Τις τελικές ποινές που θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα ανακοινώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, δια της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Είχε προηγηθεί χθες στο δικαστήριο η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αδαμαντίας Οικονόμου για το ύψος των ποινών η οποία ήταν πολύ κοντά στο προβλεπόμενο πλαίσιο ποινών.
Ειδικότερα, η εισαγγελέας έχει ζητήσει να επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών σε όσους καταδικάσθηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως ένοχοι για την συγκεκριμένη κατηγορία έχουν κριθεί οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παπάς, Γιώργος Γερμενής, Γιάννης Λαγός και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Ακόμη, η εισαγγελέας πρότεινε 7 έτη κάθειρξης για τους πρώην βουλευτές που δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Πρόκειται για τους Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνης Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση. Στους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές στους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά (Αλεξόπουλο, Αρβανίτη, Μίχο και Μπούκουρα) η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης 5 ετών.
Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελική λειτουργός έχει ζητήσει ισόβια κάθειρξη (για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας) ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση έχει ζητήσει να επιβληθεί κάθειρξη 7 ετών.
Ακόμη, για τους κατηγορουμένους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνεργεία στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελέας ζήτησε με την πρότασή της να τους επιβληθεί κάθειρξη 8 ετών.
Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη κάθειρξη 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.
Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η κυρία Οικονόμου ζήτησε χθες να επιβληθούν καθείρξεις από 7 έως 10 χρόνια για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή η εισαγγελέας ζήτησε κάθειρξη 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και κάθειρξη 7 ετών για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Σε ό, τι αφορά στην επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 10 μηνών για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για αυτόν η εισαγγελέας ζήτησε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.
Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέα πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.
Οι αναστολές
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές, στη δίκη το λόγο θα λάβει και πάλι η εισαγγελέας για να αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών. Στη συνέχεια το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι της υπεράσπισης οι οποίοι θα ζητήσουν από το δικαστήριο να αναστείλει τις ποινές μέχρι την έφεση. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις αναστολές. Κάτι, που το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει σε νέα συνεδρίαση ενδεχομένως, την Πέμπτη.
Τα σενάρια για τις φυλακές όπου θα μεταφερθούν τα μέλη της Χρυσής Αυγής
Στο μεταξύ, ήδη έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για τις φυλακές που αναμένεται να οδηγηθούν. Την τελική απόφαση για τα σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία θα οδηγηθούν όσοι καταδικαστούν χωρίς αναστολή έχει ο εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών. Όλοι τους ωστόσο, σε όποιο σωφρονιστικό κατάστημα και αν πάνε, θα κρατηθούν σε καραντίνα 14 ημερών λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Γιώργος Ρουπακιάς αναμένεται να κρατηθεί σε μία από τις λεγόμενες «σκληρές φυλακές», είτε δηλαδή στο Μαλανδρίνο είτε στα Τρίκαλα είτε στις φυλακές Δομοκού ή στην Πάτρα.
Ως βέβαιο εκτιμάται ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και κάποιοι από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης θα κρατηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού, στη γυναικεία πτέρυγα, εκεί όπου κρατούνται και καταδικασμένοι για τρομοκρατία, με τους οποίους φυσικά δεν θα έχουν καμία απολύτως επαφή.
Δεδομένο θεωρείται ότι κάποιοι από τον σκληρό πυρήνα των πρωτοκλασάτων στελεχών θα διαχωριστούν, όσοι έχουν αποσχιστεί δηλαδή και βρίσκονται μεταξύ τους σε κόντρα.
Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σίγουρα δεν θα οδηγηθούν σε κάποιες από τις φυλακές που είναι είτε για καταδικασμένους για σεξουαλικά εγκλήματα είτε σε αγροτικές φυλακές είτε σε φυλακές όπου κρατούνται οι κρατούμενοι σε θαλάμους και φτάνουν τους 40.
Ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρχουν και στις φυλακές, θα φανεί αν θα υπάρξει και κάποια έκτακτη μεταγωγή.