Το νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών συγκέντρωσε 190 ψήφους υπέρ από τους βουλευτές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης και 23 κατά. Σημειώνεται, ότι από την εισαγωγή του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια είχε διαφανεί η πιθανότητα αυτή, καθώς το ΚΚΕ επιθυμούσε τη διατήρηση των περιορισμών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε στη δίκη του πρόταση, η οποία ήθελε την απρόσκοπτη συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία μόνο αν η ψήφος τους δεν θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας.
Νωρίτερα πάντως ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης είχε απευθύνει κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση στην ψήφο αποδήμων, δηλώνοντας ανοιχτός στο να ξεκινήσει άμεσα, νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά ζητήματα, με την προϋπόθεση να κάνει δεκτό η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη και θα προσμετράτε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
«Εμείς θέλουμε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα αν θα γίνει η εκλογή των εκπροσώπων των αποδήμων με λίστα, αν θα είναι επικρατείας ή θα εκλεγούν με λίστα και με τι αναλογία, μπαίνουν στο πλαίσιο μιας τεχνικής συζήτησης την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.
Στην πρόταση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κατρούγκαλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε: «Είστε αυτοί που για πρώτη φορά έθεσαν στο Σύνταγμα την πρόβλεψη για τη δυνατότητα ύπαρξης περιορισμών για τους απόδημους και αυτό που επιδιώκετε είναι η συμμετοχή στις εκλογές δυνητικά απροσδιόριστου αριθμού εκλογέων».