Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Το παρασκήνιο της αντικατάστασης Λοβέρδου

Η αντικατάσταση του Ανδρέα Λοβέρδου από τους κκ. Σκανδαλίδη και Κατρίνη στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής θα μπορούσε να θεωρηθεί μια απόφαση «ρουτίνας» της αρχηγού του κόμματος, εάν δεν είχε προηγηθεί η εκδήλωση της πρόθεσης του γνωστού συνταγματολόγου να διεκδικήσει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτός είναι άλλωστε για τους περισσότερους εντός ΚΙΝΑΛ ο βασικός λόγος που η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να «καρατομήσει» τον πρώην υπουργό, αντί να παρατείνει την θητεία του στο κρίσιμο για την εκπροσώπηση του κόμματος πόστο. «Δεν είναι ένας αλλά πολλοί οι λόγοι», υποστηρίζουν όσοι εστιάζουν στην εξέλιξη της σχέσης μεταξύ της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ και του Ανδρέα Λοβέρδου μέσα στους τελευταίους μήνες. «Όταν ξέσπασε η υπόθεση της Novartis και στοχοποιήθηκε ο Λοβέρδος, είχε την απόλυτη στήριξη της Γεννηματά», λένε στενοί συνεργάτες της, θυμίζοντας έτσι και μια περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων της Χαριλάου Τρικούπη με τον ΣΥΡΙΖΑ και το τότε Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση- σημειώνουν- δεν μπορεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος να δίνει με τις παρεμβάσεις του την αίσθηση ότι δυσφορεί ή ότι διαφοροποιείται ενίοτε από την κεντρική «γραμμή» της Χαριλάου Τρικούπη. Μπορεί ένα τουίτ που είχε κάνει ο κ. Λοβέρδος όταν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του επικεφαλής του ΟΟΣΑ να αποτέλεσε την αιτία της αντίστροφης μέτρησης για την «καρατόμησή» του; Ενδέχεται αλλά μοιάζει περισσότερο με αφορμή, παρά για την αιτία της «αιφνιδιαστικής» κίνησης της Γεννηματά τη δεδομένη στιγμή.

https://twitter.com/a_loverdos/status/1316002166595870720?ref_src=twsrc%5Etfw

Εδώ και μήνες, η μεν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν έκρυβε στους συνομιλητές της την δυσφορία της για πτυχές της «γραμμής» εκπροσώπησης που εξέφραζε εντός βουλής ο πρώην υπουργός και ο δε Ανδρέας Λοβέρδος προχωρούσε σταθερά στην ανάδειξη του πλαισίου, που κατά την άποψή του έπρεπε να ακολουθεί κάθε φορά το κόμμα του για την εμπέδωση μιας ρεαλιστικής αλλά και μαχητικής αντιπολιτευτικής τακτικής. Μάλιστα οι ίδιοι άνθρωποι, που υποστηρίζουν ότι ο έμπειρος πολιτικός θα κρατήσει χαμηλούς τόνους αντί να συγκρουστεί μετωπικά με την ηγεσία του κόμματος στην παρούσα φάση, επισημαίνουν το «ύφος» και την προσεκτική διατύπωση της απάντησης του κ. Λοβέρδου στην ανακοίνωση της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ. «Η αντικατάστασή μου ως Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε επιλογή και απόφαση της Προέδρου κ. Φ. Γεννηματά, την οποία και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου παρείχε να εκπροσωπώ στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επί πεντέμισι έτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος ο οποίος έχει προαναγγείλει ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ στις εσωκομματικές εκλογές που εκτός απροόπτου ή άλλου σχεδιασμού, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον προσεχή Νοέμβρη.

Για την χθεσινή εξέλιξη -κάποιοι εκτιμούν ότι «εξυπηρετεί» και τους δύο- ο Ανδρέας Λοβέρδος ενημερώθηκε αρμοδίως, από την κυρία Γεννηματά η οποία τον κάλεσε στο γραφείο της λίγες ώρες πριν. Ακολούθησε μια γρήγορη συζήτηση. Λίγες λέξεις και καμία «εικόνα» αιφνιδιασμού. Η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε την απόφασή της και ο κ. Λοβέρδος της απάντησε «μάλιστα πρόεδρε αν νομίζεις ότι θα κάνει καλό στο κόμμα».
loverdos_fofi

«Μυρίζει» μορατόριουμ μεταξύ των δύο; Η πρώτη αντίδραση δείχνει καταρχάς ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θέλει να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο. Ωστόσο έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετος σε κάθε προοπτική διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι στηρίζει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, την οποία και «υπενθύμισε» πρόσφατα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Θα έχει επίσης την ευκαιρία να τοποθετείται εφ΄ όλης της ύλης ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου και θα παρουσιάζει εφεξής τις προτάσεις του.

Στο έντονο εν τω μεταξύ παρασκήνιο που τροφοδοτούν και τα στοιχεία στασιμότητας του ΚΙΝΑΛ στα τελευταία γκάλοπ εντάσσονται πληροφορίες που υπογραμμίζουν την «διαρκή» ανταλλαγή απόψεων μεταξύ κορυφαίων στελεχών για την προοπτική του κόμματος και τα αναγκαία βήματα μπροστά στις νέες προκλήσεις που η πανδημία επιβάλλει. Ο Νίκος Ανδρουλάκης για παράδειγμα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στις εσωκομματικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, προτιμά κινήσεις για τις οποίες δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πυροδοτούν εσωκομματική εσωστρέφεια. Διατηρεί ανοιχτές γέφυρες με στελέχη ανά την Ελλάδα (όπως και ο Ανδρέας Λοβέρδος), ενώ κάνει συχνά δημόσιες παρεμβάσεις με φόντο τα καθήκοντά του στην ευρωβουλή. Στα ονόματα που ακούγονται ότι μπορεί να διεκδικήσουν την ηγεσία υπό συνθήκες είναι του Παύλου Γερουλάνου, του Μιχάλη Κατρίνη (που μόλις ανέλαβε καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου…) κα. Κρίσιμο ρόλο στο παζλ διαθέτει ο Γιώργος Παπανδρέου και οι «παπανδρεϊκοί» για το ποιον ή ποια θα στηρίξουν στην κούρσα- στα τελευταία σενάρια καταγράφεται ως πιθανή η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ