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση της Συνδιάσκεψης ήταν η διατύπωση της ανάγκης για αναπροσαρμογή της στρατηγικής απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Παρά τα όσα κατά καιρούς λέγονται από την Κουμουνδούρου για τις δημοσκοπήσεις, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σαν αφετηρία των τοποθετήσεών τους το καθαρό προβάδισμα Μητσοτάκη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν γενική η εκτίμηση πως δεν αρκούν όσα έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευση τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Νίκος Φίλης είπε ότι: «Η κυβέρνηση αυτή επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον αστισμό σε κοινωνικό -οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτισμικό-ιδεολογικό.» Σε ανάλογο μήκος κύματος ο Αντώνης Λιάκος αλλά και άλλα στελέχη.

Σε κοινωνικό επίπεδο είναι μάλλον κοινός τόπος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει μια συμμαχία εργατικής τάξης και μεσαίας τάξης, όπως επισήμαναν οι Έφη Αχτσιόγλου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε πολιτικό επίπεδο, ενώ είναι κοινή η πεποίθηση για το αναγκαίο μια πλατιάς προοδευτικής κυβερνητικής συμμαχίας, καταγράφονται αποχρώσεις για το πώς πρέπει να επιδιωχτεί αυτή η συμμαχία, καθώς και για το πώς πρέπει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό. Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι δεν πρέπει να αναπαραχθεί η λογική του συναινετικού δικομματισμού. Ο δε Νίκος Μπίστης τόνισε ότι απαιτείται μια πλατιά πολιτική και κοινωνική συμμαχία η οποία από την κάλπη της απλής αναλογικής θα βγάλει μια κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ